
Žitne ploščice s cimetom in suhim sadjem
Odlične za zajtrk, malico v službi ali kot posladek h skodelici kave
Žitne ploščice s cimetom in suhim sadjem
Odlične za zajtrk, malico v službi ali kot posladek h skodelici kave

Sestavine
- 100 g masla
- 200 g ovsenih kosmičev
- 100 g sončničnih semen
- 50 g sezamovih semen
- 50 g sesekljanih orehov
- 3 žlice medu
- 100 g sladkorja muskovado
- 1 žlička mletega cimeta
- 100 g suhega sadja po želji (brusnice, češnje, borovnice ...)
- maslo za pekač

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Viralna pita, ki navdušuje z okusom in nizkimi kalorijami
Spanakopita, znana grška pita s špinačo in feto, slovi po hrustljavosti in bogatem okusu. Za manj kalorično različico smo za vas poiskali viralni recept.
Sestavine
- 100 g masla
- 200 g ovsenih kosmičev
- 100 g sončničnih semen
- 50 g sezamovih semen
- 50 g sesekljanih orehov
- 3 žlice medu
- 100 g sladkorja muskovado
- 1 žlička mletega cimeta
- 100 g suhega sadja po želji (brusnice, češnje, borovnice ...)
- maslo za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Dno pekača velikosti 18 x 25 cm premažemo z maslom. Kosmiče, semena in orehe premešamo, jih razporedimo po pekaču in pražimo v pečici 5 do 10 minut.
Maslo, med in sladkor na nizkem ognju segrevamo v ponvi, da se maslo stopi. Dodamo mešanico praženih kosmičev, semen in orehov ter suho sadje (če je sadje večje, ga prej razrežemo na koščke) in cimet. Premešamo. Zmes prenesemo v pekač in rahlo pritisnemo. Pečemo 30 minut in ohladimo v pekaču. Razrežemo na 12 ploščic.