Kaj boste skuhali danes?
Zeleni rezanci z dvema omakama
Zeleni rezanci z dvema omakama
Sestavine
- 250 g zelenih rezancev
- 1 žlica oljčnega olja
piščančja omaka
- sol
- poper
- 400 g piščančjih prsi brez kosti in kože
- 90 g blanširanih mandljev
- 3 dl smetane
- 60 g masla
paradižnikova omaka
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 majhna čebula
- 1 strok česna
- 1 pločevinka (400 g) paradižnikove polpe
- 2 žlici paradižnikove mezge (koncentrata)
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 1 žlička suhega origana
- 2 lovorova lista
- 1 žlička sladkorja
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 250 g zelenih rezancev
- 1 žlica oljčnega olja
piščančja omaka
- sol
- poper
- 400 g piščančjih prsi brez kosti in kože
- 90 g blanširanih mandljev
- 3 dl smetane
- 60 g masla
paradižnikova omaka
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 majhna čebula
- 1 strok česna
- 1 pločevinka (400 g) paradižnikove polpe
- 2 žlici paradižnikove mezge (koncentrata)
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 1 žlička suhega origana
- 2 lovorova lista
- 1 žlička sladkorja
Postopek
Piščančje meso splaknemo, osušimo in narežemo na tanke trakove. V ponvi na srednje močnem ognju segrejemo maslo, dodamo mandlje in piščančje meso in pražimo 5 do 6 minut, da se meso speče. Medtem v majhni posodi na nizkem ognju zavremo smetano in pustimo vreti približno 10 minut, da smetana povre skoraj za polovico. Prelijemo jo po piščancu in mandljih, premešamo in začinimo. Omako prihranimo na toplem.
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V ponvi na srednje močnem ognju segrejemo oljčno olje in na njem zlato popražimo čebulo, nato dodamo česen in pražimo še 1 minuto. Dodamo paradižnik, paradižnikovo mezgo in začimbe ter pustimo, da zavre. Nepokrito kuhamo 15 do 20 minut, dokler se omaka zgosti. Ponev umaknemo z ognja in odstranimo lovorova lista.
V osoljenem kropu skuhamo testenine, jih odcedimo in prenesemo na tople krožnike. Po testeninah razdelimo najprej paradižnikovo omako, nanjo pa damo nekaj žlic piščančje omake.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Stopljen sir v krušnem vencu z makom in marelicami
Solata z robidnicami, rdečo peso, kozjim sirom in makovimi krutoni
Pisana poznopoletna solata. Če nimate kozjega sira, vzemite feto.