Kaj boste skuhali danes?
Telečje zarebrnice z žajbljem in kremasto bučno polento
Žajbelj ni samo zdravilen, ampak je tudi kulinarični zaklad!
Telečje zarebrnice z žajbljem in kremasto bučno polento
Žajbelj ni samo zdravilen, ampak je tudi kulinarični zaklad!
Sestavine
- 2 telečji zarebrnici
- 2 žlici masla
- 2 žlici olja
- nekaj žajbljevih listov
bučna polenta
- 500 g očiščene muškatne buče
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 dl mleka
- 50 g instantne polente
- 2 žlici naribanega parmezana
solata
- 2 pesti poljubne solate
- 6 redkvic
- 1 šalotka
- 50 g zamrznjenega graha
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlička sladkorja
- sol
- poper
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 2 telečji zarebrnici
- 2 žlici masla
- 2 žlici olja
- nekaj žajbljevih listov
bučna polenta
- 500 g očiščene muškatne buče
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 dl mleka
- 50 g instantne polente
- 2 žlici naribanega parmezana
solata
- 2 pesti poljubne solate
- 6 redkvic
- 1 šalotka
- 50 g zamrznjenega graha
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlička sladkorja
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Muškatno bučo narežemo na kocke in razporedimo v pekač, namazan z oljčnim oljem. Posolimo in pečemo 40 minut, da se zmehča. Pečico pustimo prižgano. Bučo prenesemo v posodo, dodamo mleko in s paličnim mešalnikom naredimo pire. Polento skuhamo po navodilih z ovitka. Ko je še mehka, dodamo pire iz buče in parmezan ter začinimo s soljo in poprom. Prihranimo na toplem. Če se polenta preveč strdi, dodamo malo mleka in dobro premešamo.
Maslo in olje segrejemo v ponvi, primerni za peko v pečici, da zacvrči. Na zarebrnici položimo nekaj žajbljevih listov in jih rahlo pritisnemo ob meso. Dobro začinimo s soljo in poprom ter zarebrnici na močnem ognju pečemo 2 minuti na vsaki strani, da postaneta zlato rumeni in hrustljavi. Nato ponev prestavimo v pečico (če ponev ni primerna za peko v pečici, zarebrnici prestavimo v manjši pekač) in meso pečemo še 5 minut. Meso mora biti pečeno, a še vedno sočno.
Medtem pripravimo solato. Šalotko in redkvice tanko narežemo. Šalotko in zamrznjen grah prelijemo s 5 dl vrele vode ter odcedimo. Za preliv zmešamo kis, olje, sladkor in sol. Redkvice, solato, grah in šalotko premešamo in začinimo s prelivom.
Polento in zarebrnici razdelimo na dva krožnika in prelijemo s sokom, ki je ostal od pečenja. Zraven postrežemo solato.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pikantna mediteranska juha
Slastna juha polna mediteranskih dobrot s špageti
Čokoladna torta iz palačink
Špinačni njoki s skuto
Špinača vsebuje toliko dobrega, da je na naših krožnikih ni nikoli preveč. Uživajte v njej!