
Žepki s paradižnikom, mocarelo in salamo
Hiter prigrizek za spremljavo k druženjem pred ekranom
Žepki s paradižnikom, mocarelo in salamo
Hiter prigrizek za spremljavo k druženjem pred ekranom

Sestavine
- 1 žlica olja
- 1 velik strok česna
- ½ žličke posušenega origana
- 1 pločevinka (400 g) olupljenega paradižnika (pelatov)
- 1 žlička paradižnikove mezge (koncentrata)
- 2 razvaljana kosa listnatega testa po 250 g
- 250 g mocarele
- 100 g pikantne suhe salame
- 150 g nadevanih zelenih oliv
- 1 jajce

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 1 žlica olja
- 1 velik strok česna
- ½ žličke posušenega origana
- 1 pločevinka (400 g) olupljenega paradižnika (pelatov)
- 1 žlička paradižnikove mezge (koncentrata)
- 2 razvaljana kosa listnatega testa po 250 g
- 250 g mocarele
- 100 g pikantne suhe salame
- 150 g nadevanih zelenih oliv
- 1 jajce
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. V kozici segrejemo olje, dodamo strt česen in origano ter pražimo 1 minuto, da zadiši. Paradižnik odcedimo, ga nadrobimo in dodamo v kozico, dodamo še paradižnikovo mezgo in na močnem ognju kuhamo približno 5 minut, da se zgosti.
Testo razvijemo, vsak list razrežemo na četrtine in razporedimo na dva velika pekača. Na polovice vsakega kosa testa damo malo paradižnikove omake, pri čemer pustimo ½ cm roba. Obložimo z naribano mocarelo, nasekljano salamo in razpolovljenimi olivami (tako se mocarela ne bo prilepila na testo, ko se bo stopila). Rob testa namažemo z razžvrkljanim jajcem in neobloženo testo zapognemo čez nadev. Robove testa stisnemo z vilicami, da jih zatesnimo. Če imamo čas, žepke za 15 minut postavimo v hladilnik, da se učvrstijo.
Pred peko v vrh žepkov naredimo luknjico, premažemo s še malo jajca in postavimo v pečico za 20 minut oziroma toliko, da se zlato rjavo spečejo.