Kaj boste skuhali danes?
Drobljenec z jagodami in rabarbaro
Imate poln vrt jagod in rabarbare? Pripravite prikupno rožnato sladico s hrustljavim posipom in jo ponudite toplo z vaniljevim sladoledom.
Drobljenec z jagodami in rabarbaro
Imate poln vrt jagod in rabarbare? Pripravite prikupno rožnato sladico s hrustljavim posipom in jo ponudite toplo z vaniljevim sladoledom.
Sestavine
drobljenec
- 140 g moke
- 50 g mletih mandljev
- 100 g drobnega rjavega sladkorja
- 100 g narezanega masla
- 25 g mandljevih lističev
sadna plast
- 85 g rjavega sladkorja
- 1 zvrhana žlica koruznega škroba
- 450 g jagod
- 450 g stebel rabarbare (brez listov)
- vaniljin sladoled, ko postrežemo (po želji)
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
drobljenec
- 140 g moke
- 50 g mletih mandljev
- 100 g drobnega rjavega sladkorja
- 100 g narezanega masla
- 25 g mandljevih lističev
sadna plast
- 85 g rjavega sladkorja
- 1 zvrhana žlica koruznega škroba
- 450 g jagod
- 450 g stebel rabarbare (brez listov)
- vaniljin sladoled, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Za drobljenec v skledi zmešamo moko, mlete mandlje in sladkor ter v mešanico vtremo maslo, kot bi delali krhko testo. Mešanico enakomerno razporedimo po velikem pekaču in naredimo manjše grudice, tako da mešanico stiskamo s prsti. Pečemo 10 minut.
Pripravimo sadje. Jagode očistimo in večje razpolovimo, rabarbaro pa olupimo in narežemo na večje koščke. Sladkor in koruzni škrob zmešamo v večji skledi, nato dodamo še jagode in rabarbaro ter premešamo. Mešanico stresemo v kozico in kuhamo na nizki temperaturi, da se sadje malo zmehča in se sokovi, ki jih spusti sadje, zgostijo. Občasno premešamo.
Sadno mešanico stresemo v ognjevarno posodo, pri čemer iz kozice postrgamo vse nabrane zgoščene sokove. Mandljeve lističe dodamo drobljencu in ga potresemo po sadju. Pečemo 20 minut, da je sadje mehko, drobljenec pa zlato zapečen. Sladico nekoliko ohladimo in še toplo postrežemo. Zraven lahko ponudimo vaniljin sladoled.