© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Grahova juha z meto

Meta je vsestransko zelišče, ki nas hladi ob vročih dneh. Posadite jo na vrtu ali si priskrbite lonček za okensko polico!

Grahova juha z meto

Meta je vsestransko zelišče, ki nas hladi ob vročih dneh. Posadite jo na vrtu ali si priskrbite lonček za okensko polico!

Čas priprave 30 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Pea and mint soupWhat's freshpage 40-47

Sestavine

  • šopek mlade čebulice
  • 1 srednje velik krompir
  • 1 strok česna
  • 8,5 dl zelenjavne juhe
  • 250 g svežega mladega graha
  • 4 žlice sesekljane mete
  • ščep sladkorja
  • 1 žlica limonovega ali limetinega soka
  • 1,5 dl kisle smetane
  • sol in poper

Sestavine

  • šopek mlade čebulice
  • 1 srednje velik krompir
  • 1 strok česna
  • 8,5 dl zelenjavne juhe
  • 250 g svežega mladega graha
  • 4 žlice sesekljane mete
  • ščep sladkorja
  • 1 žlica limonovega ali limetinega soka
  • 1,5 dl kisle smetane
  • sol in poper

Postopek

1

Mlado čebulo očistimo in grobo narežemo. Krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke. Česen olupimo in pretisnemo skozi stiskalnik. V kozico damo mlado čebulo skupaj s krompirjem in česnom ter zalijemo z jušno osnovo. Zavremo, nato pa temperaturo znižamo in zelenjavo počasi kuhamo 15 minut.

2

V malo vrele vode 2 do 3 minute blanširamo 3 žlice graha. Nato ga odcedimo, damo v skledo s hladno vodo in prihranimo za okras. Preostali grah damo v juho in vse skupaj počasi kuhamo še 5 minut. Dlje ne smemo kuhati, da juha ne bo izgubila prijetne arome mladega graha.

3

V juho vmešamo še meto, sladkor in limonin ali limetin sok. Pustimo jo, da se malo ohladi, nato jo zmešamo s paličnim mešalnikom. Vmešamo polovico kisle smetane in po okusu solimo ter popramo. Nato jo segrejemo, dodamo blanširan grah in preostalo kislo smetano ter razdelimo v skledice.

Nasvet

Juho lahko postrežemo tudi hladno. Ohladimo jo in po želji dodamo še malo tekočine, saj se bo zgostila. Dodamo grah in kislo smetano ter postrežemo.

Priljubljeni recepti

Česnova majoneza (aïoli) z žafranom

Česnovo majonezo postrežemo ob dobrotah z žarom

15 min
Enostavno

Granola, pečena z javorovim sirupom

Sladek zajtrk, pri katerem za zdravo ravnotežje poskrbijo žitarice, hranljivi oreški in semena ter sadje, je eden od najboljših začetkov dneva. Domača granola bo prepričala tudi tiste, ki so do zdaj mislili, da kosmičev ne marajo!

50 min
Enostavno

Bučni namaz s pistacijami

Odlična kombinacija buče in pistacije!

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.