Kaj boste skuhali danes?
Rižota z gobami, slanino in piščancem
Rižota za jesensko razvajanje
Rižota z gobami, slanino in piščancem
Rižota za jesensko razvajanje
Sestavine
- 50 g suhih jurčkov ali 200 g svežih
- 1,5 l kokošje jušne osnove (oz. 1,3 l, če uporabljamo suhe jurčke)
- 250 g šampinjonov
- 250 g piščančjega mesa brez kosti in kože
- 8 rezin prekajene slanine
- 50 g masla
- 1 drobno nasekljana čebula
- 300 g riža za rižote
- 1,5 dl belega vina
- 50 g naribanega parmezana
- pest sesekljanega svežega peteršilja
- sol
- poper
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 50 g suhih jurčkov ali 200 g svežih
- 1,5 l kokošje jušne osnove (oz. 1,3 l, če uporabljamo suhe jurčke)
- 250 g šampinjonov
- 250 g piščančjega mesa brez kosti in kože
- 8 rezin prekajene slanine
- 50 g masla
- 1 drobno nasekljana čebula
- 300 g riža za rižote
- 1,5 dl belega vina
- 50 g naribanega parmezana
- pest sesekljanega svežega peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Gobe očistimo. Šampinjone narežemo na rezine, jurčke na kocke. Če uporabimo suhe jurčke, jih prej 20 minut namakamo v vreli vodi. Ko jih odcedimo, vodo prilijemo jušni osnovi.
Piščančje meso narežemo na manjše kose, slanino grobo nasekljamo. Meso in slanino popečemo na polovici masla, dodamo čebulo, in ko se zmehča, še gobe. Kuhamo nekaj minut, da se gobe zmehčajo. Primešamo riž in mešamo približno 1 minuto, da postekleni. Zmanjšamo ogenj, prilijemo vino in pustimo počasi vreti, da vino povsem izhlapi. Nato po zajemalkah postopoma dodajamo segreto jušno osnovo in vsakokrat znova premešamo. Tako kuhamo rižoto 25 do 30 minut. Rižota mora biti kremasta in rahlo tekoča.
Jed odstavimo z ognja, začinimo s soljo in poprom, vmešamo sesekljan peteršilj, parmezan in preostanek masla. Rižoto za nekaj minut pokrijemo, da počiva, nato jo znova premešamo in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Torta z bombončki, ki se vsipajo iz vrečke
Čokoladna torta z bomboni je ena najboljših in najlepših presenečenj za otrokov rojstni dan.
Krompirjeva solata z drobnjakom in jogurtom
Krompirjeva solata v lahki različici – večino majoneze smo nadomestili z jogurtom in kislo smetano.
Kombuča (osnovni recept)
Ko obvladate osnovni recept za kombučo, jo lahko hitro nadgradite z novimi okusi