© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pirino-ajdova potica s sesekljanimi orehi

Zdrava potica

Pirino-ajdova potica s sesekljanimi orehi

Zdrava potica

Čas priprave 1 h 50 min + vzhajanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 1 potica
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
pirino-ajdova-potica-s-sesekljanimi-orehi_558x620_acf_cropped

Sestavine

testo

  • 200 g ajdove moke
  • 150 g bele pšenične moke
  • 150 g pirine moke
  • 30 g svežega kvasa
  • 30 g masla
  • 40 g sladkorja
  • pribl. 2 dl mleka
  • vaniljev sladkor
  • sol

namaz

  • 1 dl kisle smetane
  • ½ jajca

posip

  • 100 g krušnih drobtin
  • 150 g sesekljanih orehov
  • 100 g sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • lupina 1 limone
  • ½ žličke cimeta
  • mleko in jajce za premaz
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

testo

  • 200 g ajdove moke
  • 150 g bele pšenične moke
  • 150 g pirine moke
  • 30 g svežega kvasa
  • 30 g masla
  • 40 g sladkorja
  • pribl. 2 dl mleka
  • vaniljev sladkor
  • sol

namaz

  • 1 dl kisle smetane
  • ½ jajca

posip

  • 100 g krušnih drobtin
  • 150 g sesekljanih orehov
  • 100 g sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • lupina 1 limone
  • ½ žličke cimeta
  • mleko in jajce za premaz

Postopek

1

Najprej pripravimo testo tako, da polovico predpisane količine tekočine zavremo in z njo poparimo ajdovo moko, zato da se škrob v moki bolje veže na belo moko in da se pečeno testo potem ne drobi tako hitro. Dobro premešamo in malo ohladimo. V malo vode raztopimo kvas. Še mlačni moki primešamo belo in pirino moko, raztopljen kvas, raztopljeno maslo, sol in obe vrsti sladkorja.

2

Počasi dodajamo drugo polovico tekočine in zgnetemo srednje gosto testo; pazimo na količino dodane tekočine, kajti testo iz ajdove moke lahko hitro postane premokro.

3

Testo vzhajamo, da se količina testa pri vzhajanju podvoji. Medtem v skodelici premešamo jajce in kislo smetano. V večji skledi zmešamo tudi vse sestavine za posip. Pečico segrejemo na 190 ˚C.

4

Testo razvaljamo, ga premažemo z zmesjo jajc in kisle smetane ter potresemo s posipom. Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa. Trdo zavijemo in položimo v pripravljen model.

5

Potico do dna večkrat prebodemo in še enkrat vzhajamo. Pred peko jo tanko premažemo z mešanico mleka in jajc. Pri tem pazimo, da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju. Pečemo 50 minut.

Priljubljeni recepti

Čokoladni tartufi z meto in čilijem

Enostavne okusne čokoladne kroglice

20 min
Enostavno

Sirov kolač s češnjevim džemom

Sirov kolač smo tokrat obogatili s sočnim džemom

1 h 45 min
Enostavno

Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi

Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer

15 min
Enostavno

Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci

Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.

1 h 30 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.