Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Novi recepti z divjimi šparglji


Uredništvo
27. 4. 2025, 08.59
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Odkrijte nove recepte z divjimi šparglji: italijanska farinata, divja lazanja in pršutove košarice. Zbrali smo tudi nasvete za nabiranje v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem.

lazanja-z-divjimi-sparglji
Cveto Sonc / Dober tek
Lazanja z divjimi šparglji

Divji šparglji so simbol pomladi in prava kulinarična poslastica. Njihova grenkoba se odlično ujame z jajcem in slanino, zato so omlete in frtalje kar klasična izbira. Odlični so blanširani in postreženi s trdo kuhanim jajcem, začinjene z oljem in kisom kot solata. A lahko jih pripravimo tudi na bolj zanimive načine.

Nabiranje divjih špragljev

Divji šparglji v prosti prodaji dosegajo visoke cene, zato so lepi počitniški dnevi kot nalašč, da se odpravite na izlet na Primorsko in naberete šopek špargljev. Na severnih delih jih boste še nekaj našli, iz prve roke vemo, da so gozdovi na Krasu in tudi okoli Opatije še vedno polni špragljev. Velja spomniti na nekaj zakonskih omejitev:

Slovenija: Posameznik lahko za lastne potrebe dnevno nabere največ 1 kilogram zelnatih rastlin, kamor spadajo tudi divji šparglji. Pri nabiranju je dovoljeno odstraniti največ 30 % rastlin na določenem območju. Prekoračitev dovoljenih količin ali neupoštevanje pravil lahko vodi do globe v višini 200 evrov

Hrvaška: Za nabiranje divjih špargljev v državnih gozdovih je potrebno pridobiti (brezplačno) dovoljenje in plačati pristojbino, ne glede na to, ali gre za osebno ali komercialno uporabo. Nabiranje v zasebnih gozdovih je brez dovoljenja lastnika prepovedano.

Italija: V Italiji ni enotne državne zakonodaje glede nabiranja divjih špargljev, pravila se razlikujejo med regijami. V Toskani je na primer za nabiranje divjih špargljev potrebno pridobiti posebno dovoljenje. Dovoljena dnevna količina je 1 kilogram za osebno uporabo.

Mimogrede - ko boste nabirali divje šparglje, v košaro naberite še kakšno mlado koprivo in divji hmelj. Odlično se bosta obnesla v vseh spodnjih receptih.

Recepti

Farinata z divjimi šparglji

Farinata je tanka pogača iz čičerke. Je tradicionalna italijanska jed iz Ligurije (najbolj znana je v Genovi), pripravljena iz čičerikine moke, vode, oljčnega olja in soli. Poznajo pa jo tudi drugod, recimo v Nici, kjer jo imenujejo socca. Za pripravo potrebujemo 10 iminut, nato pol ure počiva in se peče 20 minut.

Sestavine:

150 g čičerkine moke

200 g divjih špargljev

1 šalotka

šopek peteršilja

oljčno olje

sol

poper

Cicerkina pogaca - farinata - z divjimi belusi
Cveto Sonc / Dober tek
Farinata, čičerkina pogača

RECEPT: Farinata z divjimi špraglji

Lazanja z divjimi šparglji

Divji šparglji so odlična sestavina za pomladno različico lazanje, kjer se njihova svežina lepo preplete s sirom, panceto in bešamelom.

Sestavine:

300 g divjih špargljev

80 g pancete

100 g čebule

0,5 dl oljčnega olja

0,5 dl belega vina

200 g testenin za lazanje

100 g naribanega parmezana

80 g bele moke

50 g masla

1 l mleka

sol

muškatni orešček

RECEPT:Lazanja z divjimi šparglji

Pršutove košarice s šparglji

Hitre in enostavne, tople ali hladne, odlične za piknik v naravi. Pripravimo jih v pekaču za mafine.

Sesatavine:

12 rezin pršuta

1 žlica oljčnega olja

1 sesekljana čebula

120 g špargljev

6 jajc

1 dl mleka

85 g naribanega parmezana

maščoba za pekač za mafine

prsutove-kosarice-z-belusi
Dober tek
Pršutove košarice z divjimi ali gojenimi špraglji

RECEPTPršutove košarice s šparglji

cloud-sun

Trenutno

18 °C

Delno oblačno

ponedeljek, 28. 4

Delno oblačno

7 / 20 °C cloud-sun

torek, 29. 4

Delno oblačno

8 / 21 °C cloud-sun

sreda, 30. 4

Jasno

8 / 22 °C sun-bright

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.