
Kavna jogurtova strjenka
Kavna jogurtova strjenka

Sestavine
- 1,2 dl smetane za stepanje
- 50 g rjavega sladkorja
- vaniljin strok
- 2 lista želatine
- 2 žlički kave instant
- 250 g polnomastnega navadnega grškega jogurta
- 1,5 dl pinjenca
- 4 skodelice s prostornino 1,5 dl
- kakav v prahu za posip

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 1,2 dl smetane za stepanje
- 50 g rjavega sladkorja
- vaniljin strok
- 2 lista želatine
- 2 žlički kave instant
- 250 g polnomastnega navadnega grškega jogurta
- 1,5 dl pinjenca
- 4 skodelice s prostornino 1,5 dl
- kakav v prahu za posip
Postopek
V manjšo kozico damo smetano in sladkor. Vaniljin strok vzdolžno razpolovimo, postrgamo semena in jih skupaj s strokom damo k smetani. Mešamo na nizkem ognju, da se sladkor raztopi. Nato mešanico segrejemo skoraj do vretja, odstranimo z ognja in pustimo 5 minut, da se smetana navzame vaniljine arome.
Medtem 4 do 5 minut namakamo želatino v hladni vodi. Vzamemo jo iz vode, ožmemo in raztopimo v topli vaniljini smetani. Smetani primešamo še kavo in mešamo, da se raztopi tudi ta.
Mešanico pustimo, da se ohlaja, vmes pa jo večkrat premešamo; pazimo, da se ne začne preveč strjevati, ker mora biti še tekoča.
Iz kavne smetane odstranimo vaniljin strok. V dovolj veliki skledi zmešamo jogurt in pinjenec, nato zmes postopoma vmešamo v ohlajeno kavno zmes. Razdelimo v 4 skodelice in damo za 4 do 5 ur ali čez noč v hladilnik.
Pred postrežbo vsako skodelico za nekaj sekund potopimo v vročo vodo tako, da voda sega pod rob skodelice. Skodelico obrnemo in strjenko zvrnemo na desertni krožnik. Postopek z vročo vodo ponovimo, če se desert noče ločiti od skodelice. Posujemo s kakavom v prahu in postrežemo.