Kaj boste skuhali danes?
Telečji zrezki v gobovi omaki
Telečji zrezki v gobovi omaki
Sestavine
- 4 telečji zrezki
omaka
- 600 g jurčkov
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 3 žlice olja
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 0,5 dl belega vina
- 2 dl mesne osnove
- 1 dl sladke smetane
- maslena kocka za zgoščevanje
- sol
- poper
Tako se skuha prava domača jota po starem receptu
Jota je prima jed na žlico, ki še posebno tekne pozimi. In čeprav ji pravimo enolončnica, jo pravzaprav kuhamo v treh loncih.
Tako pire pripravi chef z 31 Michelinovimi zvezdicami
Težko bi našli jed, ki je preprostejša in bolj vsestranska od krompirjevega pireja. Slastna je že osnovna različica, mi pa smo za vas zbrali nekaj prav posebnih idej.
Božanski čufti v paradižnikovi enolončnici, ki pogreje in nasiti
Morda smo res bolj navajeni čuftov v paradižnikovi omaki, ampak v paradižnikovi juhi so res odlični - to je preprost recept, ki ga boste pripravljali znova in znova.
Sestavine
- 4 telečji zrezki
omaka
- 600 g jurčkov
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 3 žlice olja
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 0,5 dl belega vina
- 2 dl mesne osnove
- 1 dl sladke smetane
- maslena kocka za zgoščevanje
- sol
- poper
Postopek
Jurčke očistimo in narežemo na lističe. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. Zrezke rahlo opečemo, jih začinimo s soljo in poprom ter shranimo na toplem.
V primerno veliki ponvi segrejemo olje, na njem zarumenimo čebulo, dodamo jurčke in česen in vse skupaj popečemo. Zalijemo z belim vinom, in ko vino izpari, dolijemo še mesno osnovo. Zavremo in zgostimo z masleno kocko. Prilijemo še sladko smetano in dodamo peteršilj. Omako kuhamo do želene gostote, nato jo začinimo s soljo in poprom.
V omako položimo zrezke in jih dušimo približno minuto. Postrežemo z ocvrtki iz paljenega testa ali drugo prilogo.
Nasvet
Na enak način lahko pripravimo tudi svinjske ali puranove zrezke.