
Kaj boste skuhali danes?
Sirovi špecli
Odlična sirova priloga k mesnim jedem.
Sirovi špecli
Odlična sirova priloga k mesnim jedem.

Sestavine
testo za špecle
- 300 g moke
- 3 jajca
- ščepec naribanega muškatnega oreška
- mleko
- sol
- 1 čebula
- majhen šopek mlade čebulice
- 2 žlici masla
- 100 g naribanega trdega sira
- 100 g naribanega poltrdega sira
- poper
- maslo za model
- masleni kosmiči
- 4 žlice na kolobarčke narezanega drobnjaka za okras

Poznate trgačo? Najboljša je v družbi zelja, krompirja in fižola
Na Dolenjskem se prave domače jedi začnejo preprosto. Ko se vse pristne sestavine skuhajo skupaj v enem loncu, zadiši daleč naokrog in vse vabi k mizi.

Ta jesenska juha s tortelini bo postala vaša nova najljubša
TikTok je dobil novo jesensko uspešnico – juho s tortelini, ki spominja na lazanjo! Kremasta, dišeča in neverjetno tolažilna jed, popolna za hladne dni.

Od zdrobovih do jajčnih: žličniki, ki jih imamo vsi radi
Rezanci, fritati, zlate kroglice, seveda, a ko zadiši po domači juhi, ne gre brez rahlih žličnikov.
Sestavine
testo za špecle
- 300 g moke
- 3 jajca
- ščepec naribanega muškatnega oreška
- mleko
- sol
- 1 čebula
- majhen šopek mlade čebulice
- 2 žlici masla
- 100 g naribanega trdega sira
- 100 g naribanega poltrdega sira
- poper
- maslo za model
- masleni kosmiči
- 4 žlice na kolobarčke narezanega drobnjaka za okras
Postopek
V skledo presejemo moko, dodamo jajca in muškatni orešek ter dolijemo toliko mleka, da z mešanjem s kuhalnico dobimo bolj čvrsto testo.

Testo strgamo z lopatico z lesene kuhinjske deske v vrelo posoljeno vodo. Kakor hitro špecli priplavajo na površje, so kuhani. Špecle s penovko poberemo iz kropa in jih na cedilu dobro odcedimo.

Čebulo in mlado čebulico (z zelenjem vred) drobno narežemo. V kozici razpustimo 2 žlici masla in zarumenimo obe vrsti čebule.

Model za narastek namažemo z maslom. Dno modla pokrijemo s plastjo špeclov in rahlo potresemo s popraženo čebulo. Vse skupaj potresemo z naribanim sirom. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Zadnja plast narastka naj bo sir. Po siru razporedimo maslene kosmiče, začinimo s soljo in poprom, nato pa narastek iz špeclov popečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C, da se zlato rjavo obarva. Popečene sirove špecle vzamemo iz pečice, potresemo z narezanim drobnjakom in takoj ponudimo. Kot priloga tekne zelena solata.

Nasvet
Špecli (Spätzle) so testenine iz mehkega testa, ki jih strgamo v vrelo vodo, skuhamo, hitro ohladimo, pretresemo na maslu in ponudimo k mesnim jedem z omako.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sladoledna kupa z arašidi in karamelom
Pregrešno dobra kupa za vroče (in manj vroče) dni
Pečeni jajčevci s sezamovo omako
Na žaru (ali v ponvi) pečeni jajčevci z omako iz jogurta in tahinija so čudovito vsestranska priloga.
Rostbif s čilijem, pinjolami in peteršiljevim prelivom
Tale krožnik z rostbifom bo očaral goste na vaši vrtni zabavi