Kaj boste skuhali danes?
Lignji, polnjeni z bučkami in parmezanom
Lignji so odlični za vsak letni čas, saj jih v ribarnicah kot po čarovniji nikoli ne zmanjka!
Lignji, polnjeni z bučkami in parmezanom
Lignji so odlični za vsak letni čas, saj jih v ribarnicah kot po čarovniji nikoli ne zmanjka!
Sestavine
- 4 srednje veliki lignji (ali 8 manjših)
- 8 majhnih mladih bučk (cukinov)
- 80 g naribanega parmezana
- ½ kozarca suhega belega vina
- 1 žlica nasekljanega peteršilja
- 1 žlica nasekljanega kopra
- 1 mlada čebulica
- 1 dl ribje ali zelenjavne jušne osnove
- oljčno olje
- sol
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 4 srednje veliki lignji (ali 8 manjših)
- 8 majhnih mladih bučk (cukinov)
- 80 g naribanega parmezana
- ½ kozarca suhega belega vina
- 1 žlica nasekljanega peteršilja
- 1 žlica nasekljanega kopra
- 1 mlada čebulica
- 1 dl ribje ali zelenjavne jušne osnove
- oljčno olje
- sol
Postopek
Lignje očistimo in temeljito operemo. Lovke grobo narežemo in prihranimo. Bučke operemo in jim odstranimo konice. Polovico bučk narežemo na majhne kocke, drugo polovico pa z lupilnikom za krompir narežemo na tanke rezine.
Mlado čebulico drobno narežemo in prepražimo na kančku oljčnega olja. Dodamo kockice bučk in narezane lovke ter pražimo nekaj minut. Odstranimo z ognja, pretresemo v skledo in dodamo parmezan, peteršilj in koper. Solimo in popramo ter dobro premešamo.
S pripravljenim nadevom napolnimo lignje; nadeva ne sme biti preveč, da ne bi lignji pri kuhanju počili. Odprtine spnemo z zobotrebcem. V ponvi segrejemo malo oljčnega olja in lignje z vseh strani popečemo. Zalijemo jih z vinom, počakamo, da alkohol izpari, zmanjšamo ogenj, pokrijemo in lignje dušimo 10 do 15 minut. Občasno dodamo malo ribje ali zelenjavne osnove. Ko so lignji skoraj dokončani, dodamo bučke, narezane na rezine, in še malo dušimo, da se zmehčajo. Postrežemo s popečeno polento.