
Topla pirina solata z dimljeno postrvjo in brokolijem
Topla pirina solata z dimljeno postrvjo in brokolijem

Sestavine
- 250 g brokolija (cvetki in tanka stebla)
- 150 g dimljene postrvi (brez kosti in kože)
- 120 g pire za hitro pripravo
- 1 žlica nasekljanega peteršilja
- sok 1 pomaranče
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička vloženega hrena
- sol
- 1 žlička limonovega soka (po želji)
- pest vodne kreše (po želji)

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 250 g brokolija (cvetki in tanka stebla)
- 150 g dimljene postrvi (brez kosti in kože)
- 120 g pire za hitro pripravo
- 1 žlica nasekljanega peteršilja
- sok 1 pomaranče
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička vloženega hrena
- sol
- 1 žlička limonovega soka (po želji)
- pest vodne kreše (po želji)
Postopek
Piro 20 minut odkrito kuhamo v vreli vodi, da se zmehča. Medtem očistimo brokoli in ga v slanem kropu kuhamo največ 10 minut, da ostane še nekoliko čvrst. Dimljeno postrv natrgamo na večje kose.
Kuhano piro stresemo v skledo (morebitno odvečno vodo odlijemo) in nežno primešamo brokoli, kose postrvi in nasekljan peteršilj. Za preliv zelo močno zmešamo oljčno olje, pomarančni sok, sol in hren, da nastane emulzija (če je pomaranča presladka, dodamo nekaj kapljic limone). Preliv prelijemo po topli pirini solati in rahlo premešamo, po želji dodamo tudi lističe vodne kreše.
Nasvet
Kuhanje pire
Piro pred kuhanjem čez noč namočimo, nato jo kuhamo 50 do 60 minut, da se zmehča. Lahko pa kupimo piro za hitro pripravo, ki je ni treba namakati in se skuha že v 20 do 30 minutah.
Pirini kalčki
Nakaljeno žitno zrnje ima večjo vitaminsko vrednost kot celo in je laže prebavljivo. Za kalčke zdrava oluščena (kemično neobdelana) semena izpostavimo svetlobi, da se razvije klorofil. S kalčki lahko nato obogatimo juhe, solate in druge jedi.