Kaj boste skuhali danes?
Pirino-ajdova potica s sesekljanimi orehi
Zdrava potica
Pirino-ajdova potica s sesekljanimi orehi
Zdrava potica
Sestavine
testo
- 200 g ajdove moke
- 150 g bele pšenične moke
- 150 g pirine moke
- 30 g svežega kvasa
- 30 g masla
- 40 g sladkorja
- pribl. 2 dl mleka
- vaniljev sladkor
- sol
namaz
- 1 dl kisle smetane
- ½ jajca
posip
- 100 g krušnih drobtin
- 150 g sesekljanih orehov
- 100 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- lupina 1 limone
- ½ žličke cimeta
- mleko in jajce za premaz
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
testo
- 200 g ajdove moke
- 150 g bele pšenične moke
- 150 g pirine moke
- 30 g svežega kvasa
- 30 g masla
- 40 g sladkorja
- pribl. 2 dl mleka
- vaniljev sladkor
- sol
namaz
- 1 dl kisle smetane
- ½ jajca
posip
- 100 g krušnih drobtin
- 150 g sesekljanih orehov
- 100 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- lupina 1 limone
- ½ žličke cimeta
- mleko in jajce za premaz
Postopek
Najprej pripravimo testo tako, da polovico predpisane količine tekočine zavremo in z njo poparimo ajdovo moko, zato da se škrob v moki bolje veže na belo moko in da se pečeno testo potem ne drobi tako hitro. Dobro premešamo in malo ohladimo. V malo vode raztopimo kvas. Še mlačni moki primešamo belo in pirino moko, raztopljen kvas, raztopljeno maslo, sol in obe vrsti sladkorja.
Počasi dodajamo drugo polovico tekočine in zgnetemo srednje gosto testo; pazimo na količino dodane tekočine, kajti testo iz ajdove moke lahko hitro postane premokro.
Testo vzhajamo, da se količina testa pri vzhajanju podvoji. Medtem v skodelici premešamo jajce in kislo smetano. V večji skledi zmešamo tudi vse sestavine za posip. Pečico segrejemo na 190 ˚C.
Testo razvaljamo, ga premažemo z zmesjo jajc in kisle smetane ter potresemo s posipom. Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa. Trdo zavijemo in položimo v pripravljen model.
Potico do dna večkrat prebodemo in še enkrat vzhajamo. Pred peko jo tanko premažemo z mešanico mleka in jajc. Pri tem pazimo, da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju. Pečemo 50 minut.