Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Prvak modrih frankinj prihaja iz Slavonije


B. B.
27. 5. 2016, 16.00
Posodobljeno
03. 06. 2016 · 14:13
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_fot3548_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
_fot3553_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
_fot3563_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
_fot3568_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Foto: R. P.

Na Gradu Sevnica je v okviru 6. festivala modre frankinje, ki bo 9. junija, v četrtek potekalo mednarodno ocenjevanje vzorcev modre frankinje. Prvak letošnjega ocenjevanja prihaja s Hrvaške, natančneje iz Feričancev v Slavoniji, modro frankinjo Miraz letnik 2012 pa so pridelali v kleti družbe FeraVino (prijavitelj Osilovac d.o.o.).

Ocenjevalna komisija, ki jo je vodil Jože Simončič (člani: Mojmir Wondra, Iztok Klenar, Ivanka Badovinac, Jože Rozman, Bojan Kobal in Martina Bek) je ocenila 106 vzorcev iz Srbije, Hrvaške in Slovenije. V kategoriji letnik 2015 je najvišjo oceno dobila frankinja Simona Pintariča z Bizeljskega (17,94 točke), drugo mesto je zasedla Vinska klet Dular z Razteza (Brestanica), njihov vzorec je dobi 17,92 točke, tretje mesto med mladimi frankinjami pa je pripadlo vzorcu Marjana Sumraka z Bizeljskega (17,90). 

V kategoriji modre frankinje starejših letnikov in barrique je zmagala že omenjena frankinja Miraz (18,30), drugo mesto je osvojila frankinja letnik 2011 Marjana Jeleniča iz Kostanjevice (18,24), tretja pa je bila Klet Pirc (Ravne, Krško), prav tako s frankinjo 2011 (18,20).

V kategoriji posebna vina (predikati, rose, penina ...) je najvišjo oceno, 19,20 točke, dobila modra frankinja 2012 suhi jagodni izbor vinske kleti KZ Krško, na drugem mestu je pristala frankinja letnika 2012 iz sušenega grozdja (sladko) vinske kleti KZ Metlika (18,53), tretja pa je bila Fantazija, vino iz sušenega grozdja letnika 2011 (sladko) Vinarstva Kerin (Straža pri Krškem).

Rezultati ocenjevanja


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.