
Newyorški cheesecake
Cheesecake je zaščitni znak New Yorka
Newyorški cheesecake
Cheesecake je zaščitni znak New Yorka

Sestavine
tortna podlaga
- 100 g piškotov (najbolje »digestive«)
- 40 g stopljenega masla
nadev
- 600 g kremnega sira (na sobni temperaturi)
- 180 g rjavega sladkorja
- 3 žlice koruznega škroba
- 1 ½ žličke naribane limonove lupine
- 1 žlička limonovega soka
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 3 razžvrkljana jajca (na sobni temperaturi)
- 150 g skute
premaz
- 3 dl kisle smetane
karamelizirane breskve
- 150 g rjavega sladkorja
- 30 g masla
- 4 zrele breskve, narezane na krhlje
- ½ zavitka vaniljevega sladkorja

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.
Sestavine
tortna podlaga
- 100 g piškotov (najbolje »digestive«)
- 40 g stopljenega masla
nadev
- 600 g kremnega sira (na sobni temperaturi)
- 180 g rjavega sladkorja
- 3 žlice koruznega škroba
- 1 ½ žličke naribane limonove lupine
- 1 žlička limonovega soka
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 3 razžvrkljana jajca (na sobni temperaturi)
- 150 g skute
premaz
- 3 dl kisle smetane
karamelizirane breskve
- 150 g rjavega sladkorja
- 30 g masla
- 4 zrele breskve, narezane na krhlje
- ½ zavitka vaniljevega sladkorja
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Model za torte premera 20 cm obložimo s papirjem za peko. Piškote z valjarjem fino zdrobimo in jih zmešamo s stopljenim maslom. Maso preložimo v pripravljen model, jo poravnamo, pritisnemo ob dno in pečemo 10 minut. Model vzamemo iz pečice, temperaturo pa zvišamo na 240 °C.
Z električnim mešalnikom pri nizki hitrosti gladko zmešamo kremni sir. Postopoma dodajamo sladkor in nato koruzni škrob. Počasi vmešamo še limonovo lupino in vaniljev sladkor, nato pa še jajca. Na koncu vmešamo kislo smetano. Masa mora biti gladka in kar tekoča.
Maso vlijemo v model na pečeno podlago. Z modelom malo potrkamo ob delovno površino in s hrbtno stranjo žlice poravnamo mehurčke po površini. Cheesecake pečemo 10 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 110 °C in pečemo še 25 minut. Vrata pečice pustimo prve 3 minute odprta. Po 25 minutah potresemo model – masa bo v sredini še majava. Pečico izklopimo in pustimo, da se pita počasi ohlaja v zaprti pečici še 2 uri. Po tem času zrahljamo rob in pustimo, da se v pečici počasi ohlaja še 1 uro do 1 uro in pol.
Ohlajen cheesecake premažemo s kislo smetano, jo ovijemo s folijo in pustimo še najmanj 4 ure ali pa čez noč v hladilniku. Iz hladilnika ga vzamemo 1 uro pred postrežbo.
Za karamelizirane breskve 10 do 12 minut segrevamo sladkor s 5 žlicami vode. Vmešamo na kocke narezano maslo, vaniljev sladkor in breskve. Kuhamo še 10 minut, da se breskve zmehčajo. Pred postrežbo odstranimo obod, cheesecake preložimo na pladenj in ga obložimo s karameliziranimi breskvami.
Nasvet
Namesto svežih breskev lahko karameliziramo tudi jabolka ali drugo sadje.