
Grahova juha z meto
Meta je vsestransko zelišče, ki nas hladi ob vročih dneh. Posadite jo na vrtu ali si priskrbite lonček za okensko polico!
Grahova juha z meto
Meta je vsestransko zelišče, ki nas hladi ob vročih dneh. Posadite jo na vrtu ali si priskrbite lonček za okensko polico!

Sestavine
- šopek mlade čebulice
- 1 srednje velik krompir
- 1 strok česna
- 8,5 dl zelenjavne juhe
- 250 g svežega mladega graha
- 4 žlice sesekljane mete
- ščep sladkorja
- 1 žlica limonovega ali limetinega soka
- 1,5 dl kisle smetane
- sol in poper

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- šopek mlade čebulice
- 1 srednje velik krompir
- 1 strok česna
- 8,5 dl zelenjavne juhe
- 250 g svežega mladega graha
- 4 žlice sesekljane mete
- ščep sladkorja
- 1 žlica limonovega ali limetinega soka
- 1,5 dl kisle smetane
- sol in poper
Postopek
Mlado čebulo očistimo in grobo narežemo. Krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke. Česen olupimo in pretisnemo skozi stiskalnik. V kozico damo mlado čebulo skupaj s krompirjem in česnom ter zalijemo z jušno osnovo. Zavremo, nato pa temperaturo znižamo in zelenjavo počasi kuhamo 15 minut.
V malo vrele vode 2 do 3 minute blanširamo 3 žlice graha. Nato ga odcedimo, damo v skledo s hladno vodo in prihranimo za okras. Preostali grah damo v juho in vse skupaj počasi kuhamo še 5 minut. Dlje ne smemo kuhati, da juha ne bo izgubila prijetne arome mladega graha.
V juho vmešamo še meto, sladkor in limonin ali limetin sok. Pustimo jo, da se malo ohladi, nato jo zmešamo s paličnim mešalnikom. Vmešamo polovico kisle smetane in po okusu solimo ter popramo. Nato jo segrejemo, dodamo blanširan grah in preostalo kislo smetano ter razdelimo v skledice.
Nasvet
Juho lahko postrežemo tudi hladno. Ohladimo jo in po želji dodamo še malo tekočine, saj se bo zgostila. Dodamo grah in kislo smetano ter postrežemo.