© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Tiramisu malo drugače

Tiramisu nikogar ne pusti ravnodušnega, še zlasti ne, če ga postrežemo z malinami.

Tiramisu malo drugače

Tiramisu nikogar ne pusti ravnodušnega, še zlasti ne, če ga postrežemo z malinami.

Čas priprave 45 min + hlajenje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
the ultimate makeover tiramisuhealthy dessert

Sestavine

  • 2,5 dl močne vroče kave
  • žlica rjavega sladkorja
  • 4 žlice likerskega vina marsala
  • 18 piškotov savoiardov
  • ½ žličke kakava v prahu za posip
  • maline za okras

krema

  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 1 žlica škroba
  • 1,5 dl manj mastnega mleka
  • 1 srednje veliko jajce
  • ½ stroka vanilje
  • 85 g kisle smetane ali crème fraîche
  • 1 žlica likerskega vina marsala
  • 150 g maskarponeja
  • 100 g manj mastnega kremnega sira
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 2,5 dl močne vroče kave
  • žlica rjavega sladkorja
  • 4 žlice likerskega vina marsala
  • 18 piškotov savoiardov
  • ½ žličke kakava v prahu za posip
  • maline za okras

krema

  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 1 žlica škroba
  • 1,5 dl manj mastnega mleka
  • 1 srednje veliko jajce
  • ½ stroka vanilje
  • 85 g kisle smetane ali crème fraîche
  • 1 žlica likerskega vina marsala
  • 150 g maskarponeja
  • 100 g manj mastnega kremnega sira

Postopek

1

Najprej pripravimo mešanico, v kateri bomo namakali piškote. Kavo in sladkor zmešamo in vlijemo v nizko posodo. Primešamo žganje in ohladimo.

2

Medtem pripravimo nadev. Sladkor in škrob damo v srednje veliko ponev z neoprijemljivim dnom. Vmešamo eno žlico mleka in zmešamo v gladko pasto. Beljak ločimo od rumenjaka, ga damo v srednje veliko skledo in ga prihranimo. Rumenjak dodamo v ponev in ga vtepemo v škrobno mešanico. Prilijemo še preostalo mleko in dodamo postrgano sredico vaniljevega stroka s praznim strokom vred. Na srednji temperaturi segrevamo 8 do 10 minut, da se krema zgosti. Vmes neprestano mešamo in pazimo, da nam mešanica ne zavre. Odstavimo z ognja, primešamo smetano in žlico likerskega vina. Kremo stresemo v skledo, pokrijemo s kuhinjsko folijo, da se ne naredi skorjica, in pustimo, da se ohladi.

3

Model dimenzij 23 x 13 cm in globine 6 cm obložimo s kuhinjsko folijo tako, da jo malo visi čez rob. Maskarpone in sir zmešamo in vse skupaj primešamo ohlajeni jajčni kremi. Beljak stepemo v čvrst sneg in tudi tega vmešamo v kremo.

the ultimate makeover tiramisustep1healthy dessert
4

Šest piškotov le toliko pomočimo v kavno mešanico, da se v celoti prepojijo s tekočino, vendar ne razpadejo. Vzdolžno jih razporedimo po dnu modela. Če je potrebno, jih lahko tudi skrajšamo.

the ultimate makeover tiramisustep 2healthy dessert
5

Na piškote razporedimo polovico kreme tako, da jih prekrije. Nato na kremo razporedimo še 6 namočenih piškotov in jih prekrijemo s preostalo kremo.

the ultimate makeover tiramisustep 3healthy dessert
6

Zadnjo tretjino namočenih piškotov položimo na kremo, vse skupaj prekrijemo s kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik čez noč.

the ultimate makeover tiramisustep 4healthy dessert
7

Pred postrežbo slaščico zvrnemo iz modla na postrežni pladenj in previdno odstranimo folijo. Vrh posujemo s kakavom v prahu in potresemo z očiščenimi malinami. Postrežemo še isti dan.

Nasvet

Maline operemo tik pred postrežbo. Stresemo jih v cedilo in na kratko postavimo pod tekočo vodo. Stresemo jih na kuhinjske brisačke, jih enakomerno razporedimo in osušimo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.