Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 4 min.

Picerija Etna v Podutiku: s svežimi močmi v nove zmage


Zoran-Triglav
12. 5. 2025, 12.13
Posodobljeno
12:53
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ustavili smo se v ljubljanski piceriji Etna, zmagovalki prve sezone akcije Naj picerija Slovenije, ki je v zadnjem letu doživela osvežilen preporod.

spizza, naj-picerija-slovenije
Zoran Triglav
Sezonska spomladanska pica s špargljevo kremo, šparglji in še beluši.

Družinska picerija Etna, ki deluje v Podutiku na severu prestolnice, sodi med tiste z najdaljšo tradicijo. Med Ljubljančani je zelo dobro poznana, saj jo radi obiskujejo že od leta 1991. Že od svojih začetkov je še posebno slovela po morski pici. Danes picerijo vodi naslednja generacija družine Kušar, hčerka Tea, ki je poskrbela za osvežitev in hkrati ohranjanje tradicije.

spizza, naj-picerija-slovenije
Zoran Triglav
Krušna peč na drva je vroča že 36 let.

Picerijo smo prvič obiskali v času prve sezone akcije Naj picerija Slovenije, decembra 2020. Bil je čas nesrečne izolacije, a v Etni je peč žarela s polno paro. Pice so dostavljali in pripravljali za osebni prevzem, saj gostov niso smeli sprejemati. Se še pomnite? No, takrat smo imeli srečo, pravzaprav ogromen privilegij, in za namen novinarske reportaže – kar je bilo tedaj po vseh predpisih dovoljeno – so nam lepo postregli za mizo v lokalu. Juhej!

spizza, naj-picerija-slovenije
Zoran Triglav
Kmečka z domačo šunko in jajcem

Že takrat so v Etni pripravljali zelo solidne pice, s testom po svoji izvirni družinski recepturi in v krušni peči na drva. Poleg že omenjene morske in drugih pic, ki so slovele po svoji kakovostni in bogati obloženosti, so imeli že takrat na jedilniku izbor testenin, solat in drugih priljubljenih jedi. Pa tudi slovenskih tradicionalnih specialitet in dnevnih malic.

Zmagovalka prve sezone

Ampak seveda so prav pice tiste, ki so takrat Etni prinesle laskavi naziv naj picerije Slovenije. Ljubitelji pice in njihovi redni gostje so namreč med vsemi slovenskimi picerijami največ glasov namenili ravno Etni. In to tisti v Podutiku, ki je ne gre zamenjevati s primorsko picerijo enakega imena. Po besedah Kušarjeve se namreč dogaja, da še vedno kdo pri njih naroči dostavo pice nekam v okolico Divače …

spizza, naj-picerija-slovenije
Zoran Triglav
Zračen rob in pravilno zapečeno testo

Skratka, Etna je prvenstveno picerija in hkrati restavracija, ki združuje italijanske okuse in slovensko tradicijo. Kušarjeva (ki ima v sebi tudi malce italijanske krvi) pravi, da »slovenske jedi radi malce poitalijanijo, italijanske pa poslovenijo«. In rezultat je vedno poln lokal, kar pove dovolj.

spizza, naj-picerija-slovenije
Zoran Triglav
Sezonska spomladanska pica s špargljevo kremo, šparglji in še beluši.

Zelo pohvalno je, da v Etni veliko ustvarjajo z lokalnimi in domačimi surovinami. Na pici se med drugim najdeta domača, odlična slovenska mocarela in burata s kmetije Pr' Matevž, domač kraški pršut, domače oljčno olje, domač paradižnik in druga zelenjava …

spizza, naj-picerija-slovenije
Zoran Triglav
Ježek

Osvežena bogata ponudba

Seveda nas je ob obisku najbolj zanimala pica. Zlasti ker so v Etni poleg drugih sestavin posodobili njeno osnovo, testo. To je bilo že prej okusno, danes pa so lastno recepturo nadgradili s sodobnimi smernicami. Uporabljajo skrbno izbrane moke z večjim deležem beljakovin, testo fermentirajo najmanj 48 ur in zanj uporabijo minimalno količino kvasa. In res, pica je postala lažje prebavljiva, krušna peč na drva pa ji še vedno daje tisto posebno prijetno aromo. Zagotovo velik korak v pravo smer. Bravo!

spizza, naj-picerija-slovenije
Zoran Triglav
Kremna rezina

Etna ponuja zares široko izbiro pic v treh razdelkih. Izbira je, kot že omenjeno, razpeta med svežimi smernicami in ohranjanjem tradicije, kar je za lokal s takšno tradicijo zanesljivo dobra pot. V razdelku sodobnih margerit, ki se zgledujejo po sodobnem napolitanskem slogu, so na voljo kar tri različne kraljice, vse v eni, kar obilni velikosti. Margherita storica za dobrega desetaka ponuja pelate san marzano (D.O.P.), mocarelo (Pr' Matevž), grana padano, svežo baziliko, oljko in ekstra deviško oljčno olje (Lisjak). Napoletana italiana je poleg omenjenih pelatov in oljčnega olja opremljena z bivoljo mocarelo (D.O.P.), datterini in svežo baziliko. Toscana pa se od storice razlikuje po pekorinu namesto grana padana.

spizza, naj-picerija-slovenije
Zoran Triglav
Krušna peč na drva je vroča že 36 let.

