© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pirino-ajdova potica s sesekljanimi orehi

Zdrava potica

Pirino-ajdova potica s sesekljanimi orehi

Zdrava potica

Čas priprave 1 h 50 min + vzhajanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 1 potica
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
pirino-ajdova-potica-s-sesekljanimi-orehi_558x620_acf_cropped

Sestavine

testo

  • 200 g ajdove moke
  • 150 g bele pšenične moke
  • 150 g pirine moke
  • 30 g svežega kvasa
  • 30 g masla
  • 40 g sladkorja
  • pribl. 2 dl mleka
  • vaniljev sladkor
  • sol

namaz

  • 1 dl kisle smetane
  • ½ jajca

posip

  • 100 g krušnih drobtin
  • 150 g sesekljanih orehov
  • 100 g sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • lupina 1 limone
  • ½ žličke cimeta
  • mleko in jajce za premaz
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

testo

  • 200 g ajdove moke
  • 150 g bele pšenične moke
  • 150 g pirine moke
  • 30 g svežega kvasa
  • 30 g masla
  • 40 g sladkorja
  • pribl. 2 dl mleka
  • vaniljev sladkor
  • sol

namaz

  • 1 dl kisle smetane
  • ½ jajca

posip

  • 100 g krušnih drobtin
  • 150 g sesekljanih orehov
  • 100 g sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • lupina 1 limone
  • ½ žličke cimeta
  • mleko in jajce za premaz

Postopek

1

Najprej pripravimo testo tako, da polovico predpisane količine tekočine zavremo in z njo poparimo ajdovo moko, zato da se škrob v moki bolje veže na belo moko in da se pečeno testo potem ne drobi tako hitro. Dobro premešamo in malo ohladimo. V malo vode raztopimo kvas. Še mlačni moki primešamo belo in pirino moko, raztopljen kvas, raztopljeno maslo, sol in obe vrsti sladkorja.

2

Počasi dodajamo drugo polovico tekočine in zgnetemo srednje gosto testo; pazimo na količino dodane tekočine, kajti testo iz ajdove moke lahko hitro postane premokro.

3

Testo vzhajamo, da se količina testa pri vzhajanju podvoji. Medtem v skodelici premešamo jajce in kislo smetano. V večji skledi zmešamo tudi vse sestavine za posip. Pečico segrejemo na 190 ˚C.

4

Testo razvaljamo, ga premažemo z zmesjo jajc in kisle smetane ter potresemo s posipom. Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa. Trdo zavijemo in položimo v pripravljen model.

5

Potico do dna večkrat prebodemo in še enkrat vzhajamo. Pred peko jo tanko premažemo z mešanico mleka in jajc. Pri tem pazimo, da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju. Pečemo 50 minut.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.