Kaj boste skuhali danes?
Rižota z gobami, slanino in piščancem
Rižota za jesensko razvajanje
Rižota z gobami, slanino in piščancem
Rižota za jesensko razvajanje
Sestavine
- 50 g suhih jurčkov ali 200 g svežih
- 1,5 l kokošje jušne osnove (oz. 1,3 l, če uporabljamo suhe jurčke)
- 250 g šampinjonov
- 250 g piščančjega mesa brez kosti in kože
- 8 rezin prekajene slanine
- 50 g masla
- 1 drobno nasekljana čebula
- 300 g riža za rižote
- 1,5 dl belega vina
- 50 g naribanega parmezana
- pest sesekljanega svežega peteršilja
- sol
- poper
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 50 g suhih jurčkov ali 200 g svežih
- 1,5 l kokošje jušne osnove (oz. 1,3 l, če uporabljamo suhe jurčke)
- 250 g šampinjonov
- 250 g piščančjega mesa brez kosti in kože
- 8 rezin prekajene slanine
- 50 g masla
- 1 drobno nasekljana čebula
- 300 g riža za rižote
- 1,5 dl belega vina
- 50 g naribanega parmezana
- pest sesekljanega svežega peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Gobe očistimo. Šampinjone narežemo na rezine, jurčke na kocke. Če uporabimo suhe jurčke, jih prej 20 minut namakamo v vreli vodi. Ko jih odcedimo, vodo prilijemo jušni osnovi.
Piščančje meso narežemo na manjše kose, slanino grobo nasekljamo. Meso in slanino popečemo na polovici masla, dodamo čebulo, in ko se zmehča, še gobe. Kuhamo nekaj minut, da se gobe zmehčajo. Primešamo riž in mešamo približno 1 minuto, da postekleni. Zmanjšamo ogenj, prilijemo vino in pustimo počasi vreti, da vino povsem izhlapi. Nato po zajemalkah postopoma dodajamo segreto jušno osnovo in vsakokrat znova premešamo. Tako kuhamo rižoto 25 do 30 minut. Rižota mora biti kremasta in rahlo tekoča.
Jed odstavimo z ognja, začinimo s soljo in poprom, vmešamo sesekljan peteršilj, parmezan in preostanek masla. Rižoto za nekaj minut pokrijemo, da počiva, nato jo znova premešamo in postrežemo.