
Kaj boste skuhali danes?
Granola, pečena z javorovim sirupom
Sladek zajtrk, pri katerem za zdravo ravnotežje poskrbijo žitarice, hranljivi oreški in semena ter sadje, je eden od najboljših začetkov dneva. Domača granola bo prepričala tudi tiste, ki so do zdaj mislili, da kosmičev ne marajo!
Granola, pečena z javorovim sirupom
Sladek zajtrk, pri katerem za zdravo ravnotežje poskrbijo žitarice, hranljivi oreški in semena ter sadje, je eden od najboljših začetkov dneva. Domača granola bo prepričala tudi tiste, ki so do zdaj mislili, da kosmičev ne marajo!

Sestavine
- 400 g mešanice štirih vrst kosmičev (npr. ovseni, rženi, pirini, kamutovi ...)
- po 50 g orehov, mandljev in lešnikov ali drugih oreškov
- 150 g mešanice semen (npr. bučnih, sončničnih, sezamovih...)
- 15 g konopljinih semen (po želji)
- 2,25 dl javorovega sirupa
- 4 žlice lešnikovega ali orehovega olja
- 100 g na koščke narezanih suhih jabolčnih krhljev
- 150 g suhih brusnic, višenj, rozin ali drugega poljubnega suhega sadja

Tako preproste, da so gotove v 30 minutah, a okus vas bo osvojil
Najprej je svetovni splet osvojil 'Marry Me' piščanec, sledile so 'Marry Me' testenine. Kakšno 'za oženit' dobro jed si še lahko obetamo?

Porabite fige in kruh s tem božanskim narastkom
Z drevesa ste pobrali še zadnje fige, v kuhinji pa imate višek kruha, s katerim ne veste kaj storiti. Popolno! Imamo recept za vas, ki bo posrkbel, da ničesar ne zavržete

Ujemite še zadnje poletne okuse in pripravite to jed
Okus po pečeni papriki je ultimativni poletni okus. Ko poletje mine, je ta aroma tista, ki jo najbolj pogrešamo. S tem receptom, pa si lahko ta priljubljeni okus shranite
Sestavine
- 400 g mešanice štirih vrst kosmičev (npr. ovseni, rženi, pirini, kamutovi ...)
- po 50 g orehov, mandljev in lešnikov ali drugih oreškov
- 150 g mešanice semen (npr. bučnih, sončničnih, sezamovih...)
- 15 g konopljinih semen (po želji)
- 2,25 dl javorovega sirupa
- 4 žlice lešnikovega ali orehovega olja
- 100 g na koščke narezanih suhih jabolčnih krhljev
- 150 g suhih brusnic, višenj, rozin ali drugega poljubnega suhega sadja
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). Dva velika pekača obložimo s papirjem za peko (ali pa uporabimo samo en pekač in pečemo v dveh izmenah). Vse kosmiče, narezane oreške in semena stresemo v skledo in zmešamo.
Javorov sirup in olje damo v veliko kozico z debelim dnom in nežno segrejemo. Dodamo mešanico kosmičev in zmešamo, da so vse suhe sestavine obdane s sirupom – mešanice ne kuhamo, samo pomešana mora biti s sirupom. Kosmiče razporedimo po papirju (pazimo, da nimamo velikih grud) in jih pečemo približno 20 minut.
Pekača vzamemo iz pečice in temperaturo povišamo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo), nato ju vrnemo v pečico, pri čemer položaj pekačev zamenjamo. Dobiti moramo zlato popraženo mešanico – morda bo celo karamelasto zadišalo –, vendar ne pretiravamo.
Pekača vzamemo iz pečice in pustimo, da se granola ohladi. Z rokami jo razlomimo na manjše koščke in dodamo suho sadje. V neprodušno zaprti posodi se ohrani do 2 tedna. Jemo jo z mlekom ali jogurtom in svežim sadjem.
Priljubljeni recepti
Korenčkovi mafini z ananasom
Zloženka s kuncem, krompirjem in gobami
Da ni v nedeljo za kosilo samo pohano, pripravite to zloženko s kuncem in presenetite celotno družino.