Vse, kar morate vedeti o shranjevanju gob za ozimnico
Nekoliko nižje temperature in deževni dnevi so poskrbeli, da so iz zemlje pokukale gobe. Teh bo naenkrat v izobilju, zato je dobro vedeti, kako jih shraniti.

Najverjetneje se bomo strinjali, da so najbolj okusne sveže gobe, iz katerih lahko skuhamo denimo omamno dobro gobovo juho s krompirjem, jih ocvremo, pripravimo v rižoti in še na kak okusen način. A kljub vsemu se lahko pripeti, da vseh gob ne bomo mogli pripraviti in pojesti naenkrat. Pripravimo si torej zalogo, vložimo jih v kis ali olje, posušimo na soncu ali zamrznimo. Tu je nekaj koristnih napotkov in trikov, kako v gobjih dobrotah uživati še dolgo.
Vložene v kis
Le kdo ne pozna te okusne priloge, ki jo lahko uporabimo ob mesnih ali sirnih narezkih, pri pripravi pice ali pa jo ponudimo kot samostojno predjed z domačim kruhom? Kadar se odločate za vlaganje v kis, vedno izberite mlade, čvrste in zdrave gobe, ki so nekoliko trše po sestavi. Recimo jurčke, sivke, mlade turke, kostanjevke, kukmake, lisičke, štorovke in podobne.

Najprej jih temeljito očistite, narežite na poljubno velike kose, pogojno užitne seveda še prej prekuhajte v kropu. Iz vode, kisa in poljubnih začimb, med katere spadajo česen, šalotka, lovorov list, poprova zrna, rožmarin, timijan, šetraj in gorčična semena, pripravite zavretek, v katerem gobe blanširajte dobrih pet minut. Nato pa jih s tekočino vred predevajte v kozarce in pazite, da so prekrite s tekočino. Zaprite in pokrijte z odejo, da se kozarci počasi ohladijo.
Zamrznjene
Prednost pri zamrzovanju je ta, da lahko zamrznjene gobe uporabimo enako kot sveže. Ohranile bodo obliko pa tudi večino arome, a vedeti moramo, da vse gobe niso primerne za zamrzovanje, denimo cigančki in ježki, ki dobijo neprijeten okus in vonj, ter lisičke, ki izgubijo aromo in postanejo žilaste.
Paziti moramo tudi pri uporabi pogojno užitnih gob. Te najprej prekuhamo in šele nato zamrznemo. Brez slabe vesti pa lahko zamrznemo jurčke, šampinjone in golobice.

Suhe gobe
Priljubljen in tudi najstarejši način shranjevanja gob je sušenje. Za sušenje uporabimo predvsem gobe, ki niso primerne za vlaganje, lahko pa tudi druge. Ohranijo lahko večino okusa in arome, če jih bomo seveda pravilno posušili. Dodajamo jih lahko juham, rižotam pa tudi omakam. Dobro je le, da jih pol ure pred pripravo namočimo v mlačni vodi, ki jo kasneje uporabimo za omako ali juho.
Za sušenje izberemo čvrste gobe, kot so gobani, črne trobente, jurčki, golobice, polstenke. Najprej jih očistimo in narežemo na tri milimetre debele rezine, sušimo pa jih na suhi podlagi ter v zračnem in dobro osvetljenem prostoru. Suhe so takrat, ko jih lahko prelomimo ali zdrobimo. Shranimo jih v steklene kozarce in dobro zapremo, tako bodo ohranile aromo. Lahko pa jih shranimo tudi v zamrzovalnik.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se