
Pomladna torta
Čokoladna torta, pri kateri pokažete svojo kreativnost.
Pomladna torta
Čokoladna torta, pri kateri pokažete svojo kreativnost.

Sestavine
biskvitno testo
- 6 jajc
- 190 g kristalnega sladkorja
- 160 g moke
- 30 g kakava
- 30 g razpuščenega masla
- maslo in moka za model
nugatova krema
- 200 g nugata
- 100 g temne čokolade
- 300 g masla
prevleka
- 1 kg bele sladkorne mase (tičino)*
- škrob za valjanje sladkorne mase
cvetlice
- bela sladkorna masa
- rumena jedilna barva
- modelček za izrezovanje marjetic
- penasta podlaga
- orodje za oblikovanje (ali tanka plastična paličica)
- čopič, voda za lepljenje
- zelena žica za ustvarjanje

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
biskvitno testo
- 6 jajc
- 190 g kristalnega sladkorja
- 160 g moke
- 30 g kakava
- 30 g razpuščenega masla
- maslo in moka za model
nugatova krema
- 200 g nugata
- 100 g temne čokolade
- 300 g masla
prevleka
- 1 kg bele sladkorne mase (tičino)*
- škrob za valjanje sladkorne mase
cvetlice
- bela sladkorna masa
- rumena jedilna barva
- modelček za izrezovanje marjetic
- penasta podlaga
- orodje za oblikovanje (ali tanka plastična paličica)
- čopič, voda za lepljenje
- zelena žica za ustvarjanje
Postopek
Jajca močno penasto stepemo s sladkorjem. Vmešamo presejano moko s kakavom in potem še razpuščeno maslo. Testo napolnimo v pomaščen in pomokan model za torto premera 24 cm; površino zgladimo. Biskvit pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 35 minut. Ko se biskvit ohladi, ga prečno dvakrat prerežemo.
Kremo pripravimo tako, da nugat in čokolado razlomimo na koščke ter ju skupaj raztopimo nad paro, nato odstavimo s pare. Maslo narežemo na koščke in ga stepemo. Dodamo raztopljeno zmes nugata in čokolade in stepemo v penasto kremo.
Tortno podlago (spodnji oblat) namažemo s tretjino kreme in pokrijemo z drugim oblatom. Tudi tega namažemo s kremo in pokrijemo s tretjim oblatom. Torto vsenaokrog namažemo s preostalo kremo in čez noč postavimo na hladno. Naslednji dan jo obložimo s sladkorno maso, ki jo, ne preveč na tanko, razvaljamo na škrobu in s pomočjo valjarja položimo na torto.
Cvetlice naredimo tako, da malo sladkorne mase tanko razvaljamo in z modelčkom izrežemo marjetice. Vzamemo še malo mase in jo pobarvamo z rumeno jedilno barvo. Iz nje oblikujemo kroglice, ki jih ploščato pritiskamo na fino cedilo, da dobimo mrežast vzorec. Preostalo maso do nadaljnje uporabe zavijemo v folijo, da se ne izsuši.

Enega za drugim oblikujemo cvetove: zlagamo jih na penasto podlago. Z orodjem za oblikovanje v sredini nekoliko poglobimo tako, da so cvetni listi rahlo upognjeni navzgor.

Vsako vdolbinico premažemo z malo vode in na cvet prilepimo rumeno kroglico. Tako oblikovane cvetove zložimo v prazno škatlo za pralineje, da se malo posušijo.

Zeleno žico razrežemo na približno 50 kosov različnih dolžin (od 5 do 12 cm). Konec vsake cvetne žičke upognemo v majhno zanko (najbolje z majhnimi kleščami). Iz sladkorne mase oblikujemo kroglice in jih namestimo na žično zanko. Premažejo jih z malo vode in nanje položimo cvetove, da se prilepijo na kroglice. Pustimo, da se cvetovi do konca posušijo.

Posušene gotove cvetlice v lepem vrstnem redu eno za drugo previdno natikamo v torto, da naredimo lep spomladanski šopek.