
Zelenjavna juha s kuminovimi kruhki
Zelenjavna juha s kuminovimi kruhki

Sestavine
- 200 g kruha iz kislega testa
- 1 žlica semen kumine
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 strok česna
- 1 korenček
- 1 krompir
- 6 dl zelenjavne jušne osnove
- 100 g češnjevega paradižnika
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika (pelatov)
- ščep sladkorja
- 2 lovorova lista
- 1 vejica rožmarina
- 2 vejici timijana
- 1 steblo zelene
- 200 g cvetače
- 150 g belega zelja
- 1 žlička worcestrske omake
- sol in poper

Kako postreči burrato? Ideje za popolne poletne krožnike
Burrata velja za kraljico italijanskih sirov in prav je tako. S poletnim paradižnikom, baziliko in oljčnim oljem je sanjska, a to ni naš edini predlog za postrežbo.

Pripravite najboljši espresso tonik za poletno osvežitev in poživitev
Espresso tonik, svetovna kavna uspešnica, je pred leti na dolg poletni dan izumil nek švedski barista. Je pred vami dolg dan? Popestrite si ga s to fino pijačo.

Idrija vabi na izlet in obed
Pustite se zapeljati Idriji in njeni bogati zgodovini, razgledom ter vrsti tradicionalnih jedi, ki vas bodo očarale in nasitile. Kaj jesti, ko obiščete Idrijo?
Sestavine
- 200 g kruha iz kislega testa
- 1 žlica semen kumine
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 strok česna
- 1 korenček
- 1 krompir
- 6 dl zelenjavne jušne osnove
- 100 g češnjevega paradižnika
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika (pelatov)
- ščep sladkorja
- 2 lovorova lista
- 1 vejica rožmarina
- 2 vejici timijana
- 1 steblo zelene
- 200 g cvetače
- 150 g belega zelja
- 1 žlička worcestrske omake
- sol in poper
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Kruh narežemo na kockice in ga razprostremo po velikem pekaču skupaj s kumino, pokapljamo s polovico olja in malo solimo. Pečemo 10 do 15 minut, da se kruhove kocke zlato in hrustljavo zapečejo.
Medtem v veliki kozici na srednjem ognju segrejemo preostalo olje. Dodamo sesekljan česen, na kockice narezana korenček in krompir ter ob pogostem mešanju pražimo 5 minut, da se vse malo zmehča.
Prilijemo jušno osnovo, razpolovljene češnjeve paradižnike in sesekljane pelate, sladkor in zelišča, ki smo jih povezali v šopek, drobno narezano stebelno zeleno, solimo in popramo ter zavremo. Zmanjšamo temperaturo in nežno kuhamo 10 minut, nato dodamo na cvetke razdeljeno cvetačo in na rezance narezano zelje. Kuhamo 15 minut, da je zelenjava mehka.
Nazadnje vmešamo worcestrsko omako, odstranimo zelišča in juho postrežemo v skodelah s kuminovimi kruhki.