
Kaj boste skuhali danes?
Žepki z bučno-skutnim nadevom
Maultaschen
Žepki z bučno-skutnim nadevom
Maultaschen

Sestavine
testo
- 300 g moke
- 3 jajca
- malo vode
- 1 žlica olja
- ščepec soli
nadev
- 1 rdeča paprika
- 150 g bučnega mesa
- 1 žlica masla
- 100 g skute
- 80 g krušnih drobtin
- 2 jajci
- sol
- sveže mleti poper
- 2 žlici masla za praženje
- majaron za okras

Teden mobilnosti s picami v obliki kolesa
Evropski teden mobilnosti napoveduje številne zanimive prireditve, tudi kulinarične, med drugim prvenstvo picopekov na Škofljici!

Recept za cimetove rolice, ki jih boste pekli znova in znova
Dišeče, puhaste, mehke cimetove rolice 4. oktobra praznujejo svoj svetovni dan. Da bomo spekli res najboljše in popolne, lahko ta mesec pridno vadimo pripravo in peko. Z natančnim receptom bo uspelo tudi začetnikom.

Ideja, kako porabiti zadnji stročji fižol z vrta
Imamo odličen recept za vse, ki iščete okusno, a preprosto vegetarijansko jed, s katero lahko porabite stročji fižol.
Sestavine
testo
- 300 g moke
- 3 jajca
- malo vode
- 1 žlica olja
- ščepec soli
nadev
- 1 rdeča paprika
- 150 g bučnega mesa
- 1 žlica masla
- 100 g skute
- 80 g krušnih drobtin
- 2 jajci
- sol
- sveže mleti poper
- 2 žlici masla za praženje
- majaron za okras
Postopek
Moko presejemo v skledo, v sredini naredimo jamico in vanjo damo jajca in sol. Vse skupaj dobro premešamo z rokami. Če je testo pretrdo, dodamo malo vode (lahko tudi olja). Dobro gnetemo 10 do 15 minut, da testo postane enotno in gladko. Nato ga zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in pustimo počivati 30 minut.
Papriki odstranimo pecelj in peščice in jo narežemo na drobno, tudi bučno meso narežemo na koščke. V ponvi stopimo maslo, dodamo koščke paprike, bučnega mesa in pražimo, da se zmehčajo. Nato vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom ali v mikserju ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Pustimo, da se masa ohladi, nato dodamo skuto, eno jajce in toliko krušnih drobtin, da dobimo primerno gosto maso. Po želji še malo začinimo.
Testo za žepke razdelimo na dva dela in ju razvaljamo v tanka lista. Na prvi list testa z žlico v razdalji približno 5 cm v kupčkih naložimo nadev. V drugi skledi z metlico stepemo eno jajce in z njim premažemo prvo plast testa okoli nadeva (najbolje s silikonskim čopičem). Vse skupaj prekrijemo z drugo plastjo testa in med kupčki nadeva dobro pritisnemo, da se plasti sprimeta. Po želji lahko z modelčkom izrežemo žepke, s kolescem za rezanje testa pa kvadratke.
Napolnjene žepke potopimo v veliko kozico z osoljeno vrelo vodo in jih kuhamo 6 do 8 minut. Nato vodo odlijemo, žepke odcedimo, jih še malo popražimo v ponvi s stopljenim maslom, okrasimo z majaronom in postrežemo.