Kaj boste skuhali danes?
Torta Sacher
Dunajska klasika
Torta Sacher
Dunajska klasika
Sestavine
testo
- 130 g masla
- 110 g mletega sladkorja
- 6 jajc
- 130 g jedilne čokolade
- 130 g bele moke
- 110 g kristalnega sladkorja
- 250 g marelične marmelade za premaz
sacher glazura
- 300 g mletega sladkorja
- 250 g jedilne čokolade
- 1,2 dl vode
glazura za napis
- 100 g jedilne čokolade
- nekaj kapljic vode
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
testo
- 130 g masla
- 110 g mletega sladkorja
- 6 jajc
- 130 g jedilne čokolade
- 130 g bele moke
- 110 g kristalnega sladkorja
- 250 g marelične marmelade za premaz
sacher glazura
- 300 g mletega sladkorja
- 250 g jedilne čokolade
- 1,2 dl vode
glazura za napis
- 100 g jedilne čokolade
- nekaj kapljic vode
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Model za torte premera 20 cm namastimo in posujemo z moko ali obložimo s papirjem za peko. Beljake ločimo od rumenjakov, čokolado stopimo. Maslo in sladkor v prahu penasto stepemo, počasi dodajamo rumenjake in stopljeno čokolado. Beljake stepemo s kristalnim sladkorjem v čvrst sneg in ga počasi ter previdno umešamo v masleno zmes. Nežno primešamo še moko. Zmes damo v model in biskvit pečemo približno 1 uro. Pustimo ga, da se ohladi v modelu.
Morebiten izbočen del biskvita obrežemo, nato biskvit dvakrat prerežemo. Dve tortni plošči izdatno premažemo z dobro zmešano marmelado, ju sestavimo in pokrijemo s tretjo ploščo. Tudi površino torte in obod premažemo z marmelado.
Za glazuro nasekljamo čokolado. Sladkor in vodo skupaj zavremo in kuhamo do 104 °C (do ‘nitke’ – več v priročniku oziroma slovarčku na dobertek.com). Nato vmešamo čokolado in mešamo toliko časa, da se glazura nekoliko ohladi. Ko je že malo hladnejša, a še lepo tekoča, z njo oblijemo torto.
Za napis nasekljamo in stopimo čokolado ter ji primešamo nekaj kapljic vode. Čokolado odstavimo in mešamo toliko časa, da se nekoliko ohladi, nato jo prelijemo v prozorno gospodinjsko vrečico, ki ji odrežemo vogalček. Z nožem zarežemo v glazuro na mestih, kjer bomo torto razrezali na kose, nato pa vsak kos okrasimo z napisom Sacher.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Losos na topli čičerki s pečeno papriko in špinačo
Hranilna jed pripravljena v manj kot pol ure
Ajdova torta z brusnično kremo
Turški sataraš
Turki imajo svojo različico sataraša, ki mu pravijo "menemen" in ga še raje jedo za zajtrk kot za kosilo