© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Telečje zarebrnice z žajbljem in kremasto bučno polento

Žajbelj ni samo zdravilen, ampak je tudi kulinarični zaklad!

Telečje zarebrnice z žajbljem in kremasto bučno polento

Žajbelj ni samo zdravilen, ampak je tudi kulinarični zaklad!

Čas priprave 1 h 15 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 2 osebi
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
veal chops with sage and creamy squash polenta

Sestavine

  • 2 telečji zarebrnici
  • 2 žlici masla
  • 2 žlici olja
  • nekaj žajbljevih listov

bučna polenta

  • 500 g očiščene muškatne buče
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 dl mleka
  • 50 g instantne polente
  • 2 žlici naribanega parmezana

solata

  • 2 pesti poljubne solate
  • 6 redkvic
  • 1 šalotka
  • 50 g zamrznjenega graha
  • 2 žlici rdečega vinskega kisa
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 žlička sladkorja
  • sol
  • poper
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 2 telečji zarebrnici
  • 2 žlici masla
  • 2 žlici olja
  • nekaj žajbljevih listov

bučna polenta

  • 500 g očiščene muškatne buče
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 dl mleka
  • 50 g instantne polente
  • 2 žlici naribanega parmezana

solata

  • 2 pesti poljubne solate
  • 6 redkvic
  • 1 šalotka
  • 50 g zamrznjenega graha
  • 2 žlici rdečega vinskega kisa
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 žlička sladkorja
  • sol
  • poper

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Muškatno bučo narežemo na kocke in razporedimo v pekač, namazan z oljčnim oljem. Posolimo in pečemo 40 minut, da se zmehča. Pečico pustimo prižgano. Bučo prenesemo v posodo, dodamo mleko in s paličnim mešalnikom naredimo pire. Polento skuhamo po navodilih z ovitka. Ko je še mehka, dodamo pire iz buče in parmezan ter začinimo s soljo in poprom. Prihranimo na toplem. Če se polenta preveč strdi, dodamo malo mleka in dobro premešamo.

2

Maslo in olje segrejemo v ponvi, primerni za peko v pečici, da zacvrči. Na zarebrnici položimo nekaj žajbljevih listov in jih rahlo pritisnemo ob meso. Dobro začinimo s soljo in poprom ter zarebrnici na močnem ognju pečemo 2 minuti na vsaki strani, da postaneta zlato rumeni in hrustljavi. Nato ponev prestavimo v pečico (če ponev ni primerna za peko v pečici, zarebrnici prestavimo v manjši pekač) in meso pečemo še 5 minut. Meso mora biti pečeno, a še vedno sočno.

3

Medtem pripravimo solato. Šalotko in redkvice tanko narežemo. Šalotko in zamrznjen grah prelijemo s 5 dl vrele vode ter odcedimo. Za preliv zmešamo kis, olje, sladkor in sol. Redkvice, solato, grah in šalotko premešamo in začinimo s prelivom.

4

Polento in zarebrnici razdelimo na dva krožnika in prelijemo s sokom, ki je ostal od pečenja. Zraven postrežemo solato.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.