
Sicilijanska krompirjeva pogača
Sicilijanska krompirjeva pogača

Sestavine
- 1,3 kg krompirja za kuhanje
- 175 g pancete, narezane na kocke
- 2,5 dl mleka
- 100 g masla
- 4 jajca
- 2 stroka česna
- 200 g sveže naribanega parmezana
- 6 rezin italijanske salame
- 85 g sira provolone ali caciocavallo (ali drugega sira, ki se lepo topi)
- 150 g mocarele
- pest sesekljanega peteršilja
- 50 g svežih krušnih drobtin
- pest svežih timijanovih lističev

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 1,3 kg krompirja za kuhanje
- 175 g pancete, narezane na kocke
- 2,5 dl mleka
- 100 g masla
- 4 jajca
- 2 stroka česna
- 200 g sveže naribanega parmezana
- 6 rezin italijanske salame
- 85 g sira provolone ali caciocavallo (ali drugega sira, ki se lepo topi)
- 150 g mocarele
- pest sesekljanega peteršilja
- 50 g svežih krušnih drobtin
- pest svežih timijanovih lističev
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Krompir v olupku v blago vreli vodi skuhamo do mehkega – 30 do 40 minut, odvisno od velikosti gomoljev. Medtem v ponvi popečemo kocke pancete, da se zlato rjavo obarvajo.
Krompir odlijemo. V lonec, v katerem smo kuhali krompir, damo mleko in večino masla. Krompir olupimo in ga narežemo na velike kose, nato ga stresemo nazaj v lonec z mlekom in maslom ter ga pretlačimo s tlačilko. Vmešamo panceto, razžvrkljana jajca, strt česen, parmezan, nasekljano salamo, na kocke narezana sira in peteršilj.
S preostalim maslom namažemo dno in obod modla za torte premera 23 cm. Model obsujemo s ¾ drobtin in vanj naložimo krompirjevo maso. Zgladimo površino in posujemo s preostalimi drobtinami, ki jih nežno potisnemo v krompir.
Pečemo 1 uro in 10 minut, da se pogača strdi, a je v sredini še mehka. Pustimo jo počivati 5 minut, nato z nožem ločimo obod modla in ga ostranimo. Pogačo prenesemo na servirni krožnik in jo posujemo s timijanovimi lističi. Ponudimo vročo ali toplo. Do konca 3. koraka jo lahko pripravimo večer prej in pokrito shranimo v hladilniku.