
Kaj boste skuhali danes?
Sirovi špecli
Odlična sirova priloga k mesnim jedem.
Sirovi špecli
Odlična sirova priloga k mesnim jedem.

Sestavine
testo za špecle
- 300 g moke
- 3 jajca
- ščepec naribanega muškatnega oreška
- mleko
- sol
- 1 čebula
- majhen šopek mlade čebulice
- 2 žlici masla
- 100 g naribanega trdega sira
- 100 g naribanega poltrdega sira
- poper
- maslo za model
- masleni kosmiči
- 4 žlice na kolobarčke narezanega drobnjaka za okras

Topel sendvič s sirom in čebulo, ki se mu ne boste mogli upreti
Sendvič s karamelizirano čebulo in sirom združuje bogat okus francoske čebulne juhe s hrustljavim kruhom. Je prava razkošna poslastica na hitro, ki je zavezela TikTok.

Pohane marele, kraljice jeseni na vašem krožniku
Pohane marele ali ocvrte dežnikarice, če smo bolj formalni, so z razlogom ena najbolj priljubljenih jesenskih jedi. Preizkusite naš recept in se naužijte okusov jeseni.

Popolno vlečeno testo za zavitek, baklavo ali burek
Odslej ne boste več imeli izgovorov: odkrivamo trike in zares podrobno popisane korake za domače vlečeno testo, ki je prožno, voljno in se pri raztezanju ne trga.
Sestavine
testo za špecle
- 300 g moke
- 3 jajca
- ščepec naribanega muškatnega oreška
- mleko
- sol
- 1 čebula
- majhen šopek mlade čebulice
- 2 žlici masla
- 100 g naribanega trdega sira
- 100 g naribanega poltrdega sira
- poper
- maslo za model
- masleni kosmiči
- 4 žlice na kolobarčke narezanega drobnjaka za okras
Postopek
V skledo presejemo moko, dodamo jajca in muškatni orešek ter dolijemo toliko mleka, da z mešanjem s kuhalnico dobimo bolj čvrsto testo.

Testo strgamo z lopatico z lesene kuhinjske deske v vrelo posoljeno vodo. Kakor hitro špecli priplavajo na površje, so kuhani. Špecle s penovko poberemo iz kropa in jih na cedilu dobro odcedimo.

Čebulo in mlado čebulico (z zelenjem vred) drobno narežemo. V kozici razpustimo 2 žlici masla in zarumenimo obe vrsti čebule.

Model za narastek namažemo z maslom. Dno modla pokrijemo s plastjo špeclov in rahlo potresemo s popraženo čebulo. Vse skupaj potresemo z naribanim sirom. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Zadnja plast narastka naj bo sir. Po siru razporedimo maslene kosmiče, začinimo s soljo in poprom, nato pa narastek iz špeclov popečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C, da se zlato rjavo obarva. Popečene sirove špecle vzamemo iz pečice, potresemo z narezanim drobnjakom in takoj ponudimo. Kot priloga tekne zelena solata.

Nasvet
Špecli (Spätzle) so testenine iz mehkega testa, ki jih strgamo v vrelo vodo, skuhamo, hitro ohladimo, pretresemo na maslu in ponudimo k mesnim jedem z omako.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Bogata zeljnata solata s kandiranimi oreški
Bolonjska omaka
S to bolonjsko omako boste navdušili tudi najbolj izbirčne jedce!
Indijski mariniran piščanec iz Kerale
Lososova pita
Imeniten "quiche" s prekajenim lososom, kozjim sirom in koprom