
Kaj boste skuhali danes?
Začinjen venček z rozinami, arancini in pistacijami
Začinjen venček z rozinami, arancini in pistacijami

Sestavine
testo
- 2,5 dl polnomastnega mleka
- 50 g masla
- 450 g moke za kvašeno testo
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 50 g rjavega sladkorja
- ½ žličke soli
nadev
- 200 g temnih rozin
- 50 g arancinov
- 1 žlička mletega cimeta
- 1 žlička mešanice začimb za medenjake
- naribana lupinica in sok 1 bio limone
- naribana lupinica in sok 1 bio pomaranče
- 50 g nasekljanih pistacij
- 100 g zmehčanega masla
- 2 žlici rjavega sladkorja
- olje za namastitev
- 1 jajce za premaz
- sladkor v prahu za glazuro

Kralji Jadranskega morja: kvarnerski škampi na tri načine
Kvarnerski škampi veljajo za eno največjih kulinaričnih dobrot Jadranskega morja. Njihovo nežno meso cenijo vrhunski kuharji in ljubitelji morske hrane po vsem svetu.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Popolni rezanci iz samo nekaj sestavin in v 20 minutah
Hiter recept za rezance z maslom in žajbljem, pripravljen v manj kot 20 minutah. Preprosta jed z bogatim okusom, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine
testo
- 2,5 dl polnomastnega mleka
- 50 g masla
- 450 g moke za kvašeno testo
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 50 g rjavega sladkorja
- ½ žličke soli
nadev
- 200 g temnih rozin
- 50 g arancinov
- 1 žlička mletega cimeta
- 1 žlička mešanice začimb za medenjake
- naribana lupinica in sok 1 bio limone
- naribana lupinica in sok 1 bio pomaranče
- 50 g nasekljanih pistacij
- 100 g zmehčanega masla
- 2 žlici rjavega sladkorja
- olje za namastitev
- 1 jajce za premaz
- sladkor v prahu za glazuro
Postopek
Najprej zamesimo testo. V kozici segrejemo mleko toliko, da vidimo, kako s površine uhaja para, a pazimo, da ne zavre. Dodamo na kocke narezano maslo in postavimo na stran. V veliko skledo vsujemo moko, kvas, sladkor in sol. Ko se mleko ohladi do mlačnega in se maslo stopi, tekočino prilijemo v skledo. Zmešamo z lesno kuhalnico, nato testo zvrnemo na delovno površino in ga zgnetemo z rokami. Gnetemo ga 10 minut ali toliko časa, da je mehko. Položimo ga v čisto, rahlo naoljeno skledo in pokrijemo z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo. Na toplem ga pustimo vzhajati približno 2 uri, da naraste na dvojno prostornino.
V kozico damo rozine, nasekljane arancine, cimet, začimbno mešanico ter limonovo in pomarančno lupinico ter sok. Nekaj minut močno vremo, da sadje vpije tekočino in lepo nabrekne. Mešanico postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi, nato primešamo pistacije, maslo in sladkor.
Ko je testo pripravljeno, ga zvrnemo iz sklede in na hitro pognetemo, da iztisnemo zračne mehurje. Razvaljamo ga v pravokotnik velikosti 45 x 28 cm in namažemo z nadevom. Začenši pri eni od daljših stranic ga tesno zvijemo v valj (slika 1), nato konca združimo, da dobimo obliko venca (slika 2). Položimo ga na velik plitev pekač, ki smo ga poprašili z moko, tako da je spoj testa spodaj.
Z ostrim nožem naredimo zareze okrog zunanjosti testa, približno v 3-centimetrskih razmakih, da dobimo vzorec sončnih žarkov (slika 3). Zareze naj segajo skoraj do sredine, vendar ne do konca. Vsak kos odrezanega testa malce potegnemo ven, nato ga potisnemo navzdol ob stran, tako da je odrezan rob razkrit (slika 4) ter krog in krog nastane pahljačast vzorec (slika 5). Ko smo zadovoljni z obliko, venec spet pokrijemo z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo in pustimo vzhajati približno 45 minut, da naraste na dvojno prostornino. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo).
Venec odkrijemo in ga po vsej površini premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pečemo ga od 25 do 30 minut, da se zlato obarva in votlo zadoni, ko ga potrkamo po dnu. Malo sladkorja v prahu zmešamo s toliko vode, da dobimo gladko tekočo glazuro. Ko je venec še vroč, ga s čopičem premažemo z glazuro, da dobimo sladkorno skorjico. Postrežemo ga, ko se ohladi. Najbolje ga je pojesti v 3 dneh.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Bruskete z oljčnim oljem in paradižnikom
Preprosta in lahek obrok za dni, ko je paradižnik najboljši
Telečji zrezek in priželjc na cimetovi skorjici
Sir za žar na nabodalih s kutinovim želejem
Nabodala za žar, ki že dišijo po jeseni ...