Kaj boste skuhali danes?
Tiramisu malo drugače
Tiramisu nikogar ne pusti ravnodušnega, še zlasti ne, če ga postrežemo z malinami.
Tiramisu malo drugače
Tiramisu nikogar ne pusti ravnodušnega, še zlasti ne, če ga postrežemo z malinami.
Sestavine
- 2,5 dl močne vroče kave
- žlica rjavega sladkorja
- 4 žlice likerskega vina marsala
- 18 piškotov savoiardov
- ½ žličke kakava v prahu za posip
- maline za okras
krema
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 žlica škroba
- 1,5 dl manj mastnega mleka
- 1 srednje veliko jajce
- ½ stroka vanilje
- 85 g kisle smetane ali crème fraîche
- 1 žlica likerskega vina marsala
- 150 g maskarponeja
- 100 g manj mastnega kremnega sira
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 2,5 dl močne vroče kave
- žlica rjavega sladkorja
- 4 žlice likerskega vina marsala
- 18 piškotov savoiardov
- ½ žličke kakava v prahu za posip
- maline za okras
krema
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 žlica škroba
- 1,5 dl manj mastnega mleka
- 1 srednje veliko jajce
- ½ stroka vanilje
- 85 g kisle smetane ali crème fraîche
- 1 žlica likerskega vina marsala
- 150 g maskarponeja
- 100 g manj mastnega kremnega sira
Postopek
Najprej pripravimo mešanico, v kateri bomo namakali piškote. Kavo in sladkor zmešamo in vlijemo v nizko posodo. Primešamo žganje in ohladimo.
Medtem pripravimo nadev. Sladkor in škrob damo v srednje veliko ponev z neoprijemljivim dnom. Vmešamo eno žlico mleka in zmešamo v gladko pasto. Beljak ločimo od rumenjaka, ga damo v srednje veliko skledo in ga prihranimo. Rumenjak dodamo v ponev in ga vtepemo v škrobno mešanico. Prilijemo še preostalo mleko in dodamo postrgano sredico vaniljevega stroka s praznim strokom vred. Na srednji temperaturi segrevamo 8 do 10 minut, da se krema zgosti. Vmes neprestano mešamo in pazimo, da nam mešanica ne zavre. Odstavimo z ognja, primešamo smetano in žlico likerskega vina. Kremo stresemo v skledo, pokrijemo s kuhinjsko folijo, da se ne naredi skorjica, in pustimo, da se ohladi.
Model dimenzij 23 x 13 cm in globine 6 cm obložimo s kuhinjsko folijo tako, da jo malo visi čez rob. Maskarpone in sir zmešamo in vse skupaj primešamo ohlajeni jajčni kremi. Beljak stepemo v čvrst sneg in tudi tega vmešamo v kremo.
Šest piškotov le toliko pomočimo v kavno mešanico, da se v celoti prepojijo s tekočino, vendar ne razpadejo. Vzdolžno jih razporedimo po dnu modela. Če je potrebno, jih lahko tudi skrajšamo.
Na piškote razporedimo polovico kreme tako, da jih prekrije. Nato na kremo razporedimo še 6 namočenih piškotov in jih prekrijemo s preostalo kremo.
Zadnjo tretjino namočenih piškotov položimo na kremo, vse skupaj prekrijemo s kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik čez noč.
Pred postrežbo slaščico zvrnemo iz modla na postrežni pladenj in previdno odstranimo folijo. Vrh posujemo s kakavom v prahu in potresemo z očiščenimi malinami. Postrežemo še isti dan.
Nasvet
Maline operemo tik pred postrežbo. Stresemo jih v cedilo in na kratko postavimo pod tekočo vodo. Stresemo jih na kuhinjske brisačke, jih enakomerno razporedimo in osušimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Dušena piščančja bedra s paradižnikom
Dvojni tatar brancina s pirejem iz peteršiljeve korenine
Presenetite goste s tatarjem brancina na posteljici peteršiljevega pireja in čipsa.