 
        
            
    
Kaj boste skuhali danes?
Grahova juha z meto
Meta je vsestransko zelišče, ki nas hladi ob vročih dneh. Posadite jo na vrtu ali si priskrbite lonček za okensko polico!
Grahova juha z meto
Meta je vsestransko zelišče, ki nas hladi ob vročih dneh. Posadite jo na vrtu ali si priskrbite lonček za okensko polico!
 
    Sestavine
- šopek mlade čebulice
- 1 srednje velik krompir
- 1 strok česna
- 8,5 dl zelenjavne juhe
- 250 g svežega mladega graha
- 4 žlice sesekljane mete
- ščep sladkorja
- 1 žlica limonovega ali limetinega soka
- 1,5 dl kisle smetane
- sol in poper
 
        
            
            Okus Azije v 20 minutah – popolna hitra večerja
Ta jed ima pridih Azije, je nekakšen stir fry, karseda poenostavljen, a še vedno okusen. Priprava je hitra, za zraven pa ne potrebujete drugega, saj jed vsebuje meso, obilico zelenjave in riž.
 
        
            
            Popolno nedeljsko kosilo: čudovito mehka dušena govedina
Skrivnost popolnega nedeljskega kosila: govedina je najboljša, če jo kuhamo dolgo in počasi. Takrat se sprostijo vsi sokovi, meso pa se neverjetno zmehča.
 
        
            
            Okus tradicije tudi doma: idrijski žlikrofi
Idrijski žlikrofi so poleg kremšnit in prekmurske gibanice verjetno najbolj izpostavljena tradicionalna slovenska jed. Čas je, da se njihove priprave lotimo tudi sami.
Sestavine
- šopek mlade čebulice
- 1 srednje velik krompir
- 1 strok česna
- 8,5 dl zelenjavne juhe
- 250 g svežega mladega graha
- 4 žlice sesekljane mete
- ščep sladkorja
- 1 žlica limonovega ali limetinega soka
- 1,5 dl kisle smetane
- sol in poper
Postopek
Mlado čebulo očistimo in grobo narežemo. Krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke. Česen olupimo in pretisnemo skozi stiskalnik. V kozico damo mlado čebulo skupaj s krompirjem in česnom ter zalijemo z jušno osnovo. Zavremo, nato pa temperaturo znižamo in zelenjavo počasi kuhamo 15 minut.
V malo vrele vode 2 do 3 minute blanširamo 3 žlice graha. Nato ga odcedimo, damo v skledo s hladno vodo in prihranimo za okras. Preostali grah damo v juho in vse skupaj počasi kuhamo še 5 minut. Dlje ne smemo kuhati, da juha ne bo izgubila prijetne arome mladega graha.
V juho vmešamo še meto, sladkor in limonin ali limetin sok. Pustimo jo, da se malo ohladi, nato jo zmešamo s paličnim mešalnikom. Vmešamo polovico kisle smetane in po okusu solimo ter popramo. Nato jo segrejemo, dodamo blanširan grah in preostalo kislo smetano ter razdelimo v skledice.
Nasvet
Juho lahko postrežemo tudi hladno. Ohladimo jo in po želji dodamo še malo tekočine, saj se bo zgostila. Dodamo grah in kislo smetano ter postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Ingverjeve ledenke
Sladoled, piškoti in ingver za slastno vroče ali hladno popoldne
Telečje zarebrnice z zeliščno skorjico
Vaniljevi rogljički
So vam všeč vaniljevi rogljički, ki se kar stopijo v ustih? Zdaj jih lahko pripravite tudi sami.
 
        
             
        
             
        
             
        
             
        
             
        
                    
             
         
         
         
         
        
                    
             
        
                    
             
        
                    
             
        
                    
             
         
         
        