Kaj boste skuhali danes?
Polnozrnati kruh z orehi in semeni
Polnozrnati kruh z orehi in semeni
Sestavine
- 500 g polnozrnate moke
- 21 g (½ zavitka) svežega kvasa
- 1 žlička soli
- do 3,5 dl mlačne vode
- 100 g mešanice semen (lanena, sezamova, bučna)
- 50 g grobo nasekljanih orehovih jedrc
- malo sončničnega olja za premaz
- moka za delovno površino
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- 500 g polnozrnate moke
- 21 g (½ zavitka) svežega kvasa
- 1 žlička soli
- do 3,5 dl mlačne vode
- 100 g mešanice semen (lanena, sezamova, bučna)
- 50 g grobo nasekljanih orehovih jedrc
- malo sončničnega olja za premaz
- moka za delovno površino
Postopek
Kvas raztopimo v malo mlačne vode (vzamemo jo od predpisane količine). V veliko skledo stresemo moko, v sredini naredimo jamico, ob strani pa damo žličko soli. V jamico zlijemo raztopljen kvas in skoraj vso mlačno vodo. S kuhalnico ali kar z roko zamešamo moko z vodo, da dobimo mehko testo, ki ga lahko gnetemo. Če je treba, dodamo še malo vode.
Testo stresemo na rahlo pomokano delovno površino in ga gnetemo 10 minut, da postane gladko, elastično in se ne lepi več na roke. Vanj vmešamo večji del semen in vsa orehova jedrca, ga oblikujemo v kroglo in položimo v čisto skledo, premazano z oljem. Pokrijemo ga s prozorno kuhinjsko folijo, ki jo tudi premažemo z oljem, in pustimo vzhajati, da podvoji svoj volumen.
Vzhajano testo preložimo na pomokano delovno površino, ga še enkrat na kratko pregnetemo in ponovno oblikujemo v kroglo, ki jo povaljamo v preostalih semenih. Položimo jo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pustimo vzhajati približno pol ure, da podvoji prostornino.
Pečico segrejemo na 220 °C. Kruh pečemo 10 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 190 °C in pečemo še 25 do 30 minut. Kruh je pečen, če votlo zadoni, ko potrkamo po njegovem dnu. Ohladimo ga na kuhinjski rešetki.
Kdaj testu dodamo dodatke?
Dodatke, kot so semena in začimbe, lahko testu dodamo že na začetku, težke dodatke, kot so cela orehova jedrca, suho sadje ali olive, pa dodamo, tik preden vzhajano testo oblikujemo, ker sicer ovirajo vzhajanje. Dodatke, ki bi lahko testo obarvali (pa tega ne želimo), dodamo po prvem vzhajanju. Semena, ki jih posipamo po oblikovanem hlebcu testa za kruh, se bodo lažje prilepila, če testo povrhu premažemo z vodo ali stepenim jajcem.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Krema iz sladkega krompirja in čokolade
Sladki kozarčki v katerih je sladek krompir ne prepoznaven.