
Kaj boste skuhali danes?
Suho sadje z orehovimi drobtinami
Ste že poskusili našo zimsko različico drobljenca?
Suho sadje z orehovimi drobtinami
Ste že poskusili našo zimsko različico drobljenca?

Sestavine
- 250 g belega vina
- 2 žlici ruma (60 %)
- 2 žlici kostanjevega medu
- 4 zvezdasti janeži
- 1 cimetova skorjica, razdeljena na štiri dele
- 1 vaniljev strok, razdeljen na štiri dele
- 6–8 nageljnovih žbic
- 4 suhe hruške (razpolovljene, brez peščišč in pecljev)
- 8 suhih jabolčnih krhljev ali kolobarčkov
- 8 suhih sliv
- 8 suhih marelic
- 40 g moke
- 4 skodelice ali kozarci
- malo masla
orehove drobtine
- 60 g moke
- 40 g masla
- 40 g rjavega sladkorja
- 40 g grobo mletih orehov
- vrečka vaniljinega sladkorja
- ščepec nastrgane pomarančne lupinice
- ščepec soli

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 250 g belega vina
- 2 žlici ruma (60 %)
- 2 žlici kostanjevega medu
- 4 zvezdasti janeži
- 1 cimetova skorjica, razdeljena na štiri dele
- 1 vaniljev strok, razdeljen na štiri dele
- 6–8 nageljnovih žbic
- 4 suhe hruške (razpolovljene, brez peščišč in pecljev)
- 8 suhih jabolčnih krhljev ali kolobarčkov
- 8 suhih sliv
- 8 suhih marelic
- 40 g moke
- 4 skodelice ali kozarci
- malo masla
orehove drobtine
- 60 g moke
- 40 g masla
- 40 g rjavega sladkorja
- 40 g grobo mletih orehov
- vrečka vaniljinega sladkorja
- ščepec nastrgane pomarančne lupinice
- ščepec soli
Postopek
V kozici zavremo belo vino z rumom in medom. Dodamo dišavnice in kuhljamo 5 minut. Potem dodamo suho sadje, zavremo in pustimo 10 minut. Vse skupaj stresemo na cedilo in dobro odcedimo (prevretek prihranimo); dišavnice zavržemo. Dobro odcejeno in ohlajeno suho sadje zmešamo z moko in porazdelimo v štiri pripravljene ognjevarne posodice.
Orehove drobtine pripravimo tako, da v skledi zmešamo vse sestavine in jih zgnetemo v drobtine. Prevretek enakomerno porazdelimo po sadju in potresemo, najbolje kar s prsti, z drobtinami.
Pečemo na spodnjem vodilu v prej ogreti pečici pri 160 °C približno 20 minut do zlato rjave barve. Ponudimo toplo!
Priljubljeni recepti
Na žaru pečena paprika s kaprami in peteršiljem
Kosmuljev kolač iz polnovredne moke
Čebulni ocvrtki (bhaji) in raita z meto in česnom
Pripravite si svoje, še boljše čebulne ocvrtke.