Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Recepti
Čas branja 3 min.

7 solat, ki vas bodo nasitile


Tina Lucu/Revija Liza Maja
27. 4. 2025, 13.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Šunka je kraljica velikonočne pojedine, a ob vsej jajcih in sladkih dobrotah prija tudi nekaj svežega, pomladnega. Solate, seveda!

leča, slanina, solata
Profimedia
Solata z lečo

Solata z lečo

Porcij: 4

Čas priprave: 50 min

Sestavine:

  • 200 g leče
  • 1 rdeča čebula
  • 1 spomladanska čebula
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlica kisa
  • 2 žlici grobe gorčice
  • sol
  • mleti črni poper
  • 1 solata
  • 50 g slanine
  • 2 kuhani jajci
  • drobnjak
  • kruh

Priprava:

Preberite lečo in jo do naslednjega dne namočite v vodi. Drugi dan jo skuhajte. Čebulo in spomladansko čebulo drobno sesekljajte.

V skledi zmešajte 2 žlici olja, kis, gorčico, sol, poper in premešajte z metlico, nato pa dodajte še 2 žlici olja.

Dobljeni preliv zmešajte s kuhano lečo in šalotko. Na krožnik položite oprane liste solate, dodajte mešanico leče, na vrh položite narezano prepraženo slanino in dodajte razpolovljena jajca ter potresite s sesekljanim drobnjakom. Postrezite s kruhom.

Paradižnikova solata z rdečo čebulo

Porcij: 4

Čas priprave: 15 min

Sestavine:

  • 700 g češnjevega paradižnika
  • sol in poper
  • 1 rdeča čebula
  • 2 spomladanski čebuli
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 3 žlice bučnega olja
  • pražena bučna semena (po okusu)
paradižnikova solata.jpg
Profimedia
Paradižnikova solata z rdečo čebulo

Priprava:

Paradižnike operite, narežite in jih dajte v skledo. Začinite s soljo in poprom ter pustite počivati 5 minut. Čebulo in spomladansko čebulo drobno narežite na kolobarje in jih dodajte paradižnikom. Dodajte kis, bučno olje in bučna semena ter vse skupaj premešajte.

Solata z govedino

Porcij: 4

Čas priprave: 45 min

Sestavine:


  • 800 g govejega fileja
  • 1 večja solata ledenka
  • 2 avokada
  • 1 žlička mlete paprike
  • 4 žlice dijonske gorčice
  • 7 žlic olivnega olja
  • sol
  • vejica bazilike
solata z beef.jpg
Profimedia
Solata z govedino

Priprava:

Svinjino očistite in narežite na 4 debele rezine. Meso solite in hitro opecite na 3 žlicah segretega olja. Nato meso pecite približno 10 minut, odvisno od tega, kako pečeno želite. Ko je meso pečeno, pustite, da se ohladi. Operite solato in jo natrgajte v skledo. Avokado narežite na rezine in dodajte k solati. Ohlajeno meso narežite na zelo tanke rezine.

Iz gorčice, preostalega olja in mletega popra pripravite preliv. Prelijte ga po solati, rahlo premešajte in na koncu na vrh položite rezine mesa. Okrasite z listi sveže bazilike in postrezite.

Solata z orehi, sladkim krompirjem in prelivom iz modrega sira

Porcij: 4

Čas priprave: 25 min

Sestavine:

  • 2 sladka krompirja
  • moka
  • 2 žlici olja
  • 100 g modrega sira
  • 250 ml kisle smetane
  • sol
  • mleti črni poper
  • 1 manjša zelena solata
  • 1 manjša solata ledenka
  • 1/2 solate frise
  • 1 šopek rukole
  • 200 g majhnih paradižnikov
  • 50 g orehov
solata z orehi, sladkim.jpg
Profimedia
Solata z orehi, sladkim krompirjem in prelivom iz modrega sira

Priprava:

Sladki krompir olupite in narežite na tanke rezine. Obložite jih z gladko moko in počasi popecite na olju. Popečene rezine položite na prtiček, da se odcedi odvečno olje. Sir zdrobite ali naribajte, zmešajte s kislo smetano in po potrebi solite in poprajte.

