© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Tako bo pečenka pečena enakomerno (video)


Barbara Slivnik
22. 12. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Če želite, da pečenka ohrani lepo obliko in se enakomerno speče, jo morate pred pripravo dobro povezati z vrvico.

povezovanje pečenke
Dober tek
Če želimo, da pečenka ohrani lepo obliko, jo moramo pred pripravo dobro povezati z vrvico.

Pečenka je odlična izbira za večjo družbo in posebne priložnosti. Kadar pripravljamo večji kos mesa brez kosti, je priporočljivo, da med peko ohrani obliko, saj se le tako enakomerno speče.

Pripravili smo video vodič, ki prikazuje, kako se lotiti povezovanja s kuhinjsko vrvico kot pravi mojster, in nekaj receptov, s katerimi lahko preizkusite to klasično tehniko.

Kako zvezati pečenko

  1. Kos mesa za pečenko položimo na pekač ali desko in pripravimo daljši kos kuhinjske vrvice.
  2. Vrvico najprej zavežemo okrog zgornjega dela mesa in napravimo vozel.
  3. Nato se z vrvico pomaknemo nižje, napravimo zanko in jo povlečemo čez kos mesa, tako da gre vrvica naokrog. Zanko na vrhu zategnemo in nadaljujemo postopek vzdolž celotnega kosa mesa.
  4. Zanke naj bodo razporejene v enakomernih razmakih.
  5. Ko zategnemo zanko na dnu, kos mesa obrnemo in vrvico napeljemo skozi zanko na zadnji strani ter jo pritrdimo z vozlom.
  6. Postopek ponavljamo, dokler ni prevezan celoten kos mesa, na koncu pa napravimo dvojni vozel. S škarjami odrežemo odvečno vrvico.
Preberite še

Kakšna naj bo kuhinjska vrvica

Kuhinjska vrvica za povezovanje pečenke naj bo izdelana iz naravnega materiala, na primer nebeljenega bombaža ali lanu. Pomembno je, da je brez barvil in umetnih vlaken, saj mora brez težav prenesti visoke temperature v pečici.

Vrvica naj bo dovolj tanka za natančno povezovanje, a hkrati dovolj čvrsta, da bo med peko držala obliko mesa, ne da bi se razrahljala ali pretrgala.

Preizkusite povezovanje pečenke v praksi:

Preberite še:

Ultimativni vodič za pripravo pečenke

Popolna pečenka Wellington: klasika, ki vedno navduši

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.