Kaj boste skuhali danes?
Granola, pečena z javorovim sirupom
Sladek zajtrk, pri katerem za zdravo ravnotežje poskrbijo žitarice, hranljivi oreški in semena ter sadje, je eden od najboljših začetkov dneva. Domača granola bo prepričala tudi tiste, ki so do zdaj mislili, da kosmičev ne marajo!
Granola, pečena z javorovim sirupom
Sladek zajtrk, pri katerem za zdravo ravnotežje poskrbijo žitarice, hranljivi oreški in semena ter sadje, je eden od najboljših začetkov dneva. Domača granola bo prepričala tudi tiste, ki so do zdaj mislili, da kosmičev ne marajo!
Sestavine
- 400 g mešanice štirih vrst kosmičev (npr. ovseni, rženi, pirini, kamutovi ...)
- po 50 g orehov, mandljev in lešnikov ali drugih oreškov
- 150 g mešanice semen (npr. bučnih, sončničnih, sezamovih...)
- 15 g konopljinih semen (po želji)
- 2,25 dl javorovega sirupa
- 4 žlice lešnikovega ali orehovega olja
- 100 g na koščke narezanih suhih jabolčnih krhljev
- 150 g suhih brusnic, višenj, rozin ali drugega poljubnega suhega sadja
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 400 g mešanice štirih vrst kosmičev (npr. ovseni, rženi, pirini, kamutovi ...)
- po 50 g orehov, mandljev in lešnikov ali drugih oreškov
- 150 g mešanice semen (npr. bučnih, sončničnih, sezamovih...)
- 15 g konopljinih semen (po želji)
- 2,25 dl javorovega sirupa
- 4 žlice lešnikovega ali orehovega olja
- 100 g na koščke narezanih suhih jabolčnih krhljev
- 150 g suhih brusnic, višenj, rozin ali drugega poljubnega suhega sadja
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). Dva velika pekača obložimo s papirjem za peko (ali pa uporabimo samo en pekač in pečemo v dveh izmenah). Vse kosmiče, narezane oreške in semena stresemo v skledo in zmešamo.
Javorov sirup in olje damo v veliko kozico z debelim dnom in nežno segrejemo. Dodamo mešanico kosmičev in zmešamo, da so vse suhe sestavine obdane s sirupom – mešanice ne kuhamo, samo pomešana mora biti s sirupom. Kosmiče razporedimo po papirju (pazimo, da nimamo velikih grud) in jih pečemo približno 20 minut.
Pekača vzamemo iz pečice in temperaturo povišamo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo), nato ju vrnemo v pečico, pri čemer položaj pekačev zamenjamo. Dobiti moramo zlato popraženo mešanico – morda bo celo karamelasto zadišalo –, vendar ne pretiravamo.
Pekača vzamemo iz pečice in pustimo, da se granola ohladi. Z rokami jo razlomimo na manjše koščke in dodamo suho sadje. V neprodušno zaprti posodi se ohrani do 2 tedna. Jemo jo z mlekom ali jogurtom in svežim sadjem.