Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?


Uredništvo
25. 4. 2025, 12.46
Posodobljeno
26. 04. 2025 · 01:24
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

vietnamski-zvitki-s-kozicam
Dober tek
Vietnamski zvitki so lahki, zdravi in okusni

Vietnamski zvitki (poznani tudi kot nem ali goi cuon) in spomladanski zvitki (tudi znani kot spring rolls) se pogosto uporabljajo v različnih kuhinjah, vendar se razlikujejo v sestavi, načinu priprave in vrsti testa. Osnovna razlika je v tem, da so vietnamski zvitki običajno sveži, z uporabo riževega papirja, medtem ko so spomladanski zvitki pogosteje ocvrti in imajo debelejši testeni ovoj.

Vietnamski zvitki (nem/goi cuon)

Testo: rižev papir, ki je zelo tanek in prosojen

Nadev:

  • surova zelenjava, narezana na tanke paličice (na primer solata, korenje, kumara)
  • kuhani riževi rezanci
  • zelišča (meta in koriander ne smeta manjkati, nujno v celih listih)
  • avokado (po želji, običajno v rezinah)
  • protein (po želji, običajno pečen piščanec ali kuhani rakci)

Priprava: vietnamski zvitki so surovi, nikoli niso ocvrti ali dušeni

Omaka: arašidova (sojina omaka, arašidovo olje, arašidovo maslo, rjavi sladkor, limetin sok, pretisnjen česen ali ingver) ali sladko-kisla omaka Nuoc cham (klasična vietnamska omaka iz ribje omake, sladkorja, limoninega soka, česna in čilija)

Postrežba: postrežejo se hladni

vietnamski-zvitki-s-kozicami_3
urska
Vietnamske zvitke zavijemo v rižev papir

Spomladanski zvitki

Testo: nekoliko debelejši ali dvojni riževi listi, lahko tudi iz pšenične moke

Nadev:

  • zelenjava, narezana na tanke paličice ali naribana (na primer zelje, paprika, korenje, bambusovi vršički, gobe)
  •  meso, mleto ali drobno nasekljano (običajno svinjina, govedina, piščanec), zelenjava, šampinjoni ali tofu, in pogosto se ocvrejo v olju, da postanejo hrustljavi

Priprava: cvrenje v olju

Omaka: sojina omaka ali sladko-kisla omaka

Postrežba: postrežejo se topli

Spomladanski zvitki s pomako iz pečenega čilija

Spomladanski zvitki
Dober tek
Spomladanski zvitki so ocvrti


Spomladanski zvitki_6
urska
Spomladanske zvitke ocvrite do zlatorumene barve






cloud-sun

Trenutno

11 °C

Delno oblačno

ponedeljek, 28. 4

Delno oblačno

6 / 19 °C cloud-sun

torek, 29. 4

Delno oblačno

8 / 21 °C cloud-sun

sreda, 30. 4

Jasno

9 / 22 °C sun-bright

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.