Kaj boste skuhali danes?
»Sirasti« veganski kolački
Popoln prigrizek za goste, ki jedo vegansko
»Sirasti« veganski kolački
Popoln prigrizek za goste, ki jedo vegansko
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja in še malo za pekač
- 1 žlička belega vinskega kisa
- 2,5 dl mandljevega napitka
- 100 g cvetačnega kocena
- 300 g moke in še malo za delovno površino
- 1 zavitek pecilnega praška
- 3 žlice kvasnih kosmičev
- ¼ žličke gorčice v prahu
- ¼ žličke dimljene mlete paprike
- 3 vejice timijana
- 1 žlička sol
- čebulna marmelada, ko postrežemo
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja in še malo za pekač
- 1 žlička belega vinskega kisa
- 2,5 dl mandljevega napitka
- 100 g cvetačnega kocena
- 300 g moke in še malo za delovno površino
- 1 zavitek pecilnega praška
- 3 žlice kvasnih kosmičev
- ¼ žličke gorčice v prahu
- ¼ žličke dimljene mlete paprike
- 3 vejice timijana
- 1 žlička sol
- čebulna marmelada, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Velik plitev pekač rahlo namažemo z oljem. Zmešamo kis in mandljevo mleko in postavimo na stran. V kozici zavremo vodo, dodamo cvetačni kocen in ga kuhamo 5 minut, da je skoraj mehak. Dobro ga odcedimo, pustimo, da se ohladi, in ga drobno sesekljamo.
V veliki skledi zmešamo moko, pecilni prašek, kvasne kosmiče, začimbe, osmukane timijanove lističe in sol. Dodamo cvetačo, nato pa še olje in 2,3 dl okisanega mandljevega mleka. Z leseno kuhalnico na hitro zamesimo testo; če v skledi ostane še kaj suhe mešanice, dodamo še malo mandljevega mleka, da dobimo mehko, a ne lepljivo testo. Zvrnemo ga na pomokano delovno površino in ga potlačimo na debelino približno 2,5 cm. Z nažlebljenim modelčkom izrežemo kroge premera 6 cm in jih položimo na pekač. Ostanke testa zgnetemo skupaj in izrežemo še več krogov.
Pekač postavimo v zgornji del pečice in pečemo 10 do 12 minut, da se kolački zlato rjavo zapečejo. Ponudimo jih s čebulno marmelado.
Nasvet
Kvasni kosmiči so veganski dodatek, ki da okus, podoben siru.
Čebulna marmelada
Recept za čebulno marmelado najdete tukaj.