Zavrč: Kožuhanje, petje in veselje
Članice društva gospodinj Zavrč, ki jih vodi predsednica Irena Kokot, so se oktobra družile ob jesenskem opravilu trganja in kožuhanja koruze. Koruzo so spomladi posadile ročno z motikami na okoli deset arov veliki njivi pri članici Heleni Zebec. Ko je pridelek dozorel, so ga ročno potrgali, s koši so ga znosili na vrh griča, potem pa so se še ves popoldan do pozne noči družili ob kožuhanju, petju in kramljanju.

„Gre za naš društveni projekt Kožuhanje, ki ga izvajamo drugo leto, kolikor nam razmere v dani situaciji dopuščajo. Pri spravilu koruze nas je sodelovalo okoli 20 članic, pridružili so se nam tudi partnerji. Zbrale smo se zjutraj, pozajtrkovale in se odpravile na njivo. Koruzo smo trgali ročno, s koši se jo je nosilo na breg. Koruznico smo poželi, jo povezali v snope in postavili v „razstave“. Popoldan smo se lotili kožuhanja. Nekaj klasov smo povezali in jih obesili, ostali pridelek smo spravili v koruznjak. Koruze smo pridelali okoli 500 kilogramov. Najpomembnejše pri vsem je, da sta nas ob delu spremljala veselje in dobra volja. Seveda delo ni šlo brez okrepčila. Za malico smo imeli meso iz tunke in zaseko, med delom na njivi smo se okrepčali z ocvirkovim in orehovim oprešakom, za kosilo sta bili telečja obara in gibanica. Kožuhanje je potekalo tako kot nekoč, z veliko dobre volje, smeha, heca, kramljanja, ženske so zapele … Razšli smo se v poznih večernih urah,“ je o prijetno preživetem dnevu na njeni domačiji povedala Helena Zebec.
Da so jim gostoljubno odprli vrata posestva, se predsednica završkih gospodinj Irena Kokot Heleni ter njeni mami Jožefi Vidovič najlepše zahvaljuje. „Pridelek smo vzgajale na njihovi njivi, pa tudi vse ostalo dogajanje je bilo pri njih: kožuhanje, peka v krušni peči, pogostitev … Zato iskrena zahvala za sodelovanje in prijaznost.“
Kožuhanje in peko štrudla bodo ohranjale
Preberite več v Štajerskem Tedniku