
Kaj boste skuhali danes?
Tiramisu s kremnim likerjem
Kremasti tiramisu vedno očara in začara
Tiramisu s kremnim likerjem
Kremasti tiramisu vedno očara in začara

Sestavine
- 4 jajca
- 100 g rjavega sladkorja
- 500 g maskarponeja
- ½ dl kremnega likerja z okusom kave
- 2 žlici instantne kave
- približno 200 g otroških piškotov (savoiardov)
- 25 g temne čokolade
- 2 žlički kakava v prahu

Kralji Jadranskega morja: kvarnerski škampi na tri načine
Kvarnerski škampi veljajo za eno največjih kulinaričnih dobrot Jadranskega morja. Njihovo nežno meso cenijo vrhunski kuharji in ljubitelji morske hrane po vsem svetu.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Popolni rezanci iz samo nekaj sestavin in v 20 minutah
Hiter recept za rezance z maslom in žajbljem, pripravljen v manj kot 20 minutah. Preprosta jed z bogatim okusom, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine
- 4 jajca
- 100 g rjavega sladkorja
- 500 g maskarponeja
- ½ dl kremnega likerja z okusom kave
- 2 žlici instantne kave
- približno 200 g otroških piškotov (savoiardov)
- 25 g temne čokolade
- 2 žlički kakava v prahu
Postopek
Jajca ločimo na beljake in rumenjake ter jih damo v ločeni skledi. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in stepemo (metlic ni treba pomiti), da nastane gosta in penasta masa – trajalo bo kakih 5 minut. Rumenjakovi masi primešamo maskarpone in liker, tako da ni več vidnih sledi maskarponeja, vendar pazimo, da ga ne stepemo preveč, da ne postane tekoč. V maskarponejevo mešanico s kovinsko žlico narahlo vmešamo sneg, tako da v masi ostane čim več zraka.
Pripravimo servirno posodo (velikosti približno 20 x 15 cm). Kavo raztopimo v 3 dl vrele vode. Nalijemo jo v globok krožnik in vanjo pomočimo po nekaj piškotov naenkrat; nekaj sekund jih obračamo, da se lepo napijejo, a niso preveč razmočeni. Polovico namočenih piškotov zložimo v servirno posodo in jih enakomerno premažemo s polovico maskarponejeve kreme. Nanjo grobo naribamo večino čokolade, nato ponovimo plast namočenih piškotov (porabiti moramo vso kavo) in kreme. Po želji lahko za lepši videz zgornjo plast kreme nabrizgamo z vrečko.
Tiramisu pokrijemo in ga za nekaj ur ali čez noč postavimo v hladilnik. Preden ga postrežemo, ga posujemo s kakavom v prahu in nanj naribamo preostalo čokolado.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Rižota s kostanjem in gorgonzolo
Čudovito kremasta rižota s kostanjem in gorgonzolo bo postala stalnica jesenskih jedilnikov
Pivski kis
Bi iz najljubšega piva pripravili kis? S fermentacijo se lahko tudi pivo čarobno spremeni v prav poseben kis.