
Banana split s soljeno karamelno omako
Legendarna klasika - tokrat pripravljena na žaru.
Banana split s soljeno karamelno omako
Legendarna klasika - tokrat pripravljena na žaru.

Sestavine
za omako
- 150 g sladkorja
- 6 žlic sladke smetane
- 1 žlica viskija burbona
- 1 žlička vaniljevega izvlečka
- 1⁄4 žličke grobe morske soli
- 4 zrele, a še čvrste banane
- 2 žlici stopljenega masla
- 1 l čokoladnega ali vaniljevega sladoleda
- stepena sladka smetana
- 4 žlice nasekljanih popraženih ameriških orehov (pekanov)
- kandirane češnje (po želji)

7 receptov španske kulinarike, ki vedno navdušijo
Španska kuhinja je znana po živahnih okusih, preprostih sestavinah in bogati tradiciji skupnega obedovanja.

Hitre malice, ki jih lahko odnesete v službo
September je čas za nove začetke - začnimo pri zdravih malicah za v službo.

Pripravite te jedi s koruzo, preden bo prepozno
Ob koncu poletja nas pridelana koruza še zadnjič vabi s sladkim okusom. Za vas smo izbrali nekaj okusnih in malo drugačnih receptov.
Sestavine
za omako
- 150 g sladkorja
- 6 žlic sladke smetane
- 1 žlica viskija burbona
- 1 žlička vaniljevega izvlečka
- 1⁄4 žličke grobe morske soli
- 4 zrele, a še čvrste banane
- 2 žlici stopljenega masla
- 1 l čokoladnega ali vaniljevega sladoleda
- stepena sladka smetana
- 4 žlice nasekljanih popraženih ameriških orehov (pekanov)
- kandirane češnje (po želji)
Postopek
Žar pripravimo za srednjo direktno vročino (180 do 230 °C). Na štedilniku v težki kozici zmešamo sladkor in 0,6 dl vode. Pristavimo na visoko temperaturo in zavremo, medtem pa kozico previdno obračamo, da se sladkor stopi. Kristale sladkorja, ki se primejo robov kozice, z vlažnim čopičem sproti potiskamo navzdol.
Sirup brez mešanja pustimo vreti 7 do 9 minut, da dobi jantarno rumeno barvo. Medtem tako kot prej kozico občasno obračamo in morebitne sladkorne kristale pometemo z roba. Kozico odstavimo s štedilnika.
Previdno in z nekaj varnostne razdalje, ker bo sirup močno vzkipel, v kozico dodamo smetano, burbon, vaniljev izvleček in sol. Vse skupaj gladko zmešamo z ognjevarno lopatico in po potrebi na nizki temperaturi še enkrat pogrejemo, da se morebitni koščki karamela stopijo. Odstavimo s štedilnika.
Neolupljene banane po dolgem prerežemo na pol. Po prerezani strani jih premažemo z maslom. Rešetko žara očistimo s ščetko. Bananine polovice s prerezano stranjo navzdol položimo na srednjo direktno vročino, zapremo pokrov in pečemo 2 do 3 minute, da se pogrejejo, a se ne zmehčajo preveč, in dobijo vzorec rešetke.
Bananine polovice vzamemo z žara, jih olupimo in po želji pustimo cele ali pa jih prečno razpolovimo.
Na vsak desertni krožnik položimo po 2 popečeni bananini polovici in ju obložimo s kepicama sladoleda. Pokapamo s karamelno omako, obložimo z 1 žlico stepene smetane in posujemo z ameriškimi orehi. Po želji okrasimo s kandiranimi češnjami in takoj postrežemo.