© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Banana split s soljeno karamelno omako

Legendarna klasika - tokrat pripravljena na žaru.

Banana split s soljeno karamelno omako

Legendarna klasika - tokrat pripravljena na žaru.

Čas priprave 30 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Oznake
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

za omako

  • 150 g sladkorja
  • 6 žlic sladke smetane
  • 1 žlica viskija burbona
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka
  • 1⁄4 žličke grobe morske soli
  • 4 zrele, a še čvrste banane
  • 2 žlici stopljenega masla
  • 1 l čokoladnega ali vaniljevega sladoleda
  • stepena sladka smetana
  • 4 žlice nasekljanih popraženih ameriških orehov (pekanov)
  • kandirane češnje (po želji)

Sestavine

za omako

  • 150 g sladkorja
  • 6 žlic sladke smetane
  • 1 žlica viskija burbona
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka
  • 1⁄4 žličke grobe morske soli
  • 4 zrele, a še čvrste banane
  • 2 žlici stopljenega masla
  • 1 l čokoladnega ali vaniljevega sladoleda
  • stepena sladka smetana
  • 4 žlice nasekljanih popraženih ameriških orehov (pekanov)
  • kandirane češnje (po želji)

Postopek

1

Žar pripravimo za srednjo direktno vročino (180 do 230 °C). Na štedilniku v težki kozici zmešamo sladkor in 0,6 dl vode. Pristavimo na visoko temperaturo in zavremo, medtem pa kozico previdno obračamo, da se sladkor stopi. Kristale sladkorja, ki se primejo robov kozice, z vlažnim čopičem sproti potiskamo navzdol.

2

Sirup brez mešanja pustimo vreti 7 do 9 minut, da dobi jantarno rumeno barvo. Medtem tako kot prej kozico občasno obračamo in morebitne sladkorne kristale pometemo z roba. Kozico odstavimo s štedilnika.

3

Previdno in z nekaj varnostne razdalje, ker bo sirup močno vzkipel, v kozico dodamo smetano, burbon, vaniljev izvleček in sol. Vse skupaj gladko zmešamo z ognjevarno lopatico in po potrebi na nizki temperaturi še enkrat pogrejemo, da se morebitni koščki karamela stopijo. Odstavimo s štedilnika.

4

Neolupljene banane po dolgem prerežemo na pol. Po prerezani strani jih premažemo z maslom. Rešetko žara očistimo s ščetko. Bananine polovice s prerezano stranjo navzdol položimo na srednjo direktno vročino, zapremo pokrov in pečemo 2 do 3 minute, da se pogrejejo, a se ne zmehčajo preveč, in dobijo vzorec rešetke.

5

Bananine polovice vzamemo z žara, jih olupimo in po želji pustimo cele ali pa jih prečno razpolovimo.

6

Na vsak desertni krožnik položimo po 2 popečeni bananini polovici in ju obložimo s kepicama sladoleda. Pokapamo s karamelno omako, obložimo z 1 žlico stepene smetane in posujemo z ameriškimi orehi. Po želji okrasimo s kandiranimi češnjami in takoj postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.