
Kaj boste skuhali danes?
Zavitek s karameliziranimi jabolki in orehi
Jabolčni zavitek lahko pripravimo na sto različnih načinov in vsi so odlični!
Zavitek s karameliziranimi jabolki in orehi
Jabolčni zavitek lahko pripravimo na sto različnih načinov in vsi so odlični!

Sestavine
- 100 g rjavega sladkorja
- semena iz 1 vaniljevega stroka
- 4 jabolka granny smith
- po 25 g rozin in sultanin
- 1 žlička mletega pimenta
- 85 g orehovih jedrc
- 6 listov tankega vlečenega testa
- 50 g masla
- 1 žlica sladkorja za posip
- 2 dl sladke smetane, ko postrežemo

Božanski knedl kolač, ki ga pripravite hitreje kot klasične cmoke
Preizkusite recept za slastni knedla kolač, ki je navdušil splet. Sočna kombinacija sliv, vaniljeve kreme in zlatorjavega posipa iz drobtin vas bo navdušila.

Trije posebni recepti s hruškami, ki bodo popestrili vašo ozimnico
Trije posebni recepti, ki bodo popestrili vašo ozimnico - hruškov kompot z ingverjem in cimetom, hruškova marmelada z vaniljo in drzni hruškov čatni.

To je najboljša domača nutela in 5 receptov z lešniki
Tole je naša najboljša domača nutela - boljša od originala! Lešniki pa niso samo za sladice. Odkrijte okusne recepte z lešniki!
Sestavine
- 100 g rjavega sladkorja
- semena iz 1 vaniljevega stroka
- 4 jabolka granny smith
- po 25 g rozin in sultanin
- 1 žlička mletega pimenta
- 85 g orehovih jedrc
- 6 listov tankega vlečenega testa
- 50 g masla
- 1 žlica sladkorja za posip
- 2 dl sladke smetane, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. V srednje veliki ponvi z debelim dnom segrevamo 75 g sladkorja z vaniljevimi semeni na srednji do nizki temperaturi 5 do 8 minut oziroma dokler zlato ne porjavi in karamelizira. Dodamo olupljena in na kockice narezana jabolka, rozine, sultanine, piment, muškatni orešček in narezane orehe; dušimo 10 minut oziroma dokler se jabolka ne zmehčajo. Nadev s penovko poberemo iz ponve in pustimo, da se ohladi do sobne temperature.
Nizek pekač obložimo s papirjem za peko. Na navlažen prt položimo list testa, ga na tanko premažemo s stopljenim maslom in posujemo z žličko sladkorja. Pokrijemo ga z drugima dvema listoma in pri obeh ponovimo postopek z maslom in sladkorjem.
Polovico jabolčnega nadeva porazdelimo po krajši stranici testa in s pomočjo prta testo zavijemo v zavitek, testo na koncih uvijemo navznoter. Postopek ponovimo s preostalimi tremi listi testa in jabolčnim nadevom.
Zavitka položimo na pekač, premažemo ju s stopljenim maslom in posujemo z žlico sladkorja. Zavitek lahko pripravimo en dan pred peko; v tem primeru ga hranimo v hladilniku. Pečemo 25 minut oziroma dokler ni testo zlato rjavo in hrustljavo. Naj se nekoliko ohladi, nato vsak zavitek diagonalno razrežemo na 6 kosov. Vsakemu jedcu postrežemo z dvema kosoma, ki jima priložimo žlico stepene sladke smetane.
Sultanine
Sultanine so velike in sladke zlato rumene rozine brez pečk, pridelane iz grozdja sorte sultana. Grozdne jagode sorte sultana so prvi začeli sušiti v Turčiji. Sultanine imenujejo tudi sultane.
Sultanine
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Bela čokoladna rezina s kremnim sirom in jagodičjem
Imetnitna sladica brez peke kar prekipeva od poletnih okusov ...
Zelena kremna juha z opečenimi kruhki s pršutom
Imenitna kombinacija špargljev, graha in vodne kreše v juhi, ki je odlična za predjed ali lahko kosilo.