
Domači prijatelj
Ti piškoti so kakor nalašč za pomakanje v desertno vino, priležejo pa se tudi h kavi.
Domači prijatelj
Ti piškoti so kakor nalašč za pomakanje v desertno vino, priležejo pa se tudi h kavi.

Sestavine
- 350 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 2 žlički mešanice začimb za medenjake
- 250 g rjavega sladkorja
- 3 jajca (razžvrkljana)
- grobo naribana lupinica 1 pomaranče
- 85 g rozin
- 85 g suhih češenj
- 50 g blanširanih mandljev
- 50 g nesoljenih oluščenih pistacij
- moka za valjanje

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 350 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 2 žlički mešanice začimb za medenjake
- 250 g rjavega sladkorja
- 3 jajca (razžvrkljana)
- grobo naribana lupinica 1 pomaranče
- 85 g rozin
- 85 g suhih češenj
- 50 g blanširanih mandljev
- 50 g nesoljenih oluščenih pistacij
- moka za valjanje
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Moko, pecilni prašek, mešanico začimb in sladkor damo v veliko skledo in dobro premešamo. Vmešamo razžvrkljana jajca in pomarančno lupino ter mešamo, dokler ne začnejo nastajati grudice, nato testo zgnetemo z rokami. Sprva bo videti suho, a ga gnetemo toliko časa, da ni več sledi moke. Dodamo suho sadje in oreške ter jih enakomerno vgnetemo v testo.
Testo preložimo na pomokano delovno površino in ga razdelimo na 4 dele. Z lahno pomokanimi rokami vsak kos testa povaljamo v približno 30 cm dolg svaljek. Na vsak pekač položimo po dva svaljka, med njima naj bo precej prostora. Pečemo 25 do 30 minut, da testo naraste, se razleze in je čvrsto, a še vedno svetlo. Pecivo vzamemo iz pečice, odluščimo papir in ga za nekaj minut položimo na kuhinjsko rešetko, da se malo ohladi – toliko, da ga lahko primemo z rokami. Temperaturo v pečici znižamo na 140 °C.
Pecivo z nazobčanim nožem diagonalno narežemo na rezine, debele priboližno 1 cm, ki jih z odrezano stranjo polagamo na pekača. (Zdaj lahko piškote ohladimo in jih na pekačih zamrznemo, nato pa jih preložimo v vrečke za zamrzovanje in jih za največ 2 meseca shranimo v zamrzovalnik.)
Piškote pečemo še 15 minut (oziroma 20 minut, če so bili zamrznjeni), nato jih obrnemo in pečemo še 15 minut, da se posušijo in zlato obarvajo. Preložimo jih na kuhinjsko rešetko in pustimo, da se do konca ohladijo, nato jih shranimo v nepredušno zaprto posodo.