Kaj boste skuhali danes?
Tempura z lignji
Tempura z lignji
Sestavine
- 3 srednje veliki lignji
- rastlinsko olje za cvrenje
- 1 limeta, ko postrežemo
testo
- sol
- majhen šopek koriandra, sesekljanega
- 70 g koruznega škroba
- 30 g moke
- 0,8 dl mrzle gazirane mineralne vode
- majhna pest zdrobljenega ledu
- beli poper
omaka nam jim
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 0,4 dl limetinega soka (iz 3–4 limet)
- 0,4 dl ribje kakovostne ribje omake (nam-pla)
- 2 rdeča čilija, drobno sesekljana
- 4 stroki česna, drobno sesekljani
- 30 g svežega ingverja, drobno sesekljanega
- 50 g popraženih indijskih oreškov ali arašidov, drobno sesekljanih
Okus Azije v 20 minutah – popolna hitra večerja
Ta jed ima pridih Azije, je nekakšen stir fry, karseda poenostavljen, a še vedno okusen. Priprava je hitra, za zraven pa ne potrebujete drugega, saj jed vsebuje meso, obilico zelenjave in riž.
Popolno nedeljsko kosilo: čudovito mehka dušena govedina
Skrivnost popolnega nedeljskega kosila: govedina je najboljša, če jo kuhamo dolgo in počasi. Takrat se sprostijo vsi sokovi, meso pa se neverjetno zmehča.
Okus tradicije tudi doma: idrijski žlikrofi
Idrijski žlikrofi so poleg kremšnit in prekmurske gibanice verjetno najbolj izpostavljena tradicionalna slovenska jed. Čas je, da se njihove priprave lotimo tudi sami.
Sestavine
- 3 srednje veliki lignji
- rastlinsko olje za cvrenje
- 1 limeta, ko postrežemo
testo
- sol
- majhen šopek koriandra, sesekljanega
- 70 g koruznega škroba
- 30 g moke
- 0,8 dl mrzle gazirane mineralne vode
- majhna pest zdrobljenega ledu
- beli poper
omaka nam jim
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 0,4 dl limetinega soka (iz 3–4 limet)
- 0,4 dl ribje kakovostne ribje omake (nam-pla)
- 2 rdeča čilija, drobno sesekljana
- 4 stroki česna, drobno sesekljani
- 30 g svežega ingverja, drobno sesekljanega
- 50 g popraženih indijskih oreškov ali arašidov, drobno sesekljanih
Postopek
Lignje očistimo tako, da s prsti sežemo v notranjost in nežno sprostimo notranje organe. Previdno izpulimo lovke skupaj z notranjostjo in pazimo, da ostane vrečka s črnilom nepoškodovana (nič hudega, če se poškoduje, le malo bolj bomo morali očistiti lignje).
Lovke prerežemo tik nad očmi. Dolge lovke prerežemo na pol, lahko pa jih pustimo cele, če niso predolge. Notranjost lignja in glavo zavržemo.
Izvlečemo pero (sežemo v telo in ga z lahkoto primemo – videti je kot prosojna plastična paličica) in ga zavržemo.
S prsti odstranimo krila z obeh strani lignja. Potegnemo kožo s telesa in kril ter oboje damo na stran, kožo pa zavržemo.
Pripravimo telo. Po črti, kjer je bilo pero (to zlahka vidimo) z ostrim nožem odpremo telo. Po notranjosti zarežemo križkraž črte in telo narežemo na grižljaj velike kose. Dobro splaknemo lovke, krila in telo ter preložimo v skledo z ledeno mrzlo vodo, kjer počakajo na pripravo.
Omako pripravimo tako, da sladkor raztopimo v soku limete in ribji omaki. Vmešamo čili, česen, ingver in oreške ter damo na stran.
Za testo zmešamo škrob in moko ter ju začinimo s ščepcem soli in sveže mletega belega popra. Vmešamo gazirano mineralno vodo in zdrobljen led, nato pa še koriander.
V cvrtniku ali globoki ponvi z debelim dnom segrejemo olje (ne več kot za polovico višine) na 180 °C ali dokler košček kruha, ki ga vržemo v olje, ne porjavi v 45 sekundah. Lignje osušimo, jih damo v testo in dobro premešamo. Ocvremo jih v dveh porcijah in s prsti ločimo koščke, preden jih spustimo v olje.
Cvremo jih 2 do 3 minute, da so hrustljavi in rahlo obarvani, nato jih razmastimo na kuhinjskih brisačah in solimo. V omako vmešamo koriander in jo preložimo v skledico. Postrežemo jo z lignji, ki jih pokapljamo z limetinim sokom.
lignji
Lignje lahko pripravimo vnaprej in jih shranimo v hladilniku (lahko kupimo že očiščene), testo pa zmešamo tik pred zdajci, da bo res mrzlo, ko bo šlo v olje. Bolj mrzlo je testo, bolj lahkotni in hrustljavi bodo lignji.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Gaspačo – hladna juha za vroče poletne dni
Osvežilna hladna španska juha je za po vrhu še polna vitaminov!