
Kaj boste skuhali danes?
Zajčki za zajtrk
Zajčki za zajtrk

Sestavine
- 500 g gladke pšenične moke
- 50 g masla
- 1 jajce
- 1 žlica sladkorja
- 2,5 dl mlačnega mleka
- malo soli
- 1 kocka svežega kvasa (40 g)
- rumenjak za premaz
- sezamova in bučna semena ter rozine za okras

Puhast posladek, ki navduši na prvi pogled
Za pozen zajtrk ali popoldanski 'pocartek' si bomo tokrat privoščili dutch baby – ponvičnik, ki ga spečemo v litoželezni ponvi ali ognjevarnem pekaču.

5 idej za okusno kosilo iz pečice
Ko ni časa ali volje, da bi stali za štedilnikom, na pomoč lahko priskoči pečica in pripravi odlično kosilo, ki prepriča tudi najbolj zahtevne gurmane.

Navdušujoče jedi z žara: ko poletje sreča jesen
Na žaru odlično pripravimo še kaj drugega kot zgolj klasiko.
Sestavine
- 500 g gladke pšenične moke
- 50 g masla
- 1 jajce
- 1 žlica sladkorja
- 2,5 dl mlačnega mleka
- malo soli
- 1 kocka svežega kvasa (40 g)
- rumenjak za premaz
- sezamova in bučna semena ter rozine za okras
Postopek
Kvas zdrobimo in raztopimo v mlačnem mleku. Vse ostale sestavine damo v posodo za gnetenje, dolijemo raztopljen kvas in s strojčkom zgnetemo (približno pet minut) v voljno testo. Testo naj vzhaja približno 15 minut v pečici, ki smo jo pet minut segrevali pri 50 °C, nato pa izklopili. Testo hitro pregnetemo in ponovno damo za 15 minut v pečico, da še enkrat vzhaja. Nato pečico segrejemo na 180 °C.
Testo razdelimo na deset enakih kosov. Iz petih kosov testa oblikujemo zajčje glave, iz preostalih kosov pa po dve ušesi. Ušesa zložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Spodnje konce ušes premažemo z vodo, nanje posadimo glave in rahlo pritisnemo. Zajčje glave naj toliko vzhajajo, da se vidno povečajo, nato jih premažemo z rumenjakom, ki smo ga stepli z vodo.
Zajčke pečemo približno 25 minut. Ko se pecivo ohladi, vtaknemo rozine za oči, gobčke pa okrasimo z bučnimi in sezamovimi semeni.