Kaj boste skuhali danes?
Tiramisu s kremnim likerjem
Kremasti tiramisu vedno očara in začara
Tiramisu s kremnim likerjem
Kremasti tiramisu vedno očara in začara
Sestavine
- 4 jajca
- 100 g rjavega sladkorja
- 500 g maskarponeja
- ½ dl kremnega likerja z okusom kave
- 2 žlici instantne kave
- približno 200 g otroških piškotov (savoiardov)
- 25 g temne čokolade
- 2 žlički kakava v prahu
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 4 jajca
- 100 g rjavega sladkorja
- 500 g maskarponeja
- ½ dl kremnega likerja z okusom kave
- 2 žlici instantne kave
- približno 200 g otroških piškotov (savoiardov)
- 25 g temne čokolade
- 2 žlički kakava v prahu
Postopek
Jajca ločimo na beljake in rumenjake ter jih damo v ločeni skledi. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in stepemo (metlic ni treba pomiti), da nastane gosta in penasta masa – trajalo bo kakih 5 minut. Rumenjakovi masi primešamo maskarpone in liker, tako da ni več vidnih sledi maskarponeja, vendar pazimo, da ga ne stepemo preveč, da ne postane tekoč. V maskarponejevo mešanico s kovinsko žlico narahlo vmešamo sneg, tako da v masi ostane čim več zraka.
Pripravimo servirno posodo (velikosti približno 20 x 15 cm). Kavo raztopimo v 3 dl vrele vode. Nalijemo jo v globok krožnik in vanjo pomočimo po nekaj piškotov naenkrat; nekaj sekund jih obračamo, da se lepo napijejo, a niso preveč razmočeni. Polovico namočenih piškotov zložimo v servirno posodo in jih enakomerno premažemo s polovico maskarponejeve kreme. Nanjo grobo naribamo večino čokolade, nato ponovimo plast namočenih piškotov (porabiti moramo vso kavo) in kreme. Po želji lahko za lepši videz zgornjo plast kreme nabrizgamo z vrečko.
Tiramisu pokrijemo in ga za nekaj ur ali čez noč postavimo v hladilnik. Preden ga postrežemo, ga posujemo s kakavom v prahu in nanj naribamo preostalo čokolado.