Kaj boste skuhali danes?
Tulumbe
Tulumbe
Sestavine
- 250 g ostre moke
- 250 g mehke moke
- 5 jajc
- 5 dl mleka
- 2 dl olja
- 1 poravnana žlička soli
- 2 žlici sladkorja
- 1 pecilni prašek
- olje za cvrenje
preliv
- 1 kg sladkorja (za preliv oz. agdo)
- 2 limoni
Ričet po receptu Marije Merljak
Ko v kuhinji zadiši po ričetu, takrat vemo, da se kuha nekaj res dobrega in domačega.
Nove ideje za fina kosila, pripravljena v pol ure
Čas hiti mimo, mi pa z njim – a kljub hitenju si lahko privoščimo okusno domače kosilo. Preglejte pestre recepte za kosila, pripravljena, kot bi mignil.
Če se bojite priprave potice, izberite to martinovo sladico
Kar nekoliko nenavadno bi bilo, če po krepki martinovi pojedini ne bi postregli še sladice. Tokrat smo se odločili za malce manj klasičen aromatičen makov venec.
Sestavine
- 250 g ostre moke
- 250 g mehke moke
- 5 jajc
- 5 dl mleka
- 2 dl olja
- 1 poravnana žlička soli
- 2 žlici sladkorja
- 1 pecilni prašek
- olje za cvrenje
preliv
- 1 kg sladkorja (za preliv oz. agdo)
- 2 limoni
Postopek
V skledi zmešamo obe moki, 2 žlici sladkorja in sol. V kozici zmešamo mleko in olje ter zavremo, nato vmešamo suhe sestavine. Na zmernem ognju kuhamo 5 minut, medtem mešamo, da ne nastanejo grudice. Odstavimo in pustimo, da se mešanica ohladi.
V maso dodamo jajca in spet gladko razmešamo, da bo testo brez grudic. Maso nadevamo v vrečko za brizganje z zvezdastim nastavkom in nabrizgamo 8 do 10 cm dolge kose, ki jih zlato ocvremo v olju.
Pripravimo preliv oziroma agdo iz 1 kg sladkorja, 5 dl vode in soka 2 limon. Z njim prelijemo tulumbe in pustimo, da se ohladijo.