Kaj boste skuhali danes?
Polnozrnati kruh z orehi in semeni
Polnozrnati kruh z orehi in semeni
Sestavine
- 500 g polnozrnate moke
- 21 g (½ zavitka) svežega kvasa
- 1 žlička soli
- do 3,5 dl mlačne vode
- 100 g mešanice semen (lanena, sezamova, bučna)
- 50 g grobo nasekljanih orehovih jedrc
- malo sončničnega olja za premaz
- moka za delovno površino
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 500 g polnozrnate moke
- 21 g (½ zavitka) svežega kvasa
- 1 žlička soli
- do 3,5 dl mlačne vode
- 100 g mešanice semen (lanena, sezamova, bučna)
- 50 g grobo nasekljanih orehovih jedrc
- malo sončničnega olja za premaz
- moka za delovno površino
Postopek
Kvas raztopimo v malo mlačne vode (vzamemo jo od predpisane količine). V veliko skledo stresemo moko, v sredini naredimo jamico, ob strani pa damo žličko soli. V jamico zlijemo raztopljen kvas in skoraj vso mlačno vodo. S kuhalnico ali kar z roko zamešamo moko z vodo, da dobimo mehko testo, ki ga lahko gnetemo. Če je treba, dodamo še malo vode.
Testo stresemo na rahlo pomokano delovno površino in ga gnetemo 10 minut, da postane gladko, elastično in se ne lepi več na roke. Vanj vmešamo večji del semen in vsa orehova jedrca, ga oblikujemo v kroglo in položimo v čisto skledo, premazano z oljem. Pokrijemo ga s prozorno kuhinjsko folijo, ki jo tudi premažemo z oljem, in pustimo vzhajati, da podvoji svoj volumen.
Vzhajano testo preložimo na pomokano delovno površino, ga še enkrat na kratko pregnetemo in ponovno oblikujemo v kroglo, ki jo povaljamo v preostalih semenih. Položimo jo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pustimo vzhajati približno pol ure, da podvoji prostornino.
Pečico segrejemo na 220 °C. Kruh pečemo 10 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 190 °C in pečemo še 25 do 30 minut. Kruh je pečen, če votlo zadoni, ko potrkamo po njegovem dnu. Ohladimo ga na kuhinjski rešetki.
Kdaj testu dodamo dodatke?
Dodatke, kot so semena in začimbe, lahko testu dodamo že na začetku, težke dodatke, kot so cela orehova jedrca, suho sadje ali olive, pa dodamo, tik preden vzhajano testo oblikujemo, ker sicer ovirajo vzhajanje. Dodatke, ki bi lahko testo obarvali (pa tega ne želimo), dodamo po prvem vzhajanju. Semena, ki jih posipamo po oblikovanem hlebcu testa za kruh, se bodo lažje prilepila, če testo povrhu premažemo z vodo ali stepenim jajcem.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Fazanja pašteta
Polnjene piščančje prsi s popečenim koromačem
Slastne popestrene piščančje prsi s koromačem
Rulada iz čokoladnega biskvita s pasijonko in kokosom
Božično deblo malo drugače
Dušena svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo
Ta pečenka se vam bo kar topila v ustih s krompirjem in zelenjavo zraven!