Kaj boste skuhali danes?
Piščanec po lovsko s hariso, slanino in rožmarinom
Ideja za vsak dan, ki bo zagotovo postala del vašega železnega repertoarja!
Piščanec po lovsko s hariso, slanino in rožmarinom
Ideja za vsak dan, ki bo zagotovo postala del vašega železnega repertoarja!
Sestavine
- rastlinsko olje za peko
- 80 g slanine
- 4 piščančje prsi brez kože ali 8 stegen brez kosti in kože
- šopek mlade čebulice
- 150 g šampinjonov
- 2 stroka česna
- 2 vejici rožmarina
- 800 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- 1 dl desertnega vina madeira *
- 1 žlica harise ali 3 žlice paradižnikove mezge
- ščepec suhega origana
- 1 lovorov list
- 1–2 žlički sladkorja
- 1 žlička masla
- 300 g testenin
- sol
- poper
- manjša pest timijana, bazilike ali peteršilja za posip
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- rastlinsko olje za peko
- 80 g slanine
- 4 piščančje prsi brez kože ali 8 stegen brez kosti in kože
- šopek mlade čebulice
- 150 g šampinjonov
- 2 stroka česna
- 2 vejici rožmarina
- 800 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- 1 dl desertnega vina madeira *
- 1 žlica harise ali 3 žlice paradižnikove mezge
- ščepec suhega origana
- 1 lovorov list
- 1–2 žlički sladkorja
- 1 žlička masla
- 300 g testenin
- sol
- poper
- manjša pest timijana, bazilike ali peteršilja za posip
Postopek
V veliko ponev damo malo olja in ga segrejemo na močnem ognju. Slanino narežemo na za grižljaj velike kose in jo na vročem olju pečemo nekaj minut, da porjavi. Vmes večkrat premešamo. Medtem ko se slanina peče, piščančje meso dobro začinimo s soljo in poprom.
Kose slanine poberemo iz ponve in razmastimo na kuhinjski brisački. Ogenj nato zmanjšamo, na maščobo od peke pa damo piščanca in pečemo 4 minute. Medtem drobno narežemo čebulico (beli in zeleni del) in prihranimo. Gobe narežemo na tanke rezine. Česen drobno nasekljamo. Rožmarinu osmukamo liste in tudi te grobo nasekljamo.
Zdaj piščančje kose obrnemo in na drugi strani pečemo še 3 minute. Ko je meso zlato rjavo, ogenj zmanjšamo, v ponev pa priložimo gobe, česen, rožmarin, pelate, vino ali jušno osnovo, hariso ali mezgo, origano in lovorov list. Vse dobro premešamo in kuhamo 15 do 20 minut; jed med kuhanjem večkrat premešamo, da se sestavine ne oprimejo dna posode.
Na polovici kuhanja dodamo še slanino in mlado čebulico. V veliki količini osoljene vode skuhamo testenine, kuhane odcedimo, jih vrnemo v lonec, pokrijemo in shranimo na toplem. Po končanem kuhanju preverimo, če je piščanec skuhan. To naredimo tako, da meso prebodemo, in če iz mesa priteče prozoren sok, je piščanec kuhan. Pokusimo omako, ki je lahko zaradi paradižnika nekoliko kisla, zato dodamo še malo sladkorja in masla. Če je pregosta, dodamo še malo vode, če pa preredka, jo še malo povremo.
Testenine razdelimo na krožnike, jih prekrijemo s piščancem in omako ter posujemo z malo timijana, bazilike ali peteršilja.
Nasvet
* Namesto madeire lahko uporabimo belo vino ali piščančjo juho.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Losos, dimljen na lističih zelenega čaja
Velikonočni topli sendvič s šunko in jajcem
Tudi za tople sendviče se spodobi, da jih praznično prilagodimo in naredimo še okusnejše.
Bajadere v novi preobleki
Se spomnite kupljenih bajader? Kaj pa domače različice? Kultno sladico smo pripravili malo drugače – rezultat je odličen!