Kaj boste skuhali danes?
Kavna jogurtova strjenka
Kavna jogurtova strjenka
Sestavine
- 1,2 dl smetane za stepanje
- 50 g rjavega sladkorja
- vaniljin strok
- 2 lista želatine
- 2 žlički kave instant
- 250 g polnomastnega navadnega grškega jogurta
- 1,5 dl pinjenca
- 4 skodelice s prostornino 1,5 dl
- kakav v prahu za posip
S temi nasveti bo vaš parmezan ostal svež dlje
Parmezan je pravi zaklad italijanske kulinarike, zato je treba zanj ustrezno paziti. Upoštevajte naše nasvete, da bo ostal svež in okusen še dlje.
Tradicionalni slovenski zajtrk malo drugače: mafini z jabolčno čežano
Mafini z jabolčno čežano so lahkotna sladka različica slovenskega tradicionalnega zajtrka, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru.
Matevž: preprosta slovenska klasika, ki nikoli ne razočara
Če smo odkriti, matevž ni ravno kulinarični presežek. Je pa domač, iskren in pomemben del naše tradicije. Naučite se pripraviti kar najboljšega.
Sestavine
- 1,2 dl smetane za stepanje
- 50 g rjavega sladkorja
- vaniljin strok
- 2 lista želatine
- 2 žlički kave instant
- 250 g polnomastnega navadnega grškega jogurta
- 1,5 dl pinjenca
- 4 skodelice s prostornino 1,5 dl
- kakav v prahu za posip
Postopek
V manjšo kozico damo smetano in sladkor. Vaniljin strok vzdolžno razpolovimo, postrgamo semena in jih skupaj s strokom damo k smetani. Mešamo na nizkem ognju, da se sladkor raztopi. Nato mešanico segrejemo skoraj do vretja, odstranimo z ognja in pustimo 5 minut, da se smetana navzame vaniljine arome.
Medtem 4 do 5 minut namakamo želatino v hladni vodi. Vzamemo jo iz vode, ožmemo in raztopimo v topli vaniljini smetani. Smetani primešamo še kavo in mešamo, da se raztopi tudi ta.
Mešanico pustimo, da se ohlaja, vmes pa jo večkrat premešamo; pazimo, da se ne začne preveč strjevati, ker mora biti še tekoča.
Iz kavne smetane odstranimo vaniljin strok. V dovolj veliki skledi zmešamo jogurt in pinjenec, nato zmes postopoma vmešamo v ohlajeno kavno zmes. Razdelimo v 4 skodelice in damo za 4 do 5 ur ali čez noč v hladilnik.
Pred postrežbo vsako skodelico za nekaj sekund potopimo v vročo vodo tako, da voda sega pod rob skodelice. Skodelico obrnemo in strjenko zvrnemo na desertni krožnik. Postopek z vročo vodo ponovimo, če se desert noče ločiti od skodelice. Posujemo s kakavom v prahu in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Dušeno goveje stegno z zelenjavno omako
Poletna solata s koruzo
Piščanec po lovsko s hariso, slanino in rožmarinom
Ideja za vsak dan, ki bo zagotovo postala del vašega železnega repertoarja!