Novi recepti z divjimi šparglji
Odkrijte nove recepte z divjimi šparglji: italijanska farinata, divja lazanja in pršutove košarice. Zbrali smo tudi nasvete za nabiranje v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem.

Divji šparglji so simbol pomladi in prava kulinarična poslastica. Njihova grenkoba se odlično ujame z jajcem in slanino, zato so omlete in frtalje kar klasična izbira. Odlični so blanširani in postreženi s trdo kuhanim jajcem, začinjene z oljem in kisom kot solata. A lahko jih pripravimo tudi na bolj zanimive načine.
Nabiranje divjih špragljev
Divji šparglji v prosti prodaji dosegajo visoke cene, zato so lepi počitniški dnevi kot nalašč, da se odpravite na izlet na Primorsko in naberete šopek špargljev. Na severnih delih jih boste še nekaj našli, iz prve roke vemo, da so gozdovi na Krasu in tudi okoli Opatije še vedno polni špragljev. Velja spomniti na nekaj zakonskih omejitev:
Slovenija: Posameznik lahko za lastne potrebe dnevno nabere največ 1 kilogram zelnatih rastlin, kamor spadajo tudi divji šparglji. Pri nabiranju je dovoljeno odstraniti največ 30 % rastlin na določenem območju. Prekoračitev dovoljenih količin ali neupoštevanje pravil lahko vodi do globe v višini 200 evrov.
Hrvaška: Za nabiranje divjih špargljev v državnih gozdovih je potrebno pridobiti (brezplačno) dovoljenje in plačati pristojbino, ne glede na to, ali gre za osebno ali komercialno uporabo. Nabiranje v zasebnih gozdovih je brez dovoljenja lastnika prepovedano.
Italija: V Italiji ni enotne državne zakonodaje glede nabiranja divjih špargljev, pravila se razlikujejo med regijami. V Toskani je na primer za nabiranje divjih špargljev potrebno pridobiti posebno dovoljenje. Dovoljena dnevna količina je 1 kilogram za osebno uporabo.
Mimogrede - ko boste nabirali divje šparglje, v košaro naberite še kakšno mlado koprivo in divji hmelj. Odlično se bosta obnesla v vseh spodnjih receptih.
Recepti
Farinata z divjimi šparglji
Farinata je tanka pogača iz čičerke. Je tradicionalna italijanska jed iz Ligurije (najbolj znana je v Genovi), pripravljena iz čičerikine moke, vode, oljčnega olja in soli. Poznajo pa jo tudi drugod, recimo v Nici, kjer jo imenujejo socca. Za pripravo potrebujemo 10 iminut, nato pol ure počiva in se peče 20 minut.
Sestavine:
150 g čičerkine moke
200 g divjih špargljev
1 šalotka
šopek peteršilja
oljčno olje
sol
poper

RECEPT: Farinata z divjimi špraglji
Lazanja z divjimi šparglji
Divji šparglji so odlična sestavina za pomladno različico lazanje, kjer se njihova svežina lepo preplete s sirom, panceto in bešamelom.
Sestavine:
300 g divjih špargljev
80 g pancete
100 g čebule
0,5 dl oljčnega olja
0,5 dl belega vina
200 g testenin za lazanje
100 g naribanega parmezana
80 g bele moke
50 g masla
1 l mleka
sol
muškatni orešček
RECEPT:Lazanja z divjimi šparglji
Pršutove košarice s šparglji
Hitre in enostavne, tople ali hladne, odlične za piknik v naravi. Pripravimo jih v pekaču za mafine.
Sesatavine:
12 rezin pršuta
1 žlica oljčnega olja
1 sesekljana čebula
120 g špargljev
6 jajc
1 dl mleka
85 g naribanega parmezana
maščoba za pekač za mafine

RECEPT: Pršutove košarice s šparglji
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se