Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
testo
- 1 veliko jajce sobne temperature
- 225 g masla
- 1 žlička vaniljeve arome
- 50 g sladkorja
- ½ žličke soli
- 350 g moke
nadev
- 500 g jagod
- 500 g kosmulj
- 100 g drobnega rjavega sladkorja
- 1 žlica drobnega rjavega sladkorja in 1 žlička mletega cimeta za posip
- 2 žlici pšeničnega zdroba ali mletih mandljev
- moka za delovno površino
- sladka smetana, ko postrežemo
Natančni tudi brez tehtnice: koliko gramov je ena žlica?
V kuhinji, predvsem pri peki, je natančnost ključna, zato je sestavine najbolje določati in tehtati v gramih. Kako se znajti, ko tehtnica ni na voljo?
Zrnati sir: zakaj je 'cottage cheese' postal največji kulinarični hit leta
Zrnati sir je doživel pravi preporod in postal kulinarični hit. Odkrijte, zakaj je tako priljubljen in kako ga lahko uporabite v sladkih in slanih jedeh.
Krompirček, o katerem se vam bo še sanjalo
Hrustljav krompirček in bogata obloga, ob kateri se nam pocedijo sline – nič čudnega, da naloženi krompirček osvaja srca (in želodce) po vsem svetu.
Sestavine
testo
- 1 veliko jajce sobne temperature
- 225 g masla
- 1 žlička vaniljeve arome
- 50 g sladkorja
- ½ žličke soli
- 350 g moke
nadev
- 500 g jagod
- 500 g kosmulj
- 100 g drobnega rjavega sladkorja
- 1 žlica drobnega rjavega sladkorja in 1 žlička mletega cimeta za posip
- 2 žlici pšeničnega zdroba ali mletih mandljev
- moka za delovno površino
- sladka smetana, ko postrežemo
Postopek
Rumenjak ločimo od beljaka in ga damo v posodo multipraktika. Z zmehčanim maslom (vendar ne tekočim), vaniljevo aromo, sladkorjem in soljo mešamo toliko časa, da dobimo kremasto in mehko maso. Dodamo moko in nekajkrat kratko premešamo, da se sestavine sprimejo; ne mešamo predolgo. Maso stresemo na rahlo pomokano površino in jo zgnetemo v testo. Testo razdelimo na dva dela, eden naj bo malo večji. Vsak del oblikujemo v gladka koluta, zavijemo ju v folijo in pustimo v hladilniku počivati 30 minut.
Medtem pripravimo nadev. Sadje operemo. Razpolovimo jagode, če so zelo velike, jih razrežemo na četrtine, kosmuljam pa odrežemo vršičke in odstranimo peclje. Sadje in sladkor damo v široko ponev in ga kuhamo 5 minut, da jagode spustijo sok, kosmulje pa se zmehčajo, vendar so še cele. Nad posodo sadje odcedimo v cedilu, nato pa ga odstavimo in pustimo, da se ohladi. Žlico sladkorja zmešamo s cimetom in mešanico prihranimo.
Pečico segrejemo na 200 °C. Večji del testa razvaljamo in z njim obložimo model za pito s premerom 23 cm. Testo večkrat prebodemo z vilicami in obložimo s folijo ter vanj po celi površini razporedimo fižol. Pečemo ga 15 minut, nato odstranimo papir in fižol ter pečemo še 10 minut, da se testo zlato obarva in je peščeno na dotik. Preostalo testo razvaljamo na velikost modla in ga razrežemo na 5 cm velike kvadratke.
Pšenični zdrob ali mandlje posujemo po testeni podlagi v modlu (to bo preprečilo, da bi bila pita na dnu preveč mokra). Dodamo sadje in ga poškropimo z dvema žlicama sirupa, ki je nastal pri kuhanju. Sadje obložimo s kvadratki testa, ki jih premažemo z rahlo stepenim beljakom in posipamo z večino mešanice cimeta in sladkorja. Robove pite zavijemo v folijo, da se preveč ne zapečejo. Pito pečemo 30 minut, da se zlato obarva in postane hrustljava.
Medtem stepemo sladko smetano. Pečeno pito posujemo s preostalo mešanico cimeta in sladkorja in jo še toplo postrežemo s sladko smetano. Zraven v vrčku ponudimo tudi preostali jagodno-kosmuljev sirup.