© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

»Sirasti« veganski kolački

Popoln prigrizek za goste, ki jedo vegansko

»Sirasti« veganski kolački

Popoln prigrizek za goste, ki jedo vegansko

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 7 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
»Sirasti« veganski kolački

Sestavine

  • 3 žlice oljčnega olja in še malo za pekač
  • 1 žlička belega vinskega kisa
  • 2,5 dl mandljevega napitka
  • 100 g cvetačnega kocena
  • 300 g moke in še malo za delovno površino
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 3 žlice kvasnih kosmičev
  • ¼ žličke gorčice v prahu
  • ¼ žličke dimljene mlete paprike
  • 3 vejice timijana
  • 1 žlička sol
  • čebulna marmelada, ko postrežemo

Sestavine

  • 3 žlice oljčnega olja in še malo za pekač
  • 1 žlička belega vinskega kisa
  • 2,5 dl mandljevega napitka
  • 100 g cvetačnega kocena
  • 300 g moke in še malo za delovno površino
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 3 žlice kvasnih kosmičev
  • ¼ žličke gorčice v prahu
  • ¼ žličke dimljene mlete paprike
  • 3 vejice timijana
  • 1 žlička sol
  • čebulna marmelada, ko postrežemo

Postopek

1

Pečico segrejemo na 220 °C. Velik plitev pekač rahlo namažemo z oljem. Zmešamo kis in mandljevo mleko in postavimo na stran. V kozici zavremo vodo, dodamo cvetačni kocen in ga kuhamo 5 minut, da je skoraj mehak. Dobro ga odcedimo, pustimo, da se ohladi, in ga drobno sesekljamo.

2

V veliki skledi zmešamo moko, pecilni prašek, kvasne kosmiče, začimbe, osmukane timijanove lističe in sol. Dodamo cvetačo, nato pa še olje in 2,3 dl okisanega mandljevega mleka. Z leseno kuhalnico na hitro zamesimo testo; če v skledi ostane še kaj suhe mešanice, dodamo še malo mandljevega mleka, da dobimo mehko, a ne lepljivo testo. Zvrnemo ga na pomokano delovno površino in ga potlačimo na debelino približno 2,5 cm. Z nažlebljenim modelčkom izrežemo kroge premera 6 cm in jih položimo na pekač. Ostanke testa zgnetemo skupaj in izrežemo še več krogov.

3

Pekač postavimo v zgornji del pečice in pečemo 10 do 12 minut, da se kolački zlato rjavo zapečejo. Ponudimo jih s čebulno marmelado.

Nasvet

Kvasni kosmiči so veganski dodatek, ki da okus, podoben siru.

Čebulna marmelada

Recept za čebulno marmelado najdete tukaj.

Priljubljeni recepti

Eros Apricotti

Marelični zmešanček

Enostavno

Zelena kremna juha z opečenimi kruhki s pršutom

Imenitna kombinacija špargljev, graha in vodne kreše v juhi, ki je odlična za predjed ali lahko kosilo.

55 min
Enostavno

Jabolčna pita

Ko imate ogromno jabolk, pripravite pito!

1 h 15 min
Enostavno

Divjačinska pečenka Wellington z divjimi gobami

Imenitna glavna jed za slavnostno kosilo ali večerjo

2 h 45 min
Zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.