
Pica polžki
Pica polžki iz listnatega testa so odlična izbira za dolg večer pred televizijskim ekranom
Pica polžki
Pica polžki iz listnatega testa so odlična izbira za dolg večer pred televizijskim ekranom

Sestavine
- 275 g razvaljanega listnatega testa
- 5 žlic pasiranega paradižnika (passate)
- ščep soli
- 1 žlička posušenega origana
- 80 g rezin šunke
- 80 g sira, ki se lepo topi (gauda, edamec ...)
- 1 razžvrkljano jajce

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
- 275 g razvaljanega listnatega testa
- 5 žlic pasiranega paradižnika (passate)
- ščep soli
- 1 žlička posušenega origana
- 80 g rezin šunke
- 80 g sira, ki se lepo topi (gauda, edamec ...)
- 1 razžvrkljano jajce
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Testo razvijemo na rahlo pomokani delovni površini in ga premažemo s paradižnikom, pri tem vzdolž vseh stranic pustimo približno 1 cm praznega roba. Paradižnik rahlo solimo ga in posujemo z origanom, nato pa nanj zložimo šunko in naribamo sir.
Testo z nadevom tesno zvijemo (začnemo pri daljši stranici). Zvitek za 10 minut damo v hladilnik, nato pa ga narežemo na 10–12 kosov, ki jih plosko polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Polžke premažemo z razžvrkljanim jajcem in jih pečemo 12–15 minut, da se zlato rjavo zapečejo. Preden jih postrežemo, naj 10 minut počivajo.