Kaj boste skuhali danes?
Suho sadje z orehovimi drobtinami
Ste že poskusili našo zimsko različico drobljenca?
Suho sadje z orehovimi drobtinami
Ste že poskusili našo zimsko različico drobljenca?
Sestavine
- 250 g belega vina
- 2 žlici ruma (60 %)
- 2 žlici kostanjevega medu
- 4 zvezdasti janeži
- 1 cimetova skorjica, razdeljena na štiri dele
- 1 vaniljev strok, razdeljen na štiri dele
- 6–8 nageljnovih žbic
- 4 suhe hruške (razpolovljene, brez peščišč in pecljev)
- 8 suhih jabolčnih krhljev ali kolobarčkov
- 8 suhih sliv
- 8 suhih marelic
- 40 g moke
- 4 skodelice ali kozarci
- malo masla
orehove drobtine
- 60 g moke
- 40 g masla
- 40 g rjavega sladkorja
- 40 g grobo mletih orehov
- vrečka vaniljinega sladkorja
- ščepec nastrgane pomarančne lupinice
- ščepec soli
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 250 g belega vina
- 2 žlici ruma (60 %)
- 2 žlici kostanjevega medu
- 4 zvezdasti janeži
- 1 cimetova skorjica, razdeljena na štiri dele
- 1 vaniljev strok, razdeljen na štiri dele
- 6–8 nageljnovih žbic
- 4 suhe hruške (razpolovljene, brez peščišč in pecljev)
- 8 suhih jabolčnih krhljev ali kolobarčkov
- 8 suhih sliv
- 8 suhih marelic
- 40 g moke
- 4 skodelice ali kozarci
- malo masla
orehove drobtine
- 60 g moke
- 40 g masla
- 40 g rjavega sladkorja
- 40 g grobo mletih orehov
- vrečka vaniljinega sladkorja
- ščepec nastrgane pomarančne lupinice
- ščepec soli
Postopek
V kozici zavremo belo vino z rumom in medom. Dodamo dišavnice in kuhljamo 5 minut. Potem dodamo suho sadje, zavremo in pustimo 10 minut. Vse skupaj stresemo na cedilo in dobro odcedimo (prevretek prihranimo); dišavnice zavržemo. Dobro odcejeno in ohlajeno suho sadje zmešamo z moko in porazdelimo v štiri pripravljene ognjevarne posodice.
Orehove drobtine pripravimo tako, da v skledi zmešamo vse sestavine in jih zgnetemo v drobtine. Prevretek enakomerno porazdelimo po sadju in potresemo, najbolje kar s prsti, z drobtinami.
Pečemo na spodnjem vodilu v prej ogreti pečici pri 160 °C približno 20 minut do zlato rjave barve. Ponudimo toplo!