Kaj boste skuhali danes?
Musaka z jajčevci in oblogo iz jogurta
Lahka različica grške klasike
Musaka z jajčevci in oblogo iz jogurta
Lahka različica grške klasike
Sestavine
- 2,5 žlice oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 večja stroka česna
- 2 velika korenčka (350 g)
- 450 g puste mlete govedine
- 1 dl belega vina
- 1 žlička cimeta
- ¼ žličke pimenta
- 400 g paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 zvrhana žlica nasekljanih origanovih lističev
- 2 večji pesti nasekljanega peteršilja
- 3 jajčevci (pribl. 750 g)
- 1 žlica limonovega soka
- peteršilj za posip
- solata iz razpolovljenih češnjevih paradižnikov, tanko narezane rdeče čebule in rukole za prilogo
obloga
- 2 jajci
- 1 žlica koruznega škroba
- 300 g navadnega jogurta
- 50 g parmezana
- ščepec cimeta
- sol
- poper
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 2,5 žlice oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 večja stroka česna
- 2 velika korenčka (350 g)
- 450 g puste mlete govedine
- 1 dl belega vina
- 1 žlička cimeta
- ¼ žličke pimenta
- 400 g paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 zvrhana žlica nasekljanih origanovih lističev
- 2 večji pesti nasekljanega peteršilja
- 3 jajčevci (pribl. 750 g)
- 1 žlica limonovega soka
- peteršilj za posip
- solata iz razpolovljenih češnjevih paradižnikov, tanko narezane rdeče čebule in rukole za prilogo
obloga
- 2 jajci
- 1 žlica koruznega škroba
- 300 g navadnega jogurta
- 50 g parmezana
- ščepec cimeta
- sol
- poper
Postopek
Česen in čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Korenje operemo, ostrgamo in narežemo na kocke. V večji kozici segrejemo žlico olja in na njem 6 do 8 minut pražimo čebulo in česen, da oboje postane zlato rjave barve. Dodamo korenje in pražimo še 2 minuti. Vmešamo še meso in ga z lopatko mešamo, da se razpusti. Pražimo na visokem ognju, da se meso popeče. V kozico vlijemo vino in kuhamo, da skoraj vsa tekočina izpari. Začinimo s cimetom in pimentom ter dodamo še pelate, mezgo in eno žlico vode, s katero poplaknemo pločevinko od pelatov. Z lopatko premešamo tako, da razpustimo pelate. Začinimo s poprom, dodamo origano in polovico peteršilja. Kozico pokrijemo, vse skupaj kuhljamo približno 50 minut, vmes pa omako večkrat premešamo. Začinimo s soljo in po želji še s poprom ter primešamo še preostali peteršilj. Omako lahko tudi ohladimo in hranimo kakšen dan v hladilniku.
Medtem ko se omaka kuha, pripravimo še jajčevce. Pečico segrejemo na 200 °C. Dva nizka pekača premažemo z malo olja, preostalo olje pa zmešamo z limonovim sokom. Jajčevce vzdolžno narežemo na 1 cm debele rezine in jih razporedimo po papirju za peko. Premažemo jih z limonovim oljem in začinimo s poprom. Pečemo 20 do 25 minut, da se zmehčajo, nato jih prihranimo. V pečici zmanjšamo temperaturo na 180 °C.
Dve veliki žlici mesne omake razporedimo po dnu 6 cm globokega nepregornega pekača velikosti 28 x 20 cm. Po vrhu razporedimo rezine jajčevcev tako, da se malo prekrivajo, in po njih razporedimo preostalo omako.
V skledi stepemo jajca. Škrob najprej zmešamo z malo jogurta in ga vmešamo v preostali jogurt. Jogurt nato zmešamo z jajci in polovico sira. Začinimo s poprom in zlijemo po omaki. Jed posujemo s preostalim parmezanom, dodamo ščepec cimeta in malo sveže mletega popra ter pečemo 50 minut, da začne brbotati in postane zlato rjave barve.
Pečeno musako pustimo počivati 8 do 10 minut, nato jo posujemo s peteršiljem in narežemo na rezine. Postrežemo s solato iz češnjevih paradižnikov, rdeče čebule in rukole.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Topla ohrovtova solata z mandlji in pršutom
Jesenski kruhovi cmoki
Ne zavrzite starega kruha, raje ga uporabite za fine kruhove cmoke