© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Granola, pečena z javorovim sirupom

Sladek zajtrk, pri katerem za zdravo ravnotežje poskrbijo žitarice, hranljivi oreški in semena ter sadje, je eden od najboljših začetkov dneva. Domača granola bo prepričala tudi tiste, ki so do zdaj mislili, da kosmičev ne marajo!

Granola, pečena z javorovim sirupom

Sladek zajtrk, pri katerem za zdravo ravnotežje poskrbijo žitarice, hranljivi oreški in semena ter sadje, je eden od najboljših začetkov dneva. Domača granola bo prepričala tudi tiste, ki so do zdaj mislili, da kosmičev ne marajo!

Čas priprave 50 min
Zahtevnost Enostavno
Količina približno 1 kg
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 400 g mešanice štirih vrst kosmičev (npr. ovseni, rženi, pirini, kamutovi ...)
  • po 50 g orehov, mandljev in lešnikov ali drugih oreškov
  • 150 g mešanice semen (npr. bučnih, sončničnih, sezamovih...)
  • 15 g konopljinih semen (po želji)
  • 2,25 dl javorovega sirupa
  • 4 žlice lešnikovega ali orehovega olja
  • 100 g na koščke narezanih suhih jabolčnih krhljev
  • 150 g suhih brusnic, višenj, rozin ali drugega poljubnega suhega sadja

Sestavine

  • 400 g mešanice štirih vrst kosmičev (npr. ovseni, rženi, pirini, kamutovi ...)
  • po 50 g orehov, mandljev in lešnikov ali drugih oreškov
  • 150 g mešanice semen (npr. bučnih, sončničnih, sezamovih...)
  • 15 g konopljinih semen (po želji)
  • 2,25 dl javorovega sirupa
  • 4 žlice lešnikovega ali orehovega olja
  • 100 g na koščke narezanih suhih jabolčnih krhljev
  • 150 g suhih brusnic, višenj, rozin ali drugega poljubnega suhega sadja

Postopek

1

Pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). Dva velika pekača obložimo s papirjem za peko (ali pa uporabimo samo en pekač in pečemo v dveh izmenah). Vse kosmiče, narezane oreške in semena stresemo v skledo in zmešamo.

2

Javorov sirup in olje damo v veliko kozico z debelim dnom in nežno segrejemo. Dodamo mešanico kosmičev in zmešamo, da so vse suhe sestavine obdane s sirupom – mešanice ne kuhamo, samo pomešana mora biti s sirupom. Kosmiče razporedimo po papirju (pazimo, da nimamo velikih grud) in jih pečemo približno 20 minut.

3

Pekača vzamemo iz pečice in temperaturo povišamo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo), nato ju vrnemo v pečico, pri čemer položaj pekačev zamenjamo. Dobiti moramo zlato popraženo mešanico – morda bo celo karamelasto zadišalo –, vendar ne pretiravamo.

4

Pekača vzamemo iz pečice in pustimo, da se granola ohladi. Z rokami jo razlomimo na manjše koščke in dodamo suho sadje. V neprodušno zaprti posodi se ohrani do 2 tedna. Jemo jo z mlekom ali jogurtom in svežim sadjem.

Priljubljeni recepti

Zloženka s kuncem, krompirjem in gobami

Da ni v nedeljo za kosilo samo pohano, pripravite to zloženko s kuncem in presenetite celotno družino.

1 h 45 min
Enostavno

Zeljnata solata s toplim prelivom

Ob božični pečenki se prileže lahka solata.

20 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.