
Zelenjavna juha s pestom
Za juho porabite dobrote z vrta
Zelenjavna juha s pestom
Za juho porabite dobrote z vrta

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 srednje velika korenčka
- 2 srednje veliki stebli zelene
- 1 manjši koromač
- 250 g repe
- 250 g gomolja zelene
- 250 g pastinaka
- 140 g zamrznjenega graha
- 140 g kuhanega belega fižola
- sol
- poper
- nariban parmezan in popečene kruhove kocke za posip
pesto
- velik šopek bazilike
- 1 strok česna
- 1 dl oljčnega olja

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 srednje velika korenčka
- 2 srednje veliki stebli zelene
- 1 manjši koromač
- 250 g repe
- 250 g gomolja zelene
- 250 g pastinaka
- 140 g zamrznjenega graha
- 140 g kuhanega belega fižola
- sol
- poper
- nariban parmezan in popečene kruhove kocke za posip
pesto
- velik šopek bazilike
- 1 strok česna
- 1 dl oljčnega olja
Postopek
Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Korenček olupimo in ga drobno narežemo, tako naredimo tudi s steblom zelene. Koromač očistimo in prav tako drobno narežemo. Repo, gomolj zelene in pastinak operemo, olupimo in vse skupaj narežemo na drobne kocke.
V veliki ponvi segrejemo olje in na njem 5 do 10 minut pražimo vso očiščeno in narezano zelenjavo. Dolijemo 1,6 l vrele vode, začinimo s soljo in poprom ter kuhljamo 10 do 15 minut, da se vsa zelenjava zmehča. Na koncu dodamo še grah in fižol in kuhamo še kakšno minuto. Po potrebi zelenjavo začinimo še z malo soli in popra.
Medtem ko se zelenjava kuha, pripravimo pesto. Liste bazilike blanširamo v vreli vodi približno 5 sekund, nato jih odcedimo in splaknemo pod mrzlo vodo. Nežno jih osušimo s papirnato brisačko, damo v mešalnik in sesekljamo v pesto skupaj s pretisnjenim česnom in oljem. Po okusu solimo in popramo.
Juho naložimo na krožnike, dodamo malo pesta in popečene kruhove kocke, posujemo še s parmezanom in postrežemo.