Poširana jajca


Bine Volčič
11. 1. 2018, 10.34
28. 03. 2025 · 15:37
Deli članek

Korak za korakom z Binetom Volčičem

posirana-jajca-A_558x620_acf_cropped.jpg

V kozici zavremo vodo, dodamo malo alkoholnega kisa (na 2 litra vode približno 50 ml kisa), ki bo pomagal pri strjevanju beljaka. Temperaturo znižamo, da je voda tik pod vreliščem. Z zajemalko pomešamo vodo, da ustvarimo vrtinec, ki bo poskrbel, da se bo beljak lepše ovil okrog rumenjaka.

posirana-jajca-1-72_318x220_acf_cropped.jpg

Jajce ubijemo v skledico in ga nežno spustimo v vodni vrtinec.

posirana-jajca-2-72_318x220_acf_cropped.jpg

Z žlico lahko pomagamo, da se beljak ovije okrog rumenjaka.

posirana-jajca-3-72_318x220_acf_cropped.jpg

Jajce poširamo približno 3 minute, da je ravno prav mehko na otip – to lahko preverimo s prstom. Beljak se mora strditi, rumenjak pa ostati tekoč.

posirana-jajca-4-72_318x220_acf_cropped.jpg

Jajce s penovko previdno vzamemo iz vode in ga položimo na kuhinjski papir, da vpije vodo.

posirana-jajca-5-72_318x220_acf_cropped.jpg

Odvečen beljak lahko pred postrežbo odrežemo, da bo poširano jajce bolj lično. Po vrhu ga lahko posujemo s solnim cvetom.

posirana-jajca-6-72_318x220_acf_cropped.jpg



Nasveti

  • Poširana jajca so čudovita, če jih položimo na nežne solate, v klasičnih jedeh, kot so jajca benedikt (s šunko ali z dimljenim lososom in holandsko omako) in jajca po florentinsko (s špinačo), lahko pa jih ponudimo tudi v juhah, z zelenjavo, zlasti z nežnimi beluši in ratatouillem …

    Če poširanih jajc ne bomo ponudili takoj, jih najprej za 1 minuto položimo v ledeno mrzlo vodo, nato jih vzamemo iz nje, odcedimo na kuhinjskem papirju in shranimo v hladilnik. Tik preden jajca postrežemo, jih vzamemo iz hladilnika in jih za pol minute položimo v vročo vodo.

Berite brez oglasov

Trafika24 Logo

Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.

Prijava

Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.