Kralj azijske zelenjave v 6 preprostih receptih
Pak čoj je azijska zelnica, poznana tudi pod številnimi drugimi imeni. Ampak imena niso pomembna, lahko vam povemo, da je odličen.

Kot del družine Brassica je zelo podoben drugim križnicam, kot so ohrovt, brokoli in brstični ohrovt. Medtem ko se pogosto uporablja v azijski kuhinji, še naprej pridobiva priljubljenost na drugih območjih sveta zaradi številnih zdravstvenih koristi.
Poširana jajca s pak čojem
Porcij: 4
Čas priprave: 40 min
Sestavine:
- 120 ml kisa
- sol
- 4 jajca
- 300 g pak čoja
- 2 žlici olivnega olja
- 4 žlice semen (sončnična, bučna, sezamova)
- 100 ml mandljeve smetane
- 400 ml mandljevega mleka
Priprava:
Zmešajte pol litra vode s kisom in zavrite v loncu. Dodajte sol in znižajte temperaturo, da voda ne bo začela vreti. Jajca razbijte v zajemalko in jih previdno prestavite v vodo. Ko beljak zakrkne in obdrži obliko, nekoliko povišajte temperaturo in kuhajte 3-6 minut, odvisno od želene gostote rumenjaka.
Nato temeljito izperite pak čoj in ga odcedite. Zelenjavo prepražite v globoki ponvi na segretem olivnem olju. Začinite s soljo in razdelite na krožnike. Na suho prepražite semena. Mandljevo kremo rahlo stepite. Zelenjavi dodajte jajca in kanček smetane ter potresite semena.
Kot napitek postrezite mandljevo mleko, bodisi iz ekološke trgovine bodisi pripravljeno doma (100 g mletih mandljev nekaj minut mešajte s 400 ml vroče vode, nato precedite skozi drobno cedilo in sladkajte).
Pak čoj na pari
Sestavine:
- 3 glave pak čoja

Priprava:
Tri glave pak čoja prerežite na polovice. Na pari kuhajte približno tri minute, dokler se pak čoj popolnoma ne zmehča. Če želite, lahko dodate narezan rdeči čili ali paprike. Jed je sila preprosta in je veliko bolj podobna špinači, le da zelenjave ne spasirajte.
Juha z riževimi rezanci in kozicami
Porcij: 4
Čas priprave: 40 min
Energijska vrednost: 1.316 kJ/314 kcal
Sestavine:
- 200 g riževih rezancev
- košček svežega ingverja
- 4 stroki česna
- 2 čilija
- 300 g kozic
- 300 g zamrznjene zelenjave (npr. fižol, koruza itd.)
- 1.200 ml zelenjavne juhe
- 1 steblo limonine trave
- 4 mladi pak čoji
- sojina omaka za piko na i
- 2 mladi čebuli

Priprava:
Riževe rezance pustite nabrekniti v vodi po navodilih na embalaži. Odcedite in pustite v cedilu. Olupite ingver in česen ter ju narežite na tanke rezine. Čilije drobno sesekljajte. Očistite kozice. Zamrznjeno zelenjavo sperite z mlačno vodo in pustite, da se odtaja.
Segrejte juho do vrenja. Dodajte ingver, česen, čili in limonsko travo ter kuhajte približno 10 minut. Nato dodajte kozice z odmrznjeno zelenjavo in očiščenim pak čojem. Vse skupaj kuhajte še nekaj minut. Juho začinite s sojino omako in dodajte očiščene, po dolžini narezane šalotke.
Ocvrte račje prsi s pak čojem
Porcij: 2
Čas priprave: 30 min
Sestavine:
Za meso:
- 200 g ohlajenih račjih prsi s kožo
- sol
- mleti poper
Za zelenjavo:
- kos svežega ingverja
- 2 stroka česna
- 1 čili
- 2 pak čoja
- 100 g grahovih strokov
Za omako:
- 1 žlica sojine omake
- 1 žlica belega vinskega kisa
Za zaključek:
- beli in črni sezam
Za pripravo:
- 1 žlica sojine omake
- 1 žlica belega vinskega kisa
Za konec:
- beli in črni sezam

