Kaj boste skuhali danes?
Zelenjavna juha s pestom
Juha, polna raznovrstne zelenjave - in okusa.
Zelenjavna juha s pestom
Juha, polna raznovrstne zelenjave - in okusa.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 srednje velika korenčka
- 2 srednje veliki stebli zelene
- 1 manjši koromač
- 250 g repe
- 250 g gomolja zelene
- 250 g pastinaka
- 140 g zamrznjenega graha
- 140 g kuhanega belega fižola
- sol
- poper
- nariban parmezan in popečene kruhove kocke za posip
pesto
- velik šopek bazilike
- 1 strok česna
- 1 dl oljčnega olja
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 srednje velika korenčka
- 2 srednje veliki stebli zelene
- 1 manjši koromač
- 250 g repe
- 250 g gomolja zelene
- 250 g pastinaka
- 140 g zamrznjenega graha
- 140 g kuhanega belega fižola
- sol
- poper
- nariban parmezan in popečene kruhove kocke za posip
pesto
- velik šopek bazilike
- 1 strok česna
- 1 dl oljčnega olja
Postopek
Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Korenček olupimo in ga drobno narežemo, tako naredimo tudi s steblom zelene. Koromač očistimo in prav tako drobno narežemo. Repo, gomolj zelene in pastinak operemo, olupimo in vse skupaj narežemo na drobne kocke.
V veliki ponvi segrejemo olje in na njem 5 do 10 minut pražimo vso očiščeno in narezano zelenjavo. Dolijemo 1,6 l vrele vode, začinimo s soljo in poprom ter kuhljamo 10 do 15 minut, da se vsa zelenjava zmehča. Na koncu dodamo še grah in fižol in kuhamo še kakšno minuto. Po potrebi zelenjavo začinimo še z malo soli in popra.
Medtem ko se zelenjava kuha, pripravimo pesto. Liste bazilike blanširamo v vreli vodi približno 5 sekund, nato jih odcedimo in splaknemo pod mrzlo vodo. Nežno jih osušimo s papirnato brisačko, damo v mešalnik in sesekljamo v pesto skupaj s pretisnjenim česnom in oljem. Po okusu solimo in popramo.
Juho naložimo na krožnike, dodamo malo pesta in popečene kruhove kocke, posujemo še s parmezanom in postrežemo.