
Sirovi špecli
Odlična sirova priloga k mesnim jedem.
Sirovi špecli
Odlična sirova priloga k mesnim jedem.

Sestavine
testo za špecle
- 300 g moke
- 3 jajca
- ščepec naribanega muškatnega oreška
- mleko
- sol
- 1 čebula
- majhen šopek mlade čebulice
- 2 žlici masla
- 100 g naribanega trdega sira
- 100 g naribanega poltrdega sira
- poper
- maslo za model
- masleni kosmiči
- 4 žlice na kolobarčke narezanega drobnjaka za okras

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
testo za špecle
- 300 g moke
- 3 jajca
- ščepec naribanega muškatnega oreška
- mleko
- sol
- 1 čebula
- majhen šopek mlade čebulice
- 2 žlici masla
- 100 g naribanega trdega sira
- 100 g naribanega poltrdega sira
- poper
- maslo za model
- masleni kosmiči
- 4 žlice na kolobarčke narezanega drobnjaka za okras
Postopek
V skledo presejemo moko, dodamo jajca in muškatni orešek ter dolijemo toliko mleka, da z mešanjem s kuhalnico dobimo bolj čvrsto testo.

Testo strgamo z lopatico z lesene kuhinjske deske v vrelo posoljeno vodo. Kakor hitro špecli priplavajo na površje, so kuhani. Špecle s penovko poberemo iz kropa in jih na cedilu dobro odcedimo.

Čebulo in mlado čebulico (z zelenjem vred) drobno narežemo. V kozici razpustimo 2 žlici masla in zarumenimo obe vrsti čebule.

Model za narastek namažemo z maslom. Dno modla pokrijemo s plastjo špeclov in rahlo potresemo s popraženo čebulo. Vse skupaj potresemo z naribanim sirom. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Zadnja plast narastka naj bo sir. Po siru razporedimo maslene kosmiče, začinimo s soljo in poprom, nato pa narastek iz špeclov popečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C, da se zlato rjavo obarva. Popečene sirove špecle vzamemo iz pečice, potresemo z narezanim drobnjakom in takoj ponudimo. Kot priloga tekne zelena solata.

Nasvet
Špecli (Spätzle) so testenine iz mehkega testa, ki jih strgamo v vrelo vodo, skuhamo, hitro ohladimo, pretresemo na maslu in ponudimo k mesnim jedem z omako.