Priprava:
Najprej pripravite meso, z ostrim nožem odrežite kožo, prsi z vseh strani posolite in popoprajte. Nato jih položite v hladno ponev s kožo navzdol in jih na nizki temperaturi pecite približno 8 minut, dokler ne postanejo zlato rjave barve.
Olupite ingver in česen, ju narežite na rezine in sesekljajte čili. Meso v ponvi obrnite in pražite približno 4 minute, nato ga odstranite in v ponev dajte ingver, česen in čili ter pražite 5 minut. Zelje prerežite na pol in ga skupaj z grahom 2 minuti kuhajte v vreli vodi, nato pa zelje na kratko prepražite v ponvi z ingverjem.
V skledi zmešajte sojino omako, vinski kis in sokove iz ponve. Z ostrim nožem zelo tanko narežite račje prsi. Na krožniku najprej postrezite zelje in grah, nato dodajte meso, pražen ingver, česen in čili ter na koncu pokapajte z omako. Postrezite na primer z rižem, posutim s sezamovimi semeni.
Malokaj v poletnih mesecih prija tako kot solata, zlasti če jo naberemo na lastnem vrtu. Pa ste kdaj pomislili, od kod njeno ime?
Poletna solata s puranom, slanino in fižolom
Azijske mesne kroglice
Porcij: 4
Čas priprave: 35 min
Sestavine:
- 500 g mletega svinjskega mesa
- 25 ml ribje omake
- 1 žlica mešanih začimb
- 4 žlice rastlinskega olja
- 150 ml omake hoisin
- 200 g riževih rezancev,
- 4 glave pak čoja
- 4 spomladanske čebule
- sezamova semena za posip

Priprava:
Meso začinite z ribjo omako in začimbami, premešajte ter oblikujte kroglice v velikosti oreha. Na polovici olja ocvrite kroglice do rjave barve. Dodajte omako hoisin in malo vode ter pustite, da se počasi kuha 5 minut.
Medtem rezance prelijte z vrelo vodo in jih pustite stati 5 minut. Odcedite jih. Nato operite in očistite pak čoj in spomladansko čebulo. Ocvrite v veliki ponvi na malo segretem olju.
Na omako položite rezance, zelenjavo in mesne kroglice. Potresite s sezamovimi semeni in po želji dodajte nekaj nasekljanih pekočih paprik.
Vietnamska juha z rezanci s puranjimi mesnimi kroglicami
Porcij: 4
Čas kuhanja: 40 min
Sestavine:
Za cmoke:
- 200 g mletega puranjega mesa
- sol
- ščepec limonske trave v prahu
- 2 žlici sesekljanega koriandra
Za juho:
- 1000 ml perutninske juhe
- 2 žlici paste Tom Yum
- 120 g vietnamskih jajčnih rezancev
- 200 ml kokosovega mleka
- 2 pak čoja
- pest svežega koriandra
- 1 majhen čili
- 1 limeta

Priprava:
Meso zmešajte s ščepcem soli, limonsko travo in koriandrom ter naredite čvrsto maso, ki jo po potrebi zgostite z drobtinami. Nato zmes oblikujte v kroglice.
Juho zavrite in vanjo vmešajte pasto. Dodajte mesne kroglice, kuhajte približno 3 minute, nato pa dodajte rezance in kokosovo mleko. Kuhajte le, dokler se rezanci ne zmehčajo.
V globoke krožnike položite sesekljan pak čoj, koriander in prelijte z vročo juho. Po okusu dodajte sesekljane čilije in postrezite s četrtinami limete za okus.
Začinjeni kitajski rezanci s svinjino
Porcij: 4
Čas priprave: 60 min
Energijska vrednost: 3.599 kJ/860 kcal
Sestavine:
- 80 g sezamove paste tahini
- 100 ml sojine omake
- 120 ml kisa činkjang
- 4 stroki česna
- 2 spomladanski čebuli
- 2 žlici medu
- ½ žličke sečuanskega popra
- 1 žlica rastlinskega olja
- 450 g mlete svinjine
- 1 žlica mletega ingverja,
- spomladanski čebuli
- 1 in ½ žlice fermentiranega črnega fižola
- 150 g sečuanske zelene gorčice Sui Mi Ya Cai
- 2 žlici vina Shaoxing
- ½ žličke sladkorja
- 400 g tankih pšeničnih rezancev
- 2 peščici listnate zelenjave (špinača, pak čoj itd.)
- 1 pest kalčkov munga
- čilijevo olje po okusu
- 100 g praženih arašidov

Priprava:
Sezamovo pasto stepite s sojino omako. Dodajte kis, nato pa vmešajte sesekljan česen, šalotko, med in sečuanski poper.
Na vročem olju prepražite meso. Nato dodajte ingver, zeleno čebulo, črni fižol, Sui Mi Ya Cai, vino in sladkor. Meso razdelite na manjše kose in pustite, da tekočina izhlapi.
Rezance skuhajte v skladu z navodili. Listnato zelenjavo na kratko blanširajte, nato jo odcedite in postavite na stran. V sklede razdelite pripravljen preliv in kalčke munga.
Po okusu dodajte čilijevo olje, rezance, meso in zelenjavo. Okrasite s sesekljanimi arašidi in sesekljano zeleno čebulo. Potresite s ščepcem sečuanskega popra.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se