
Kaj boste skuhali danes?
Jagodna pita z baziliko
Kdo bi si mislil, da se bazilika tako dobro poda jagodam?
Jagodna pita z baziliko
Kdo bi si mislil, da se bazilika tako dobro poda jagodam?

Sestavine
krhko testo
- 125 g masla
- 200 g moke in še malo za delovno površino
- 60 g sladkorja
- 1 rumenjak
nadev
- 4 dl polnomastnega mleka
- 70 g sladkorja
- semena iz 1⁄2 vaniljevega stroka
- 4 jajca
- 20 g moke
- 20 g koruznega škroba
- 1⁄2 dl sladke smetane
- 400 g jagod
- 5 žlic jagodne marmelade
- prgišče listov bazilike (zlasti lepi so lističi drobnolistne grške bazilike)

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
krhko testo
- 125 g masla
- 200 g moke in še malo za delovno površino
- 60 g sladkorja
- 1 rumenjak
nadev
- 4 dl polnomastnega mleka
- 70 g sladkorja
- semena iz 1⁄2 vaniljevega stroka
- 4 jajca
- 20 g moke
- 20 g koruznega škroba
- 1⁄2 dl sladke smetane
- 400 g jagod
- 5 žlic jagodne marmelade
- prgišče listov bazilike (zlasti lepi so lističi drobnolistne grške bazilike)
Postopek
Za testo damo v multipraktik na kocke narezano maslo in moko ter zmeljemo v drobtinasto zmes. Dodamo sladkor in rumenjak in zmešamo, da nastane testo. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in damo v hladilnik za najmanj eno uro. Na pomokani delovni površini ga razvaljamo na debelino približno 3 mm, nato z njim obložimo podolgovat model za pite (12 x 35 cm) in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Pečico segrejemo na 180 °C. Testo v modlu obložimo s papirjem za peko in vanj vsujemo suh fižol. Pečemo 25 minut, da testo dobi barvo svetlega biskvita. Odstranimo fižol in papir. Po potrebi testo še malo dopečemo, da postane hrustljavo.
Medtem ko se testo peče, pripravimo nadev. V kozici zavremo mleko, sladkor in vaniljo. V skledi stepemo jajca, moko in škrob ter prelijemo z mlekom; ob tem ves čas stepamo. Mešanico prelijemo nazaj v kozico in jo kuhamo, da nastane gosta in sijoča krema. Pretlačimo jo skozi fino sito in pustimo, da se ohladi. Medtem stepemo smetano toliko, da obdrži obliko, ter jo narahlo vmešamo v kremo.
Ko se testo ohladi, ga premažemo s kremo. Jagode narežemo na rezine in z njimi obložimo pito. Marmelado zavremo z nekaj žlicami vode, jo povremo, da nastane gladka glazura, in z njo premažemo jagode. Posujemo z lističi bazilike in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Telečji oreški s šparglji in žafranovo omako
Zrezki s hrustljavo lešnikovo skorjo.