Kaj boste skuhali danes?
Polnozrnati kruh z orehi in semeni
Polnozrnati kruh z orehi in semeni
Sestavine
- 500 g polnozrnate moke
- 21 g (½ zavitka) svežega kvasa
- 1 žlička soli
- do 3,5 dl mlačne vode
- 100 g mešanice semen (lanena, sezamova, bučna)
- 50 g grobo nasekljanih orehovih jedrc
- malo sončničnega olja za premaz
- moka za delovno površino
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 500 g polnozrnate moke
- 21 g (½ zavitka) svežega kvasa
- 1 žlička soli
- do 3,5 dl mlačne vode
- 100 g mešanice semen (lanena, sezamova, bučna)
- 50 g grobo nasekljanih orehovih jedrc
- malo sončničnega olja za premaz
- moka za delovno površino
Postopek
Kvas raztopimo v malo mlačne vode (vzamemo jo od predpisane količine). V veliko skledo stresemo moko, v sredini naredimo jamico, ob strani pa damo žličko soli. V jamico zlijemo raztopljen kvas in skoraj vso mlačno vodo. S kuhalnico ali kar z roko zamešamo moko z vodo, da dobimo mehko testo, ki ga lahko gnetemo. Če je treba, dodamo še malo vode.
Testo stresemo na rahlo pomokano delovno površino in ga gnetemo 10 minut, da postane gladko, elastično in se ne lepi več na roke. Vanj vmešamo večji del semen in vsa orehova jedrca, ga oblikujemo v kroglo in položimo v čisto skledo, premazano z oljem. Pokrijemo ga s prozorno kuhinjsko folijo, ki jo tudi premažemo z oljem, in pustimo vzhajati, da podvoji svoj volumen.
Vzhajano testo preložimo na pomokano delovno površino, ga še enkrat na kratko pregnetemo in ponovno oblikujemo v kroglo, ki jo povaljamo v preostalih semenih. Položimo jo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pustimo vzhajati približno pol ure, da podvoji prostornino.
Pečico segrejemo na 220 °C. Kruh pečemo 10 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 190 °C in pečemo še 25 do 30 minut. Kruh je pečen, če votlo zadoni, ko potrkamo po njegovem dnu. Ohladimo ga na kuhinjski rešetki.
Kdaj testu dodamo dodatke?
Dodatke, kot so semena in začimbe, lahko testu dodamo že na začetku, težke dodatke, kot so cela orehova jedrca, suho sadje ali olive, pa dodamo, tik preden vzhajano testo oblikujemo, ker sicer ovirajo vzhajanje. Dodatke, ki bi lahko testo obarvali (pa tega ne želimo), dodamo po prvem vzhajanju. Semena, ki jih posipamo po oblikovanem hlebcu testa za kruh, se bodo lažje prilepila, če testo povrhu premažemo z vodo ali stepenim jajcem.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Paradižnikova juha s testeninami in čičerko
Paradižnikova juha za popolno večerjo med tednom
Kremasta enolončnica s svinjino in hruškami
Kaj je boljšega kot jesenska kremasta enolončnica?
Gamsov ragu z omako iz jagodičja in pirejem iz zelene
Gamsov ragu bo postal vaša nova najljubša jed, ko jo boste preizkusili.
Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi
Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer