© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pomladna torta

Čokoladna torta, pri kateri pokažete svojo kreativnost.

Pomladna torta

Čokoladna torta, pri kateri pokažete svojo kreativnost.

Čas priprave 2 h 30 min + čakanje 12 ur
Zahtevnost Zahtevno
Količina 12 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
pomladna torta A

Sestavine

biskvitno testo

  • 6 jajc
  • 190 g kristalnega sladkorja
  • 160 g moke
  • 30 g kakava
  • 30 g razpuščenega masla
  • maslo in moka za model

nugatova krema

  • 200 g nugata
  • 100 g temne čokolade
  • 300 g masla

prevleka

  • 1 kg bele sladkorne mase (tičino)*
  • škrob za valjanje sladkorne mase

cvetlice

  • bela sladkorna masa
  • rumena jedilna barva
  • modelček za izrezovanje marjetic
  • penasta podlaga
  • orodje za oblikovanje (ali tanka plastična paličica)
  • čopič, voda za lepljenje
  • zelena žica za ustvarjanje
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

biskvitno testo

  • 6 jajc
  • 190 g kristalnega sladkorja
  • 160 g moke
  • 30 g kakava
  • 30 g razpuščenega masla
  • maslo in moka za model

nugatova krema

  • 200 g nugata
  • 100 g temne čokolade
  • 300 g masla

prevleka

  • 1 kg bele sladkorne mase (tičino)*
  • škrob za valjanje sladkorne mase

cvetlice

  • bela sladkorna masa
  • rumena jedilna barva
  • modelček za izrezovanje marjetic
  • penasta podlaga
  • orodje za oblikovanje (ali tanka plastična paličica)
  • čopič, voda za lepljenje
  • zelena žica za ustvarjanje

Postopek

1

Jajca močno penasto stepemo s sladkorjem. Vmešamo presejano moko s kakavom in potem še razpuščeno maslo. Testo napolnimo v pomaščen in pomokan model za torto premera 24 cm; površino zgladimo. Biskvit pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 35 minut. Ko se biskvit ohladi, ga prečno dvakrat prerežemo.

2

Kremo pripravimo tako, da nugat in čokolado razlomimo na koščke ter ju skupaj raztopimo nad paro, nato odstavimo s pare. Maslo narežemo na koščke in ga stepemo. Dodamo raztopljeno zmes nugata in čokolade in stepemo v penasto kremo.

3

Tortno podlago (spodnji oblat) namažemo s tretjino kreme in pokrijemo z drugim oblatom. Tudi tega namažemo s kremo in pokrijemo s tretjim oblatom. Torto vsenaokrog namažemo s preostalo kremo in čez noč postavimo na hladno. Naslednji dan jo obložimo s sladkorno maso, ki jo, ne preveč na tanko, razvaljamo na škrobu in s pomočjo valjarja položimo na torto.

4

Cvetlice naredimo tako, da malo sladkorne mase tanko razvaljamo in z modelčkom izrežemo marjetice. Vzamemo še malo mase in jo pobarvamo z rumeno jedilno barvo. Iz nje oblikujemo kroglice, ki jih ploščato pritiskamo na fino cedilo, da dobimo mrežast vzorec. Preostalo maso do nadaljnje uporabe zavijemo v folijo, da se ne izsuši.

pomladna torta 1
5

Enega za drugim oblikujemo cvetove: zlagamo jih na penasto podlago. Z orodjem za oblikovanje v sredini nekoliko poglobimo tako, da so cvetni listi rahlo upognjeni navzgor.

pomladna torta 3 big
6

Vsako vdolbinico premažemo z malo vode in na cvet prilepimo rumeno kroglico. Tako oblikovane cvetove zložimo v prazno škatlo za pralineje, da se malo posušijo.

pomladna torta 2
7

Zeleno žico razrežemo na približno 50 kosov različnih dolžin (od 5 do 12 cm). Konec vsake cvetne žičke upognemo v majhno zanko (najbolje z majhnimi kleščami). Iz sladkorne mase oblikujemo kroglice in jih namestimo na žično zanko. Premažejo jih z malo vode in nanje položimo cvetove, da se prilepijo na kroglice. Pustimo, da se cvetovi do konca posušijo.

pomladna torta 4
8

Posušene gotove cvetlice v lepem vrstnem redu eno za drugo previdno natikamo v torto, da naredimo lep spomladanski šopek.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.