Kaj boste skuhali danes?
Telečje zarebrnice z žajbljem in kremasto bučno polento
Žajbelj ni samo zdravilen, ampak je tudi kulinarični zaklad!
Telečje zarebrnice z žajbljem in kremasto bučno polento
Žajbelj ni samo zdravilen, ampak je tudi kulinarični zaklad!
Sestavine
- 2 telečji zarebrnici
- 2 žlici masla
- 2 žlici olja
- nekaj žajbljevih listov
bučna polenta
- 500 g očiščene muškatne buče
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 dl mleka
- 50 g instantne polente
- 2 žlici naribanega parmezana
solata
- 2 pesti poljubne solate
- 6 redkvic
- 1 šalotka
- 50 g zamrznjenega graha
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlička sladkorja
- sol
- poper
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 2 telečji zarebrnici
- 2 žlici masla
- 2 žlici olja
- nekaj žajbljevih listov
bučna polenta
- 500 g očiščene muškatne buče
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 dl mleka
- 50 g instantne polente
- 2 žlici naribanega parmezana
solata
- 2 pesti poljubne solate
- 6 redkvic
- 1 šalotka
- 50 g zamrznjenega graha
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlička sladkorja
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Muškatno bučo narežemo na kocke in razporedimo v pekač, namazan z oljčnim oljem. Posolimo in pečemo 40 minut, da se zmehča. Pečico pustimo prižgano. Bučo prenesemo v posodo, dodamo mleko in s paličnim mešalnikom naredimo pire. Polento skuhamo po navodilih z ovitka. Ko je še mehka, dodamo pire iz buče in parmezan ter začinimo s soljo in poprom. Prihranimo na toplem. Če se polenta preveč strdi, dodamo malo mleka in dobro premešamo.
Maslo in olje segrejemo v ponvi, primerni za peko v pečici, da zacvrči. Na zarebrnici položimo nekaj žajbljevih listov in jih rahlo pritisnemo ob meso. Dobro začinimo s soljo in poprom ter zarebrnici na močnem ognju pečemo 2 minuti na vsaki strani, da postaneta zlato rumeni in hrustljavi. Nato ponev prestavimo v pečico (če ponev ni primerna za peko v pečici, zarebrnici prestavimo v manjši pekač) in meso pečemo še 5 minut. Meso mora biti pečeno, a še vedno sočno.
Medtem pripravimo solato. Šalotko in redkvice tanko narežemo. Šalotko in zamrznjen grah prelijemo s 5 dl vrele vode ter odcedimo. Za preliv zmešamo kis, olje, sladkor in sol. Redkvice, solato, grah in šalotko premešamo in začinimo s prelivom.
Polento in zarebrnici razdelimo na dva krožnika in prelijemo s sokom, ki je ostal od pečenja. Zraven postrežemo solato.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jabolčna pita z mandlji in medom
Kombinacija jabolk in mandljev naredi to pito popolno.
Pisani čokoladni piškoti z imeni
Zeljnata solata z majonezo
Z belim in rdečim zeljem, korenjem, čebulo in stebelno zeleno