Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: Kraljica slovenskih salam je iz Šentjerneja


M. Ž.
16. 5. 2010, 09.30
Posodobljeno
09. 06. 2010 · 13:18
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Arhiv Dolenjskega lista
IMG_5174

Arhiv Dolenjskega lista
Najboljšo salamo je pridelal Jože Sebanc iz Šentjerneja. (Foto: M. Ž.)

Arhiv Dolenjskega lista
Dolenjci so osvojili vseh deset prvih mest 14. finala slovenskih salamiad. (Foto: M. Ž.)

M.Ž., arhiv DL

Jože Sebanc iz Šentjerneja je letošnji državni prvak med salamarji. Tako je odločila šestčlanska komisija 14. finala slovenskih salamiad, potem ko je v ponedeljek pod drobnogled vzela kar 89 vzorcev teh podolgovatih suhomesnatih dobrot. Drugo mesto je osvojila salama Šentjernejčana Janeza Rebslja in tretje lanskoletnega prvaka Antona Gorenca iz Šmarjeških Toplic.

Sinočnja razglasitev pod velikim prireditvenim šotorom pri Mercator centru v Trebnjem je pokazala, da so Dolenjci res dobri salamarji, saj so osvojili vseh deset prvih mest. Četrto je tako pripadlo Andreju Košaku (Šentjernej), peto Edu Kosu (Šentjernej), šesto Petru Selaku (Šmarjeta), sedmo Silvu Videtu (Šentjernej), osmo Alojzu Nučiču in deveto Mateju Nučiču (Škocjan), deseto pa Štefanu Judežu (Novo mesto).

Martin Meglič, glavni organizator letošnjega finala salamiad, je zadovoljno ugotovil, da je med izdelovalci salam vsako leto več žensk, kar nenazadnje ni niti nič presenetljivega, saj vseskozi aktivno sodelujejo pri izdelavi salam - ali z mešanjem, lupljenjem česna ali pa samo z nasveti in pomivanjem posode.

Častni gost finala je bil Drago Bulc, predsednik društva turističnih novinarjev Slovenije, ki je ocenjevanje salam in salamiade kot turistične prireditve označil kot zelo specifične za Slovenijo, ki pa jih zaenkrat še premalo izkoristimo. »Slovenija ni tako poznana po salamah kot Madžarska, je pa kljub temu salamarska velesila. Po zaslugi tovrstnih ocenjevanj smo v zadnjih petdesetih letih postali pravi salamarski butik, saj pravzaprav niti dve salami nista enaki,« je poudaril.

Na tovrstnih prireditvah profesionalnih izdelovalcev salam praktično ni, večina salam je namenjena domači porabi in za prijatelje. »Vidi se, da so tisti, ki delajo salame za prijatelje in svojo družino, v bistvu večji mojstri kot tisti, ki jih delajo za večje število potrošnikov, za množično proizvodnjo. Ampak najbrž je posredi tudi ekonomski faktor. Zasebni proizvajalci so pravi izziv za ocenjevanje tudi tistih salam, ki delajo velike predelovalne industrije, in bi bilo zelo zanimivo, da bi te komisije enkrat zbrale iz trgovine vse salame naših velikih proizvajalcev in bi jih ocenili tako kot ocenjujejo kranjsko klobaso,« je menil Drago Bulc.

Organizatorji so poskrbeli tudi za predstavitev domačih društev, za dobro kapljico sta poskrbeli društvi vinogradnikov Čatež in Trebnje, za domače dobrote društvi podeželskih žena - domače Tavžentrože in šentrupertske Šmarnice, društvo praženega krompirja pa za pražen krompir. Dogajanje je začela trebanjska godba, nastopili so pevci Fantje iz Šentruperta in domači humorist Zvone Vavtar… Zaplesala sta tudi profesionalna plesna para, za dobro voljo in ples pa je nato skrbel ansambel Slovenski zvoki.

Prihodnje leto so bo cvet slovenskih salamarjev srečal v Sevnici.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.