Kaj boste skuhali danes?
Marmelada iz jagodičja
Marmelada iz jagodičja
Sestavine
- 1,8 kg mešanega jagodičevja (jagode, maline, ribez, borovnice)
- 1,5 kg želirnega sladkorja
- sok in pečke 1 limone
- kos gaze in vrvica
S temi nasveti bo vaš parmezan ostal svež dlje
Parmezan je pravi zaklad italijanske kulinarike, zato je treba zanj ustrezno paziti. Upoštevajte naše nasvete, da bo ostal svež in okusen še dlje.
Tradicionalni slovenski zajtrk malo drugače: mafini z jabolčno čežano
Mafini z jabolčno čežano so lahkotna sladka različica slovenskega tradicionalnega zajtrka, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru.
Matevž: preprosta slovenska klasika, ki nikoli ne razočara
Če smo odkriti, matevž ni ravno kulinarični presežek. Je pa domač, iskren in pomemben del naše tradicije. Naučite se pripraviti kar najboljšega.
Sestavine
- 1,8 kg mešanega jagodičevja (jagode, maline, ribez, borovnice)
- 1,5 kg želirnega sladkorja
- sok in pečke 1 limone
- kos gaze in vrvica
Postopek
Jagodičevje skrbno preberemo, operemo, in če je potrebno, tudi razrežemo. Večer pred pripravo marmelade damo vse sadje skupaj s sladkorjem v veliko skledo in pustimo na sobni temperaturi. Tako se sladkor pred začetkom kuhanja marmelade že raztopi in ni nevarnosti, da bi pozneje sadje prekuhali. Naslednje jutro vse skupaj na hitro premešamo.
Limonine pečke položimo v kos gaze, ki ga pri vrhu zavežemo, da dobimo vrečko. Sadno mešanico zvrnemo v večjo oziroma široko kozico, v kateri bomo skuhali marmelado. Vmešamo še limonov sok in vrečko s pečkami (pečke vsebujejo veliko pektina, zato bo marmelada hitreje skuhana).
Sadje najprej kuhamo na nizkem ognju, da se sladkor popolnoma raztopi. Nato mešanico zavremo in kuhamo 5 minut. Ogenj zmanjšamo in naredimo preizkus želiranja: žličko marmelade kanemo na ohlajen krožnik, in ko se marmelada ohladi, povlečemo skozi s prstom; če se vmes naredi prazen prostor, je kuhana, sicer postavimo ponev nazaj na ogenj, spet zavremo in kuhamo še 2 do 3 minute ter preizkus želiranja ponovimo.
Marmeladi odstranimo peno. Preden marmelado napolnimo v kozarce, jo pustimo počivati približno 15 minut; tako sadje ne bo potonilo na dno kozarca.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jabolčna torta z orehi in sirovo kremo
Jabolčna torta je idealna za popoldansko čajanko, s svečkami pa tudi za rojstni dan