Solato operite, natrgajte na manjše kose in razporedite na krožnike. Paradižnike prerežite na polovičke in položite na solato. Nato dodajte ocvrt krompir in vse prelijte s prelivom. Na koncu solato posujte z grobo sesekljanimi orehi.

Solata z jajci in prelivom

Porcij: 4

Čas priprave: 25 min

Sestavine:

  • 4 jajca
  • sol
  • 1 solata ledenka
  • 1 solata lollo rosso
  • pest motovilca
  • pest rukole
  • 1 čebula
  • 1 žlica grobo mlete gorčice
  • 2 žlici olja
  • 4 žlice majoneze
  • 1 žlica hrenove paste
  • 1 limona
  • nekaj vejic drobnjaka
  • mleti črni poper
  • 1/2 žlice sladkorja v prahu
solata z jajci.jpg
solata z jajci.jpg
Solata z jajci in prelivom

Priprava:

Jajca dajte v kozico s slano vodo in jih trdo skuhajte (7-9 minut, odvisno od velikosti). Nato jih ohladite v hladni vodi, olupite in narežite na četrtine.

Solato operite pod hladno tekočo vodo in pustite, da se odcedi. Dajte v skledo in pustite v hladilniku približno 15 minut. V skledi zmešajte drobno sesekljano čebulo, gorčico, olje, majonezo, hrenovo pasto, limonov sok in drobno sesekljan drobnjak.

Preliv začinite s soljo, poprom in sladkorjem ter vse skupaj z metlico dobro premešajte. Solatno zmes razdelite na krožnike, dodajte nasekljana jajca in prelijte s prelivom.

Solata ledenka z dimljenim lososom

Sestavine:

  • 1 solata ledenka
  • 1 rumena paprika
  • 1 rdeča paprika
  • 1 kup redkvic
  • 1 kumara
  • 3 paradižniki
  • 200 g prekajenega lososa

Za preliv:

  • 1 žlica olivnega olja
  • sol in poper
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • sončnična semena za posip
solata z dimljenim lososom.jpg
Profimedia
Solata z dimljenim lososom

Priprava:

Solato operite in natrgajte ali narežite na manjše kose. Papriki očistite in ju narežite na tanke trakove. Redkev in kumare narežite na rezine, paradižnik na majhne koščke. Solato narahlo premešajte in pripravite preliv: olivno olje zmešajte s soljo, poprom in balzamičnim kisom. 

Solato razdelite na posamezne porcije, prelijte s prelivom in na vsako porcijo razporedite rezine dimljenega lososa. Na koncu na hitro prepražite sončnična semena in jih potresite po solati.

Piščančja solata s kozicami

Porcije: 4

Sestavine:


  • 200 g piščančjih prsi
  • 100 g kozic
  • 1 glava ledenke
  • 2 rumeni papriki
  • 3 paradižniki
  • 1 kumara
  • mlada čebula
  • olivno olje
  • kis
  • poljubna zelišča
piščančja solata s kozicami.jpg
Profimedia
Piščančja solata s kozicami

Priprava:

200 g piščančjih prsi narežite na kose in jih skupaj s 100 g kozic popecite v naoljeni ponvi ter ​​pustite, da se ohladijo. V skledo dajte narezano solato ledenko, nasekljani 2 rumeni papriki, 3 paradižnike, solatno kumaro, mlado čebulo in ohlajeno piščančje meso s kozicami.

Prelijte s prelivom, ki ste ga pripravili iz 2 žlic olivnega olja, 2 žlic kisa, 3 žlic vode in začimb za preliv po okusu (sol, poper, zelišča). Solato premešajte.

Namig: Postrežete lahko s kruhom ali pečeno polento.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.