Za sladokusce

Naslednji razdelek pic v enoti velikosti so alter pice, lahko bi jim rekli specialke za sladokusce. Tam najdemo vse od izjemne marinare za 9,90 evra s pelati, origanom, česnovim konfitom, svežo baziliko in oljčnim oljem do najbogatejše z imenom mamma mia! Slednja je zares bogata in svojo kar visoko ceno 18,90 poleg standardne podlage in rukole upravičuje s kraškim pršutom, mocarelo, burato, ekstra deviškim oljem s pomarančno aromo in istrskimi tartufi. Nismo je pokusili, ampak po besedah Kušarjeve ima svoje zveste odjemalce. Vmes je še pet preverjenih gurmanskih klasik, tudi tradicionalna obilno obložena hišna etna speciale za 12,90. Dve bogati sta z mortadelo: bolj klasična regina mortadela s pestom (13,90) in mortazza s kremo iz jurčkov (15,90). Ne manjka niti guanciale s pekorinom, rdečo čebulo in česnovim konfitom po zadnji modi (14,50). Ena pice js vselej sezonska, ponujajo pa tudi panuozzo – pica sendvič z mesnimi kroglicami. Verjamemo na besedo, da je enkraten.

spizza, naj-picerija-slovenije
Zoran Triglav
Mojster med pripravo

V tretjem razdelku so klasične pice iz tradicionalne ponudbe Etne – vse v dveh velikostih, kot je bilo nekdaj v navadi. Vsako lahko za majhno doplačilo naročimo tudi s polnozrnatim ali brezglutenskim testom. Tu najdemo vse od margerite stare šole (pelati, sir, oljka, origano) do najbogatejše morske, tradicionalnega ponosa Etne, ki je poleg klasične osnove obložena s celimi škampi, školjkami, ribjimi palčkami, lignji, fileti sardonov, tržaško omako, oljko in origanom! Manjša velja 14,10, velika pa 15,10 evra. V ponudbi je tudi klasična družinska pica po 29,90 evra.

spizza, naj-picerija-slovenije
Zoran Triglav
Stena z lesenimi žlicami, ki so jih podpisale znane osebe.

Šparglji in še beluši

Sredi sezone špargljev smo pokusili sezonsko spomladansko. Nanjo so dali špargljevo kremo, domačo mocarelo, šparglje in še beluše, guanciale, italijansko rikoto in paradižnikove kosmiče. Kljub začetnim pomislekom glede špargljev in še belušev se je izkazala za krasno kombinacijo okusov na odlični testeni podlagi!

spizza, naj-picerija-slovenije
Zoran Triglav
Veliko prostora za goste

Poleg pic in drugih jedi iz italijansko-slovenske zakladnice (da lazanje niti ne omenjamo) ponuja Etna tudi številne izvrstne sladice domače izdelave, med njimi slovijo hišna kremna rezina in štruklji, a k picam se bolj priležejo tiramisu (klasični in s pistacijami), panakota, sladoled, ledena kava in pravcati affogato!

spizza, naj-picerija-slovenije
Zoran Triglav
Prostor v zgornji etaži

Poleg široke ponudbe piva in drugih pijač velja omeniti spodobno vinsko karto, med buteljčnimi razdeljeno na štajerski vinorodni okoliš, Goriška brda, Vipavsko dolino, Toskano in hišna vina. Na voljo sta še suhi prosecco in polsuha penina.

spizza, naj-picerija-slovenije
Zoran Triglav
S suho salamo in feferonom

Etna ponuja odlične pice in drugo kulinariko ter vse, kar sodi zraven. Tudi zares veliko prostora za goste (tudi zaključene družbe) v dveh etažah. Med velikimi prednostmi sta še prostrano parkirišče in bližina ljubljanske obvoznice.

spizza, naj-picerija-slovenije
Zoran Triglav
Etna slovi tudi po odlični lazanji

Sponzorirana vsebina

cloud

Trenutno

16 °C

Oblačno

torek, 13. 5

Delno oblačno

8 / 17 °C cloud-sun

sreda, 14. 5

Delno oblačno

6 / 21 °C cloud-sun

četrtek, 15. 5

Deževno

8 / 21 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.